Pastrarea fructelor si a legumelor. Cum sa le prelungesti durata de viata
Pastrarea fructelor si a legumelor. Cum sa le prelungesti durata de viata

Pastrarea fructelor si a legumelor. Cum sa le prelungesti durata de viata


Pastrarea fructelor si a legumelor. Cum sa le prelungesti durata de viata. Fructele si legumele sunt printre alimentele care, consumate regulat, ne prelungesc viata. Da, tin medicul la distanta, au grija de corpul nostru si ne ofera vitamine, minerale, energie si ceva antioxidanti, extrem de importanti in lupta impotriva imbatranirii celulare.

Doar ca, de multe ori, evitam fructele si legumele pentru ca se deterioreaza mult prea usor, prea repede. Ei bine, nu doar ele ne pot prelungi noua viata, ci si noi lor, daca tinem cont de cateva detalii… de la locul de unde le cumparam si pana la unde si cum alegem sa le depozitam.

Pastrarea fructelor si a legumelor. Cum sa le prelungesti durata de viata – Cuprins:

Pastrarea fructelor si a legumelor. Cum sa le depozitezi

Pastrarea fructelor si a legumelor
Pastrarea fructelor si a legumelor

Pastrarea fructelor si a legumelor in mod corect. Asadar, primul sfat pe care ti-l dau este sa ai grija de unde cumperi fructele si legumele. Daca ai un comerciant de incredere in piata, atunci acela e locul perfect de unde sa faci cumparaturile. Si asta pentru ca acesti comercianti au, de cele mai multe ori, marfa proaspata. Nu ofera cantitati foarte mari, fiind mai ales mici producatori. Asta inseamna ca salata, de exemplu, este culeasa proaspat, la fel si rosiile sau castravetii. Si nici fructele nu sunt vechi.

Poti merge si la supermarket unde este mai usor sa alegi fructele si legumele care ti se par tie proaspete, dar nu uita ca acestea fac un drum destul de lung pana ajung in magazin si ca, de cele mai multe ori, sunt pastrate la rece pentru a crea falsa impresie de prospetime.

Apoi, verifica, de fiecare data cand cumperi, calitatea fructelor si legumelor pe care le alegi. Ideal ar fi sa nu fie lovite, patate, cu diverse urme pe ele.

Fructele si legumele proaspete isi au mirosul specific si un aspect placut la atingere. Cele mai vechi tind sa fie mai moi si isi schimba atat aspectul, cat si mirosul.Verifica fructele si legumele pe care le ai in casa. Mai ales daca nu l-ai depozitat corespunzator de cand le-ai adus acasa, ele tind sa se strice si un fruct stricat le va contamina si pe celelalte. Este valabil si in cazul legumelor. De aceea este importanta pastrarea fructelor si a legumelor.

Depoziteaza fructele si legumele imediat ce ai ajuns acasa. Mai ales pe timpul verii, nu e deloc o idee buna sa le lasi la masina si sa-ti faci altceva de lucru. Se vor deteriora din cauza caldurii. Si nici in casa nu e recomandat sa le lasi. Poate doar daca ai un spatiu mai racoros, in care se pot pastra proaspete mai mult timp.

Un alt sfat pe care ti-l dau este sa nu depozitezi fructele si legumele in punga in care au fost cumparate. Ele trebuie scoase din punga, sterse de umezeala si depozitate la rece. Asigura-te ca folosesti sertarul special destinat fructelor si legumelor. Multi aleg sa puna un prosop peste fructe si legume pentru a preveni instalarea umezelii si, implicit, a deteriorarii acestora. Tu alegi ce metoda aplici la pastrarea fructelor si a legumelor.

Fructe si legume in frigider
Fructe si legume in frigider

Pastrarea fructelor si a legumelor in mod corect, ce sa eviti. Nu aseza fructele si legumele in spatele frigiderului. De cele mai multe ori, temperatura de acolo este ceva mai scazuta si risti sa te alegi cu ele inghetate. Desigur, vor atrage si mai multa umezeala si se vor strica mai repede.

Cartofii, ceapa, rosiile si usturoiul nu se tin musai la frigider, dar au nevoie de un spatiu racoros si uscat. Nu le tranti deasupra frigiderului sau pe pervazul unei ferestre, mai ales daca aceasta este expusa la soare. Incearca sa le asezi pe un blat de lemn, unde este racoare. Daca stai la casa si ai un beci, atunci esti printre norocosii posesori ai unui spatiu de depozitare perfect.

Ti-am mai spus deja sa ai mare grija la umezeala. Multi comercianti stropesc produsele cu apa pentru a le ajuta sa se mentina proaspete peste zi. Nu le arunca asa in frigider. Sterge-le cu grija cu un prosop de bucatarie sau chiar cu unul de hartie inainte de a le pune in frigider sau… in spatiul in care le depozitezi.

Citeste si: Cum sa dezinfectezi beciul inainte de a depozita fructe. De ce e necesar?

Iti recomand ca daca legumele si fructele tale au ceva frunze cand le cumperi, sa le tai. Da, stiu, un cos cu fructe cu codite si frunze arata mult mai bine pe masa din bucatarie, dar frunzele alea nu fac altceva decat sa adauge umezeala la nivelul pulpei si, in acest fel, sa contribuie la alterarea mai rapida. E valabil si in cazul legumelor. Asadar, morcovii, napii, rubarba, ridichiile si sfecla trebuie depozitate numai dupa inlaturarea frunzelor. Asadar, mare atentie la pastrarea fructelor si a legumelor.

Trebuie sa mai stii ca afinele si capsunile este recomandat sa fie spalate intr-un amestec de trei parti apa si una otet inainte de a fi puse la frigider. Otetul dezinfecteaza fructele, iar apa le ajuta sa isi mentina aroma originala. Dupa ce le-ai spalat in acest amestec, clateste-le bine cu apa rece si asigura-te ca s-au uscat inainte de a le pune la frigider. Le poti pune pe servetele de hartie pentru a absorbi apa.

In fine, salata, diverse ierburi, verdeata si radacinoasele pot fi reimprospatate daca le pui, timp de 10 minute, intr-un bol cu apa rece si gheata.