Cum sa plantezi rasadurile. La ce distanta si in ce perioada
Cum sa plantezi rasadurile. La ce distanta si in ce perioada

Cum sa plantezi rasadurile. La ce distanta si in ce perioada


Cum sa plantezi rasadurile. Afla care este metoda corecta de a face acest lucru, dar si la ce distanta trebuie sa le pui. Mai mult, iti spunem si care este perioada ideala pentru a planta rasadurile de rosii, varza, ardei, vinete sau castraveti.

Cum sa plantezi rasadurile. La ce distanta si care este perioada ideala

Nu trebuie sa fii un expert in gradinarit pentru a obtine rasaduri si a le planta, insa daca vrei sa faci acest lucru in mod corect, ar trebui sa stii mai multe.

Tocmai de aceea, vom vorbi despre cum sa plantezi rasadurile, dar si care este distanta recomandata si perioada in care sa o faci.

Rasaduri de ardei

Cum sa plantezi rasadurile de ardei
Cum sa plantezi rasadurile de ardei

Cum sa plantezi rasadurile de ardei. Incepem cu rasadurile de ardei. Trebuie sa stii ca acestea se planteaza cand temperaturile din sol sunt de peste 15 grade Celsius.

Pentru a afla temperatura solului, este necesar sa folosesti un termometru, pe care il infigi in pamant, la o adancime de aproximativ 10 cm.

In cazul in care solul nu are inca temperatura de 15 grade Celsius, iti sugeram sa mai astepti pana se incalzeste sau sa recurgi la brazdele incalzite.

Solul ar trebui pregatit inca din toamna, atunci cand se administreaza gunoi de grajd, superfosfat, dar si sulfat de potaziu.

Totodata, in primavara se administreaza si azotat de amoniu. Inainte de plantare, se recomanda si un tratament pentru sol, folosind Dual Gold 960 EC.

Rasadurile de ardei trebuie sa aiba o varsta de 60 de zile atunci cand sunt plantate, iar acestea trebuie pregatite. Acestea trebuie calite aerisindu-le ziua si noaptea, iar cu cateva ore inainte de a il scoate, rasadul trebuie udat foarte bine.

Distanta dintre rasaduri trebuie sa fie de 30-40 cm, in timp ce distanta dintre randuri ar trebui sa fie de 70 cm.

Cum sa plantezi rasadurile de vinete

Rasaduri de vinete
Rasaduri de vinete

Cum sa plantezi rasadurile de vinete. Trecem mai departe si vorbim despre rasadurile de vinete, care se planteza atunci cand au o varsta de 50-56 de zile.

Inainte de a planta aceste rasaduri, expertii recomanda sa fertilizati solul acestora si sa le udati.

Vinetele se planteaza in gropi de 15-20 cm adancime, iar distanta intre rasaduri trebuie sa fie de 50-60 cm. Mai mult, mai trebuie sa lasi aproximativ un metru distanta intre randurile plantate cu vinete.

Citeste si: Cum sa prepari apa de salcie si sa o folosesti la plantele din gradina

Odata plantate, rasadurile vor avea nevoie in permanenta de un sol umed, asa ca mare atentie. De asemenea, te sfauim sa plantezi vinetele pe o suprafata unde vor avea parte de lumina soarelui.

Este recomandat sa plantezi rasadurile pe un teren unde nu a mai fost plantate in anul anterior vinete, rosii, cartofi sau ardei grasi, pentru ca plantele sufera de aceleasi boli.

Rasaduri de castraveti

Cum sa plantezi rasadurile de castraveti
Cum sa plantezi rasadurile de castraveti

Vorbim acum despre plantarea rasadurilor de castraveti, care se face la inceputul lunii mai, deoarece acestea sunt sensibile la temperaturi mici.

Atunci cand se planteaza, rasadurile trebuie sa aiba o varsta de 30-35 de zile si o inaltime de 20-30 de cm.

Citeste si: Cum sa faci rasaduri de castraveti. Cand se pun semintele? Ghid complet!

Totodata, distanta dintre rasaduri trebuie sa fie de 50 cm, iar intre randuri de un metru. Castravetii au nevoie de spatiu si de lumina, asa ca acesta este motivul pentru care se lasa un spatiu atat de mare intre randuri.

Desigur, este foarte important sa stii si schema de tratament pentru castraveti, asa ca citeste si ghidul nostru. Nu uita nici de fertilizare, care se face la 10-14 zile de la rasarire, iar apoi la 15-20 de zile.

Rasaduri de rosii

Cum sa plantezi rasadurile de rosii
Cum sa plantezi rasadurile de rosii

Rasadurile de rosii, trebuie plantate la 55-60 de zile de la plantarea semintelor. Trebuie sa stii ca acestea au nevoie de o temperatura a solului de 10 grade Celsius. Daca solul este mai rece, iti recomandam sa nu incepi plantarea.

Citeste si: Cum sa plantezi seminte de rosii pentru rasad. Ghidul complet

Rasadurile de rosii trebuie plantate la o distanta de 30-40 de centimetri, iar distanta dintre radnduri trebuie sa fie de 70-80 cm.

Perioada ideala de plantare a rasadurilor de rosii este la inceputul lunii aprilie, in timp ce soiurile de vara se planteaza la inceputul lunii mai.

De asemenea, rasadurile trebuie sa aiba o inaltime de 20-30 cm. Plantarea se face la o adancime de 10 centimetri si este recomandata sa se faca manual.

Rasaduri de varza

Plantare rasaduri de varza
Plantare rasaduri de varza

Cum sa plantezi rasadurile de varza. Rasadurile de varza se planteaza atunci cand au o varsta de 60 de zile si au deja 5-6 frunze. Perioada ideala pentru plantarea acestora este inceputul lunii aprilie.

Daca este vorba de soiurile de vara, plantarea se face la inceputul lunii mai. In cazul in care vorbim de varza rosie, plantarea se face la sfarsitul lunii iunie.

Citeste si: Cum sa plantezi semintele de legume in mod corect. Evita aceste greseli!

Inainte de a planta rasadurile este necesara o fasonare, adica o scurtare a varfului radacinilor, dar si a frunzelor. Totodata, terenul se pregateste si se fertilizeaza utilizand gunoi de grajd.

Planteaza rasadurile de varza la o distanta de 30 cm intre plante si la 50-60 cm intre randuri. Mai mult, acestea se planteaza la o adancime de 10 cm, iar temperatura solului trebuie sa fie de 8 grade Celsius, fara inghet timp de 2-3 zile.