Cum sa obtii rasaduri de castravete amar (momordica) folosind seminte
Cum sa obtii rasaduri de castravete amar (momordica) folosind seminte

Cum sa obtii rasaduri de castraveti amari (momordica) folosind seminte


Rasaduri de castraveti amari. Obtinerea de rasaduri de castraveti amar nu este, in sine, mare filosofie, dar este necesar sa urmezi anumiti pasi si sa respecti cateva reguli de baza. Este esential sa stii ca rasadurile se vor obtine in spatii precum solariile si serele, unde temperatura poate fi controlata si, eventual mentinuta, si nu afara, in aer liber.

Ce ai nevoie pentru a obtine rasaduri de castraveti amari

Rasaduri de castraveti amari
Rasaduri de castraveti amari

Cand te decizi sa cultivi castravete amar (momordica) trebuie sa tii cont ca ai nevoie de aproximativ o luna si jumatate inainte de cultivarea din sera/solar sau din gradina, timp in care sa iti produci rasadul.

Vei avea nevoie de seminte de castravete amar. Este de preferat sa cumperi seminte certificate, pentru a fi sigur ca sunt sanatoase si numai bune de pus in pamant. Desigur, daca ai mai plantat castravete amar, cel mai probabil ai propriile seminte, de la recolta precedenta.

Citeste si: Cum sa cultivi castravete amar in gradina

Rasaduri de castraveti amari. Vei mai avea nevoie de un substrat universal, de tipul celor care se gasesc in supermarket. Trebuie sa ai mare grija la pH-ul acestuia, sa fie cuprins intre 6 si 6,5.

Iti mai trebuie un fungicid de tipul Previcur Energy, dar orice altceva omologat este la fel de bun, un fertilizator pentru frunzele rasadului, asa cum este Cropmax, insa poti opta, evident pentru orice alt produs si un stimulator de germinare, de tipul Atonik, insa poti alege orice alta varianta de pe piata.

Bineinteles, vei mai avea nevoie de ghivece pentru rasaduri cu diametrul de cel mult 15 centimetri sau de tavite alveolate si, bineinteles, folie stretch.

Cum sa pui semintele de castravete amar

Seminte castraveti amari
Seminte castraveti amari

Mai departe, trebuie sa urmezi cativa pasi simplu. Primul este sa scufunzi semintele de castravete amar in apa sau in apa amestecata cu stimulator de germinare pentru a accentua si accelera acest proces.

Apoi, daca pentru plantarea semintelor folosesti vase utilizate anterior, ai face bine sa le dezinfectezi si abia dupa aceea sa pui substratul universal. Desigur, daca ghivecele nu au fost folosite anterior, etapa dezinfectarii dispare.

Rasaduri de castraveti amari. Substratul de cultura se adauga cu aproximativ un centimetru sub nivelul superior, apoi se taseaza.

Semintele se planteaza la o adancime de aproximativ 2 centimetri si la o distanta de 3 centimetri una de alta, apoi pamantul trebuie usor tasat.

Citeste si: Cum sa previi amareala castravetilor din gradina ta

Prima udare se va face cu o sticla cu capacul gaurit foarte fin sau cu un pulverizator, iar la apa de adauga solutia fungicida care previne aparitia unor boli precum caderea plantutelor.

Aceasta operatiune poate fi repetata la aproximativ doua saptamani. Atentie la udarile pe care le vei face dupa plantare. Pamantul trebuie sa fie mentinut reavan.

Semintele de castravete amar au nevoie de doua-trei saptamani pentru a germina. Dar, pentru ca acest lucru sa se intample, este indicat sa acoperi fiecari ghiveci cu folie strech, iar ghivecele sa fie puse la lumina si la soare, dar nu in bataia directa a soarelui.

Nu uita sa dai folia la o parte zilnic pentru cateva minute, deoarece vei evita si aparitia mucegaiului. Temperatura ideala este de aproximativ 23-26 de grade Celsius.

Cum si cand sa plantezi rasadurile de momordica

Cand se planteaza rasadurile de momordica
Cand se planteaza rasadurile de momordica

Cand primele rasaduri de castraveti amari apar, folia strectch dispare imediat. De aceea este important sa fii cu ochii pe ghivece. Dupa ce rasar rasadurile, poti completa cu substrat, insa sub cotiledoanele firavelor plante.

Fertilizatorul special pentru frunze poate fi folosit abia dupa aparitia primelor frunze adevarate.

La nivelul substratului se poate folosi fertilizator abia dupa ce prima pereche de frunze adevarate se dezvolta complet si a doua apare si ea. Fertilizarea de acest tip trebuie trebuie repetata la fiecare trei saptamani.

Plantele au nevoie de bete de sustinere pentru a se mentine la nivel orizonntal. Ele tind sa se dezvolte pe verticala, mai ales daca nu este suficienta lumina.

Plantarea in aer liber se va face cand temperaturile vor trece de 15 grade Celsius. Cu aproximativ 2 saptamani inainte de plantare, rasadurile trebuie adaptate la noile conditii.

Citeste si: Cum sa previi caderea florilor la rosii. De ce se intampla acest lucru?

Rasaduri de castraveti amari. Acestea trebuie adaptate treptat, in sensul ca mai intai vor fi puse in penumbra, apoi la soare si, in cele din urma, in bataia directa a razelor soarelui.

Plantarea in aer liber se va face dupa 15 mai si doar daca temperatura nocturna se mentine la peste 14 grade Celsius mai multe nopti la rand.

Daca rasadurile vor fi plantate in sera sau solariu, atunci mutarea din ghiveci poate fi facuta mai devreme, adica undeva in luna aprilie.

Daca nu ai idee cand este momentul potrivit pentru plantare, iti spun ca un rasad gata de plantat are cel putin 5 frunze adevarate si aproximativ 20 de zile de cand a rasarit.