Cum sa faci vermicompost. Ingrasamant natural rame
Cum sa faci vermicompost. Ingrasamant natural rame

Cum sa faci vermicompost. Ingrasamant natural cu ajutorul ramelor


Cum sa faci vermicompost cu ajutorul ramelor. Pune-le la treaba pentru a obtine un ingrasamant de calitate care poate fi folosit in gradina ta. Iti explicam ce trebuie sa faci si care sunt pasii pentru a incepe aceasta operatiune.

Cum sa faci vermicompost. Ingrasamant natural cu ajutorul ramelor – Cuprins:

Ce este vermicompostul?

Vermicompost
Vermicompost

Vermicompostul sau humusul de rama este un ingrasamant natural ce poate fi folosit pentru legume sau fructe, dar si pentru culturile cu o suprafata mai mare.

Acesta este obtinut cu ajutorul ramelor si contine toate cele 16 elemente nutritive de care plantele au nevoie.

Vermicompostarea reprezinta procesul de descompunere a materiei organice, cu ajutorul ramelor, dar si al microorganismelor. Ramele si microorganismele transforma resturile vegetale in sol.

Citeste si: Ingrasamant natural pentru rosii, cu drojdie. Cum sa fertilizezi plantele din gradina ta

Avantajele folosirii vermicompostului sunt majore. In primul rand, plantele vor creste mai viguros, iar productia va fi mult mai buna.

Dupa aceea, trebuie sa mai stii ca vermicompostul va suprima ciupercile daunatoare din sol si, prin aplicarea repetata, va repopula solul cu microorganismele benefice plantelor.

Acest tip de ingrasamant te va ajuta sa economisesti si apa, pentru ca vei folosi cu pana la 30% mai putina datorita retentiei de ape din sol.

De asemenea, vermicompostul nu este toxic si nu va arde plantele, asa ca se poate folosi la orice cultura, fie ca vorbim de cele din camp sau din sera.

Cum sa pregatesti o cutie pentru vermicompost?

Vermicompostare
Vermicompostare

Inainte de toate, o sa ai nevoie de o cutie de plastic cu capac (cu dimensiuni 50/60 x 30/40 cm) si o plasade sita care sa aiba dimensiunile cutiei. Plasa se fixeaza la jumatatea cutiei.

Urmatorul pas este sa creezi un mediu optim pentru dezvoltarea ramelor si obtinerea de vermicompost.

Drept urmare, o sa ai nevoie de nisip (10%), pamant (50%), hartie reciclata sau carton taiat in bucati mici pentru ca avem nevoie de o sursa de carbon (20%), resturi vegetale pentru a complete sursa de azot, fosfor si postasiu (20%).

Citeste si: Cum sa faci mranita si sa folosesti acest ingrasamant in gradina ta

La final, nu uita ca trebuie sa uzi continutul din cutie o data la 2-3 zile, pentru ca ramele sa supravietuiasca.

Cutia se acopera cu un capac, dar trebuie sa faci niste gauri in el, pentru ca ramele au nevoie si de oxigen.

Si daca tot am vorbit de rame, poti gasi la magazinele de pescuit, unde se vand ca momeala.

Una dintre cele mai bune specii de rame este Eisenia fetida (Savigny), pentru ca aceasta rezista la oscilatii mari de temperatura, intre 0 si 35 grade Celsius.

Ramele rezista la acele temperaturi, insa pentru a obtine vermicompostul ar trebuie sa stii ca in locul unde pui cutia temperatura nu trebuie sa scada sub 5 grade Celsius, insa nici nu trebuie sa creasca mai mult de 28 de grade Celsius.

Cum sa faci vermicompost?

Cum sa faci vermicompost
Cum sa faci vermicompost

Ti-am zis mai sus de acele straturi de nisip, carton si resturi vegetale. Ei bine, acum trebuie sa amesteci acele straturi, iar acestea trebuie sa fie ude in permanenta.

Umiditatea optima este atunci cand iei o mana din acel amesteci si atunci cand o storci trebuie sa curga doar o picatura de apa.

Ramele se pun in aceeasi parte a cutiei, unde ai pus si straturile de mai sus. Cealalta jumatate a cutiei ramane goala, pana ce ramele consuma toate resturile din prima cutie.

Acest proces va dura aproximativ 3-4 saptamani, pana ce vei gasi doar rame si pamant.

Citeste si: Ingrasamant organic din balegar. Cum sa il folosesti in mod corect, in gradina ta

Urmatorul pas este ca in partea goala, sa mai pui inca o data straturile de mai sus. Ramele se vor deplasa in partea cealalta, pentru ca vor cauta o sursa de hrana. Astfel, in cealalta jumatate va ramane doar pamant, pe care il poti folosi in gradina ta.

Pe parcursul celor 3-4 saptamani, nu uita sa mai adaugi resturi vegetale si hartie, o data la 3-4 zile.

Inainte sa umpli cealalta jumatate a cutiei, intrerupe acest proces de adaugare a resturilor, pentru a fi sigur ca ramele vor consuma si descompune tot.