Cum sa cresti Trompeta ingerilor. Ingrijire, inmultire, conditii de crestere
Cum sa cresti Trompeta ingerilor. Ingrijire, inmultire, conditii de crestere

Cum sa cresti Trompeta ingerilor. Ingrijire, inmultire, conditii de crestere


Trompeta ingerilor sau Brugmansia arborea, daca e sa ne luam dupa denumirea stiintifica, e o planta cu origini in zonele andine din Peru, Ecuador, Bolivia si nordul statului Chile. Florile au o culoare care variaza de la alb la un galben destul de pal, sunt de dimensiuni mici si sunt, de obicei, inclinate la 45 de grade.

Cum sa cresti Trompeta ingerilor. Ingrijire, inmultire, conditii de crestere – Cuprins:

Inmultire Trompeta ingerilor

Inmultire Trompeta ingerilor
Inmultire Trompeta ingerilor

Reproducerea acestor plante se poate face prin seminte sau prin butasi obtinuti din lastari. Inmultirea prin seminte este mai rar utilizata, deoarece nu are intotdeauna rezultatele dorite, in sensul ca sunt sanse sa obtii plante diferite de planta-mama… si necesita destul de mult timp. Asadar, cel mai simplu este sa cumperi butasi de Trompeta ingerilor.

Daca alegi prima varianta, atunci trebuie sa stii ca semintele nu trebuie semanate in profunzime, ele avand nevoie de lumina din abundenta pentru a germina.

Citeste si: Cum sa cultivi Gerbera. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Semintele de Trompeta ingerilor au nevoie de o temperatura calda, mentinuta constant la 16-18 grade pentru a germina. Daca nevoia de lumina si de caldura sunt indeplinite, atunci semintele vor germina in 15-40 de zile.

Reproducerea prin butasi este recomandata. Noua planta va identica plantei-mama, iar timpul de reproducere este semnificativ mai redus. Tehnica poate fi aplicata primavara sau la debutul toamnei.

Tot ce trebuie sa faci este sa iei o ramura de cel mult 30 de centimetri, dar nu mai mica de 15 si sa o pui la inradacinat intr-un pahar cu apa. Exista si posibilitatea de a o planta intr-un substrat de turba si nisip. Dupa ce vei obtine redacini o poti muta fie intr-un ghiveci mai mare, fie in gradina.

Conditii de crestere Trompeta ingerilor

Floare Trompeta ingerilor
Floare Trompeta ingerilor

Brugmansia arborea se simte cel mai bine intr-un sol afanat, bine drenat, fertil si reavan, pe care il poti obtine amestecand, in proportii egale, pamant de gradina, nisip si turba. Este recomandat un sol slab acid-neutru sau slab alcalin.

Trompeta ingerilor este o planta care are nevoie de apa. Astfel, in perioada calda se recomanda udarea abundenta, astfel incat solul sa fie mentinut reavan, in vreme ce iarna, cantitatea de apa va fi redusa pentru a preveni putrezirea radacinilor.

Citeste si: Cum sa cultivi Passiflora. Sfaturi despre ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Temperaturile nocturne trebuie sa varieze intre 8-10 grade Celsius, iar cele diurne sa se mentina in intervalul 16-28 de grade Celsius. Este necesar ca in sezonul rece, planta sa fie tinuta departe de temperaturi scazute si de inghet, deoarece o temperatura mai mica de 5 grade Celsius poate compromite planta.

Este indicat pastrarea in garaj, beciuri, unde temperaturile nu scad sub 7-10 grade si, asa cum mai spus, udarea va fi mai rara decat in sezonul cald.

Trompeta ingerilor sau Brugmansia arborea se simte bine in locuri luminoasa, unde soarele ajunge cu usurinta. Este recomandata amplasarea ghivecelor la ferestre cu orientare estica sau sudica sau, daca o cultivi in gradina, atunci trebuie gasit un spatiu insorit.

Ingrijire Trompeta ingerilor

Ingrijire Trompeta ingerilor
Ingrijire Trompeta ingerilor

Cum sa cresti Trompeta ingerilor. Fertilizarea este recomandata o data pe luna, de primavara pana toamna, cu ingrasaminte cu eliberare lenta sau ingrasaminte lichide pentru plantele cu flori. Este bine ca fertilizatoarele sa fie bogate in potasiu si azot.

Brugmansia este o planta care iti poate invada gradina. Planta creste dezordonat daca nu este cumva ingradita. Din acest motiv se recomanda taierea regulata, atat pentru a da arbustului forma dorita, cat si pentru a elimina partile uscate sau deteriorate si a produce un numar mai mare de flori.

Citeste si: Cum sa cresti Guzmania lingulata. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Este recomandat ca taierile la Trompeta ingerilor sa fie facute mai degraba toamna. Atentie! Toate partile plantei sunt toxice! Asadar, cand faci taierea, protejeaza-te cu manusi si nu uita ca, dupa taiere, sa cureti cu atentie instrumentele folosite. Daca ai animale de companie, ai grija ca aceastea nu ajung pe langa planta si nu ingereaza parti ale ei.

Transplantarea plantei se poate face primavara cand poti inlocui ghiveciul cu unul mai mare. Este important ca acesta sa aiba gauri pentru drenaj. Cand faci transplantarea este indicat sa schimbi substratul de la suprafata. Poti face asta din cand in cand si daca nu mai schimbi ghiveciul.

Boli si daunatori Brugmansia arborea

Brugmansia arborea
Brugmansia arborea

Virozele, bacteriozele, fuzarioza si fainarea sunt cele mai intalnite boli care pot afecta Trompeta ingerilor sau Brugmansia arborea.

Cei mai cunoscuti daunatori sunt afidele, acarienii, paduchii lanosi si musculitele albe. Acesti daunatori poti fi eliminati cu tratamente din comert. Pentru a mentine la distanta daunatorii iti recomandam sa folosesti unul din aceste tratamente: Faster 10 EC, Nissorun 10 WP, Deltasap 2.5 EC, Trika Expert sau Sanmite 10 SC.

Tratamentele trebuie aplicate de indata ce vei observa prezenta daunatorilor pe frunze sau pe spatele acestora. In caz contrar, frunzele atacate o sa se ingalbeneasca, iar apoi o sa cada. Pe masura ce atacul avanseaza, este posibil ca planta sa fie pusa in pericol si sa se usuce.

Se recomanda totusi prevenirea aparitiei lor si poti face asta prin aplicarea unor produse cu spectru larg inainte de inflorire. In plus, taierea si indepartarea florilor uscate sau ofilite este o alta masura de preventie.