Cum sa cresti Gazania. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa cresti Gazania. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa cresti Gazania. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Gazania este o planta decorativa, de apartament, care se remarca prin culorile stralucitoare ale florilor. Este o planta indigena din Africa, Australia si Noua Zeelanda care seamana, ca forma, cu margareta. Se cultiva usor si se dezvolta de primavara pana toamna.

Cum sa cresti Gazania. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori – Cuprins:

Inmultire Gazania

Inmultire Gazania
Inmultire Gazania

Reproducerea acestei plante se realizeaza usor, prin trei modalitati. Inmultirea prin samanta trebuie facuta la mijlocul iernii, prin ingroparea semintelor in cutii si plasarea acestora in locuri adapostite, la o temperatura care poate fi mentinuta constant la 18 grade Celsius.

Germinarea dureaza pana la 10 saptamani, iar plantarea in gradina poate fi facuta in cateva saptamani de la ultimul inghet.

Semintele pot fi plantate si direct afara, in gradina, insa undeva catre finalul lunii mai. Pentru o densitate buna si o rasarire uniforma, se recomanda amestecarea semintelor cu nisip inainte de plantare, apoi acoperirea cu un strat subtire de nisip peste care se adauga pamant.

Citeste si: Cum sa ingrijesti Guzmania, o planta orginara din America

O a doua modalitate este prin impartirea smocurilor. Este o modalitate mai simpla, care consta in desprinderea smocurilor pana la nivelul radacinii formare de plante.

Smocul recoltat se replanteaza in acelasi tip de sol in care sta si planta mama, insa este necesar ca solul sa fire mentinut umed macar in prima saptamana de la transplantare.

Ultima varianta este inmultirea prin butasi. Acestia se recolteaza din varfurile plantei in perioada august-septembrie.

Unde se simte bine aceasta planta

Gazania
Gazania

Gazania se simte bine intr-un sol bine drenat, bogat in humus, cu un pH cuprins intre 5.8-6.2. Un sol care mentine apa nu este recomandat acestei plante.

Udarea se va face cu o cantitate moderata de apa, o data pe saptamana sau chiar mai rar, astfel incat substratul sa nu fie ud. O udare excesiva si mentinerea apei in sol duce la putrezirea radacinilor sau la aparitia unor imbolnaviri cauzate de fungi. Cel putin in cazul plantelor din ghiveci.

Citeste si: Cum sa ingrijesti palmierul pitic (Chamaedorea)

Daca vorbim despre Gazania din gradina, atunci este recomandat sa nu se intervina decat in perioade de seceta excesiva si asta o data la doua saptamani.

Gazania se simte bine cu apa de ploaie, care ii este suficienta si isi ia umiditatea de care are nevoie si de la roua de dimineata.

Lumina este un factor esential pentru aceasta planta. Se recomanda cultivarea ei in spatii luminoasa, unde soarele ajunge cel putin 4-5 ore pe zi.

Temperatura ideala este cuprinsa intre 16 si 25 de grade Celsius. Gazania are de suferit daca temperatura scade sub 8 grade.

Ingrijire Gazania

Ingrijire Gazania
Ingrijire Gazania

Fertilizarea plantei se face imediat dupa cultivare cu ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante cu flori, dar si cu ingrasaminte cu eliberare prelungita.

Daca ai o Gazania in ghiveci, atunci trebuie sa stii ca este esential sa o pastrezi la adapost, mai ales in sezonul rece, fiind foarte sensibila la temperatura scazute.

Trebuie sa tii cont sa nu alegi recipiente foarte adanci. In caz contrar, planta se va dezvolta mai mult la nivel radicular, decat in partea aeriana.

Citeste si: Cum sa ingrijesti Ochiul boului de munte (Aster alpinus)

Daca ai ales sa cultivi Gazania in gradina, este ideal sa faci asta primavara, cand temperaturile nocturne nu mai scad sub 10 grade Celsius.

Este indicat ca adancimea gaurii in care pui rasadul sa fie de doua ori mai lunga decat radacina, iar apoi este necesara udarea abundenta.

Nu este o planta care sa necesite tunderea extrema, insa este recomandat sa indepartezi frunzele si florile uscate sau ofilite pentru a face loc altor flori. Gazania infloreste din iunie pana toamna tarziu.

Fiind o planta perena, ea nu rezista peste iarna in gradinile din tara noastra, chiar daca vremea de peste iarna nu mai este atat de rea in ultimii ani. Se recomanda mutarea plantelor din gradina in ghiveci si plasarea acestora in conditii de temperatura de cel putin 12 grade Celsius.

Boli si daunatori la Gazanie

Floare de gazanie
Floare de gazanie

Din fericire, Gazaniile sunt destul de rezistente cand vine vorba despre boli si daunatori. Cele mai multe imbolnaviri sunt o consecinta a ingrijirii nepotrivite.

Daca umiditatea mediului ambient si a substratului este prea mare, atunci planta va suferi de boala alba, o boala care apare si la variatiile mari de temperatura dintre zi si noapte, dar si in conditiile de ploaie excesiva. Gazania poate fi afectata de putregaiul cenusiu, sclerotinie si de rizoctonie.

In ceea ce priveste daunatorii, acarienii, tripsii si afidele sunt cei mai frecventi.

Se recomanda utilizarea unor biostimulante care sa potenteze capacitate de aparare naturala a plantelor, dar si a fungicidelor si a pesticidelor, in caz de imbolnavire si daunatori.