Distanta dintre casa si gardul vecinului. Cum sa construiesti in mod legal
Distanta dintre casa si gardul vecinului. Cum sa construiesti in mod legal

Distanta dintre casa si gardul vecinului. Cum sa construiesti in mod legal


Distanta dintre casa si gardul vecinului. Afla care trebuie sa fie distanta corecta si cum sa construiesti in mod legal, pentru a evita problemele cu vecinii. Ce trebuie sa stii si ce spune legislatia!

Distanta dintre casa si gardul vecinului. Cum sa construiesti in mod legal – Cuprins:

Distanta dintre casa si gardul vecinului. Cum sa construiesti o casa si ce spune legea

Distanta dintre casa si gardul vecinului
Distanta dintre casa si gardul vecinului

Primul lucru pe care trebuie sa il iei in considerare atunci cand te-ai decis sa construiesti o casa este distanta dintre casa si gardul vecinului. Nu de alta, dar daca nu o respecti risti sa apara posibile neintelegeri cu vecinii si nimeni nu isi doreste acest lucru.

Conform articolului 615 din Codul Civil, este obligatoriu ca distanta sa fie de cel putin 2 metri intre fondul ingradit sau neingradit care apartine vecinului si fereastra pentru vedere ori balcon sau alte lucrari.

Vestea buna este ca distanta poate fi redusa, insa pentru asta va trebui sa obtii un acord scris de la vecini cum ca poti construi mai aproape sau lipit de casa ori gardul acestora.

Legea mai spune ca fereastra pentru vedere, balconul sau alte lucrari neparalele cu linia de hotar spre vecin sunt interzise sa fie la o distanta mai mica de un metru.

Pentru a fi in legalitate, distanta se va calcula de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, asadar de la fata zidului sau de la linia exterioara a balconului si pana la linia de hotar a vecinului.

Case in constructie
Case in constructie

Daca lucrarile nu sunt paralele se va masura perpendicular de la punctul cel mai apropiat al lucrarii de linia de hotar si pana la linia de hotar a vecinului.

Totodata, inaltimea gardului nu ar trebui sa depaseasca 2 metri, iar la aceasta se va lua in calcul si coama zidului. Desigur, se pot construi garduri mai mari de 2 metri insa doar cu aprobare sau autorizatie. Tocmai de aceea, inainte de a construi ar trebui sa te informezi la autoritatile locale sau la primaria de care apartii.

Citeste si: Cum sa obtii de la primarie o autorizatie de constructie

In cazul in care planuiesti sa plantezi pomi fructiferi sau arbori in curtea ta, ar trebui sa stii ca acestia se pot sadi la o distanta de cel putin 2 metri de linia de hotari. Asta spune articolul 613 din Legea nr. 287. Exceptie fac arborii mai mici de 2 metri, plantatiile sau gardurile vii.

Daca vecinul tau nu a respectat aceasta distanta poti cere taierea acestuia la inaltimea legala sau scoaterea din pamant pe cheltuiala proprietarului fondului pe care sunt plantati.

Daca ramurile sau radacinile pomilor fructiferi sau a arborilor depasesc gardul si intra pe terenul tau ai dreptul de a le taia. Asadar, mare atentie si la acest aspect, pe langa distanta dintre casa si gardul vecinului!