Cum sa cresti Floarea de hartie. Ingrijire, in inmultire, boli si daunatori
Cum sa cresti Floarea de hartie. Ingrijire, in inmultire, boli si daunatori

Cum sa cresti Floarea de hartie. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Floarea de hartie sau Bougainvillea este o planta perena, care infloreste de primavara pana la finalul verii, agatatoare si ornamentala, extrem de des intalnita in decorarea parcurilor si gradinilor. Iata ce trebuie sa stii daca si tu vrei sa ai aceasta planta la tine acasa.

Cum sa cresti Floarea de hartie. Ingrijire, in inmultire, boli si daunatori – Cuprins:

Inmultire Floarea de hartie

Seminte Floarea de hartie
Seminte Floarea de hartie

Bougainvillea sau Floarea de hartie se inmulteste prin butasi realizati primavara sau vara si care sunt plantati intr-un substrat bine afanat, cu drenaj bun. Lastarii au nevoie de aproximativ o luna si de 22-24 de grade Celsius – temperatura mentinuta constant, de o lumina difuza si o umiditate ridicata.

Etapele sunt destul de simple. Trebuie sa tai butasii ca si cum ai toaleta planta, lungimea acestor lastari fiind de 10-15 centimetri. Mare atentie la acest aspect, pentru ca de asta vor depinde viitoarele plante!

Citeste si: Schema tratament trandafiri. Cum sa ii stropesti si ce produse sa folosesti

Este importanta eliminarea frunzelor in exces si a varfului lastarului pentru ca multe dintre aceste parti nu se vor dezvolta si nu vor prinde radacina.

Cel mai probabil, radacinile se vor forma in zona nodurilor, adica a umflaturilor care apar pe lastar. Se recomanda taierea in zona inferioara a fiecarui butas, in apropierea unui astfel de nod, in asa fel incat sa se obtina o suprafata mai mare de material lemnos verde.

Apoi, partea inferioara a butasilor se va uda cu apa si va fi inmuiata in RadiStim 2, un ingrasamant care sustine prinderea radacinilor si previne aparitia ciupercilor.

Frunze Bougainvillea
Frunze Bougainvillea

Inmultire Floarea de hartie. Butasii pregatiti vor fi initial plantati in recipiente mici, precum paharele de plastic, intr-un sol bine udat inainte. Este necesara mentinerea conditiilor de umezeala si a celor legate de o lumina nu foarte puternica. De fapt, este indicat ca locul in care vor sta paharele cu butasi sa aiba 60-70% umbra.

Germinarea butasilor se va produce in aproximativ 2 luni, 2 luni si jumatate. Atentie! Plantele nu trebuie deranjate, chiar daca apar primele frunze deoarece acestea se formeaza inainte ca radacinile sa atinga maturitatea. Asadar, iti sugeram sa te inarmezi cu rabdare si sa lasi plantele sa se dezvolte in voie, fara sa le grabesti.

Butasii vor fi gata pentru transplantarea in gradina abia dupa ce vor avea lastari cu 4-6 frunze crescute. Este momentul cand pot fi mutati in ghivece sau in gradina, la soare.

Important este ca trecerea catre soare sa nu se faca brusc, ci treptat. Dupa mutarea plantei in ghiveci sau in gradina, este necesara udarea mai abundenta timp de o luna, astfel incat radacinile sa creasca adanc in pamant. Surplusul de apa va fi redus dupa prima luna, pentru ca tanara planta sa se adapteze la noul ei mediu.

Conditii de crestere si ingrijire Floarea de hartie

Floarea de hartie
Floarea de hartie

Bougainvillea sau Floarea de hartie se simte bine intr-un sol bine drenat afanat. Se recomanda utilizarea substratului din magazine, pamantul de flori, care se amesteca 3 parti cu 1 parte de nisip. Ar fi bine sa folosesti si tu acest amestec, daca vrei ca plantele sa se dezvolte in mod corect.

Daca alegi sa cultiva Floarea de hartie intr-un vas, atunci acesta trebuie sa aiba un diametru de 40-50 de centimetri. La baza vasului se va pune un strat de nisip, care sa asigure drenarea apei, deoarece aceasta planta nu suporta stagnarea apei la radacini. PH-ul este recomandat sa fie acid-netru-usor alcalin. Valorile optime sunt cuprinse intre 5.5 si 6.

Citeste si: Cum sa cresti Vriesea. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Udarea este importanta, cum am spus, la transplantarea lastarilor in gradina, timp de o luna. Apoi, necesarul de apa va fi adaptat in functie de sezon.

Totusi, nu exagera cu cantitatea de apa pe care o administrezi plantelor, pentru ca risti sa faci mai mult rau decat bine!

Primavara si vara, nevoile de apa sunt mai mari, fiind necesara mentinerea unui sol reavan. Toamna si iarna solul poate fi mentinut uscat. Este o planta care nu are nevoie speciale legate de apa, suportand destul de bine perioadele de seceta.

In ceea ce priveste temperatura, este important ca pe timpul iernii, aceasta sa nu scada sub 10 grade, iar vara, temperaturile nocturne sa se mentina in jurul a 20 de grade Celsius.

Floare de hartie
Floare de hartie

Lumina este importanta pentru Floarea de hartie, care se simte bine in spatii bine luminata, in care soarele sa ajunga cu usurinta. Se simte bine in bataia directa a razelor soarelui.

Fertilizarea este esentiala in perioada de crestere si de inflorire. Este recomandata utiliarea unui ingrasamant special pentru plantele cu flori, care se aplica din aprilie pana in septembrie.

Citeste si: Cum sa cresti Sedum spectabile sau floare grasa. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

In toamna, planta se pregateste pentru intrarea in repaus si atunci se recomanda oprirea aplicarii de ingrasaminte. Sunt indicate ingrasamintele lichide, care pot fi diluate in apa de udare. Este ideal sa contina azot, mangan, fosfor, cupru, bor, zinc, fier si molibden.

In ceea ce priveste tunderea, de cele mai multe ori aceasta se recomanda a fi facuta iarna sau la inceputul primaverii, prin taierea ramurilor delicate.

O a doua taiere este util sa fie fcuta dupa inflorire. Atunci se vor elimina lastarii care au inflorit, la jumatate din lungime, masura avand ca scop stimularea infloririi abundente in urmatorul an. Este recomandata utilizarea unor sisteme de sustinere a plantei sau chiar palisarea acesteia.

Boli si daunatori Bougainvillea

Bougainvillea
Bougainvillea

Boli si daunatori la Floarea de hartie. Desi nu este o planta puternic afectata de boli si/sau de daunatori, sunt cateva semne care iti pot da de gandit.

Astfel, daca frunzele si mugurii florali cad, atunci planta nu are suficienta caldura si este recomandata mutarea ei intr-un mediu mai prietenos. Daca Bougainvillea nu infloreste… este un semn ca nu sunt indeplinite conditiile de cultivare.

Paianjenul rosu poate ataca aceasta planta. Iti dai seama de asta pentru ca frunzele sunt ingalbenite, prafuite, cu panze de paianjen foarte usoare, subtiri.

Insectele cu solzi, afidele, paduchele lanos sau musculita alba se numara printre daunatori. Este recomandata combaterea acestora cu pesticide autorizate din magazinele de specialitate.