Cum sa cresti Dieffenbachia. Ingijire, inmultire, fertilizare, boli si daunatori
Cum sa cresti Dieffenbachia. Ingijire, inmultire, fertilizare, boli si daunatori

Cum sa cresti Dieffenbachia. Ingijire, inmultire, fertilizare, boli si daunatori


Dieffenbachia este o planta originara din America de Sud, zona Mexic si Insulele Caraibe. In Romania este crescuta ca planta decorativa de interior, in ghivece.

Inmultire Dieffenbachia

Inmultire Dieffenbachia
Inmultire Dieffenbachia

Inmultirea acestei plante se face cu ajutorul butasilor din tulpina, dupa ce acestia au atins 10 centimetri lungime. Pentru a prinde radacina, butasii trebuie pusi pe un amestec de turba si nisip sau turba si perlit. Inainte de asta este recomandat ca lastarii sa fie tinuti pentru scurt timp intr-o solutie fungicida, apoi uscati si lasati sa se deshidrateze usor.

Procesul de obtinere a radacinilor dureaza vreo 2 luni. Trebuie sa iti mai spun ca inradacinarea se face cu succes cand se asigura o temperatura de 22-24 de grade Celsius in aer, 25-28 de grade in substrat si o umiditate destul de mare, de aproximativ 85-90%.

Citeste si: Cum sa cresti Gazania. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Trebuie sa mai stii ca butasii din varf vor forma usor radacina daca sunt lasati in vase cu apa.

Germinarea semintelor este o metoda posibila, dar care nu este folosita in practica, deoarece planta infloreste rar. Trebuie sa stii ca florile feminine au o parte florala inchisa partila, fiind necesara polenizarea manuala.

Daca reusesti sa obtii seminte, acestea trebuie inmuiate in apa timp de 24 de ore inainte de a fi plantate intr-un sol umed. Cel mai bine este ca recipientul sa fie acoperit cu o folie, pe care, la aparitia primelor frunze o putem indeparta.

Unde se simte cel mai bine aceasta planta

Frunze Dieffenbachia
Frunze Dieffenbachia

Dieffenbachia se simte foarte bine intr-un sol realizat din amestec de pamant de frunze – o parte, nisip – o parte si turba – 2 parti.

Este recomandat ca substratul sa fie afanat, astfel incat radacinile plantei sa poata penetra solul cu usurinta. Poti adauga caramida zdrobita sau carbune pentru a creste drenajul.

Dieffenbachia este o planta iubitoare de lumina, asa ca nu ar strica sa ii gasesti un loc la fereastra. Ai grija insa pentru ca este foarte sensibila si poate avea de suferit daca intra in contact direct cu razele soarelui.

Citeste si: Planta urechelnita. Cum sa o ingrijesti si de ce sa nu-ti lipseasca din gradina

Udarea se face ori de cate ori este necesar astfel incat solul, substratul sa se mentina reavan. Mare atentie, insa! Dupa udarea, farfuria pe care se aflșa ghiveciul trebuie golita de apa.

In perioada calda, se recomanda ca temperatura sa fie mentinuta la 20-21 de grade Celsius, iar in sezonul rece, aceasta sa nu scada sub 13 grade Celsius.

Ingrijire Dieffenbachia

Ingrijire Dieffenbachia
Ingrijire Dieffenbachia

Dieffenbachia are nevoie de fertilizator cu un continut mai mare de azot, care sustine dezvoltarea foliara. Printre altele, pot fi folosite batoanele fertilizante Substral  care se recomanda sa fie administrate o data la doua luni in perioada februarie-octombrie.

In sezonul rece, perioada octombrie- februarie, se recomanda utilizarea unei doze injumatatite. Atentie! Dozele trebuie ajustate in functie de marimea ghiveciului. Tot in perioada rece, activitatea plantei si cunsumul de energie sunt scazute, motiv pentru care este recomandata reducerea udarii.

Pentru a oferi un aspect frumos plantei, este recomandata stergerea regulata a frunzelor cu o carpa moale pentru a inlatura praful si apoi, utilizarea unui spray care sa luciu, conceput special pentru acest tip de plante.

Citeste si: Ingrijire Dendrobium nobile. Cum sa ingrijesti orhideea cu flori parfumate

O alta masura recomandata este taierea. Sunt cateva reguli de urmat daca te decizi sa tunzi Dieffenbachia. Prima dintre ele este ca toate partile plantei sunt otravitoare, motiv pentru care este necesar ca sucul rezultat prin taiare sa fie atent colectat si indepartat.

Evident, este imperios necesara utilizarea unor manusi de protectie, dar si spalarea pe maini ori de cate ori se intra in contact cu substantele otravitoare.

La fel de important este ca tulpinile sa fie taiate cu un cutit ascutit sau cu o foarfeca dezinfectata cu alcool. Odata realizata, taierea trebuie tratata neaparat cu carbune zdrobit.

Trebuie sa mai stii ca se recomanda sa tii planta la loc ferit de curentii de aer si sa te asiguri ca se mentine umiditatea la nivelul aerului.

Boli si daunatori Dieffenbachia

Boli si daunatori
Boli si daunatori Dieffenbachia

Planta este afectata de scaderea umiditatii la nivelul aerului, dar si de udarea excesiva.

Patarea frunzelor cu galben sunt semne ale scaderii temperaturii la nivelul camerei si a udarii insuficiente. Tulpinile moi si frunzele profund decolorate sunt semne ale udarii excesive.

In ceea ce priveste daunatorii, Dieffenbachia este afectata de afide. Iti poti da seama ca afidelei ti-au invadat floarea in momentul in care apar pete lipicioase si lucioase pe frunze si pe flori.

Si acarienii pot ataca Dieffenbachia, iar principalul semn este plasa foarte fina pe care acestia o tes pe frunzele plantei.