Cum sa cresti chiparos in gradina ta. Chiparosul este un arbore rasinos, cu origine in baziul mediteranean, in tari precum Italia, Cipru, Siria si Turcia. Este un arbore care trebuie plantat solitar si care, in Romania, este utilizat pentru decorarea de parcuri si de gradini.
Inmultire chiparos
Propagarea unui chiparos se poate face in doua moduri: prin seminte si prin butasire. Inmultirea prin seminte nu este comoda, insa poate fi realizata cu succes, daca esti atent la mici detalii. Trebui sa stii ca, daca sunt recoltate si uscate corect, semintele de chiparos pot germina in urmatorii 15 ani de la recoltare.
Inainte de a fi plantate, semintele trebuie stratificate la rece timp de trei saptamani. Acestea vor fi semanate in recipiente cu pamant usor, scoase in curte si mentinute sub un strat de zapada, unde vor sta pana la debutul primaverii.
Daca nu ai zapada, atunci poti pastra aceste recipiente in sertarul de legume al frigiderului. La venirea primaverii, recipientele sunt aduse in camera, si odata cu schimbarea temperaturii, semintele vor germina rapid, mai ales daca temperatura va fi mentinuta la 18-23 de grade Celsius, iar recipientul va fi pastrat intr-un loc cu multa lumina, insa ferit de actiunea directa a razelor soarelui.
Citeste si: Cum sa cresti Yucca. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Rasadurile de chiparos trebuie udate moderat, iar cand temperatura din mediul exterior este pozitiva, aceste culturi pot fi scoase afara, pentru aclimatizare, insa nu mai mult de cateva ore in fiecare zi. Abia dupa ce rasadurile vor deveni mai puternice, acestea vor putea fi mutate in exterior, intr-un sol slab, intr-un spatiu umbros din gradina.
Atentie, pe timpul iernii, planta trebuie acoperita in primii ei ani de viata. Inmultirea prin seminte nu garanteaza ca plantele rezultate vor prelua toate caracteristicile arborelui mama, asadar, nu este cea mai recomandata varianta de reproducere.
Multiplicarea unui chiparos prin butasi apicali, cu o lungime cuprinsa intre 5 si 15 centimetri, recoltati din lastari tineri, laterali, se face primavara. Este importanta indepartarea partii inferioare a butasilor si plantarea in ghivece cu un substrat rezultat din amestecarea, in parti egale, de nisip si perlit, la care se adauga scoarta de conifere, zdrobita in prealabil.
Ghivecele vor fi acoperite cu o punga de plastic pentru a obtine un climat de sera. La o umiditate de 100%, butasii vor prinde radacini in cel mult doua luni. Noile plante pot fi plantate in teren deschis, insa este indicat ca ulterior plantarii, sa fie pusa o sticla de plastic cu gatul taiat. Butasii se vor dezvolta normal si vor suporta si iernile, insa cei care se dezvolta mai greu, au nevoie sa fie mutati in interior pe timpul sezonului rece.
Conditii de crestere
Chiparosul (Cupressus sempervirens L.) se adapteaza destul de usor la mediu, insa are mare nevoie de un sol umed. Este importanta expunerea la curentii de aer si apropierea de o sursa de caldura, cum sunt radiatoarele. Fiind, totusi, o planta care provine dintr-o zona calda, cum este zona mediteraneana, este important ca el sa fie plantat in zone cu ierni blanda, deoarece o expunere la temperaturi mai mici de -20 de grade Celsius poate duce la compromiterea plantei.
Chiparosul este o specie care tolereaza seceta, insa are nevoie de un sol fertil, bine drenat, permeabil, nisipos, insa tolereaza si solurile argiloase, lutoase, cu carbonarti, cu un pH care poate varia de la acid la neutru, pana la alcalin.
Citeste si: Cum sa cresti Limbusoara. Inmultire, ingrijire, boli si daunatori
Udarea este recomandata mai ales la plantele tinere, al caror sistem radicular nu este la fel de dezvoltat ca al plantelor mature. Trebuie evitata stagnarea apei in substrat deoarece poate produce puterzirea radacinilor si instalarea unor boli fungice.
Asadar, pe timpul verii, udarea va fi facuta moderat, astfel incat solul sa nu se usuce complet, iar in timpul iernii, udara va fi redusa, necesarul de apa al plantei fiind mai mic in sezonul rece.
Chiparosului ii place lumina, fiind recomandat sa fie plantat in spatii luminoase datorita temperamentului sau de planta de lumina. Are nevoie de lumina si pentru ca in absenta ei isi pierde din intensitatea culorii frunzelor.
Ingrijire chiparos
Ingrijire chiparos. Trebuie sa stii ca plantarea chiparosului se face exclusiv primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, cand temperatura din aer este mai mare de 5 grade Celsius, se mentine la acest nivel, iar solul nu este inghetat. Este important ca arborele sa fie plantat cu tot cu balot, nefiind indicata curatarea radacinilor de pamantul in care este achizitionat chiparosul.
Fertilizarea este recomandata primavara si se face prin ingroparea la poalele copacului a unor cantitati moderate de ingrasaminte organico-materiale cu eliberare lenta.
Plantele tinere pot fi taiate pentru ca frunzele sa prinda forma usor conica. Ramurile care cresc excesiv pot fi corectate astfel incat arborele sa capete forma si marimea pe care ti-o doresti.
Boli si daunatori chiparos
Chiparosul nu este una dintre cele mai predispuse plante la imbolnavire sau la afectarea de daunatori.
Totusi, umiditatea excesiva poate favoriza putrezirea radacinilor, dar si instalarea unor fungi care pot compromite definitiv arborele. Chiparosul mai poate fi afectat si de cancer.
In ceea ce priveste daunatorii, acarienii si afidele sunt cei mai prezenti, dar pot fi eliminati cu produsele autorizate din magazinele de specialitate. Asadar, poti cumpara produse speciale pentru a trata un chiparos.