Cum sa cresti artar japonez. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa cresti artar japonez. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa cresti artar japonez. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Cum sa cresti artar japonez sau Acer palmatum. Artarul japonez este un arbore exotic, originar din Japonia, China si Coreea, utilizat in decorarea parcurilor si a gradinilor si care se planteaza solitar. Trebuie sa iti mai spun ca aceasta specie de artar a fost cultivata in Japonia si in zonele temperate de pe intreg globul inca din 1800. Primul arbore de acest fel a ajuns in Europa, in Marea Britanie, undeva pe la 1820.

Cum sa cresti artar japonez. Ingrijire, inmultime, boli si daunatori – Cuprins:

Inmultire artar japonez

Inmultire artar japonez
Inmultire artar japonez

Cum sa inmultesti un artar japonez? Sunt mai multe de multiplicare a acestui arbust: prin seminte, marcotaj si altoire.

Daca alegi prima dintre variante, inmultirea prin seminte, trebuie sa stii ca semanatul este recomandat sa fie facut primavara sau toamna, in teren deschis, cu seminte stratificate, adica seminte care, pentru favorizarea germinatiei, au fost tinute la frigider o perioada de timp.

Marcotajul se aplica incepand de primavara, inainte de inceperea perioadei de vegetatie si pana catre finalul lunii iunie.

Butasirea este o metoda de inmultire la indemana si destul de usor de facut, cu putina atentie. Este important ca butasii semilemnificati sa fie recoltati din lastarii care au crescut in acelasi an, dar care nu au ajuns la maturitate. Butasii se desprind de pe planta mama cu o taietura curata.

Este indicat ca butasul recoltat sa fie mentinut intr-o substanta rizogena care favorizeaza aparitia radacinilor. La fel de important este ca in momentul plantarii, solul sa fie compactat usor dupa introducerea plantutei pentru a scoate aerul, dar si pentru a sustine fixarea la nivelul substratului.

Conditii de crestere artar japonez

Conditii de crestere artar japonez
Conditii de crestere artar japonez

Artarului japonez (Acer palmatum) ii priesc solurile profunde, afanate, fertile, bogate in humus, reavene, usoare si calcaroase. Este indicat sa te asuguri ca in vecinatatea acesteui arbust nu exista alte radacini siperficiale.

Daca alegi sa plantezi un artar japonez in ghiveci sau in orice tip de container, trebuie sa te asiguri ca acesta are mai multe orificii pentru drenaj. Exista si recomandarea de a planta artarul japonez pe o movila sau un pat de pamant mai proeminant care sa asigura un bun drenaj.

Citeste si: Cum sa cresti Tillandsia. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Trebuie sa mai stii ca aceste arbust are un temperament de lumina, si din acest motiv se simte bine in spatii intens luminate sau, cel mult, in semiumbra. Intr-un spatiu cu umbra se adapteaza, insa frunzele vor fi colorate mai pal.

Este esential sa stii ca artarul japonez este o specie extrem de sensibila la ger si la temperaturi scazute extreme. Este recomandat sa il plantezi in spatii ferite de temperaturi extrem sau intr-un container pe care, pe timpul iernii, sa il poti muta la adapost.

Sensibilitatea la ger si la temperaturi scazute este mai mare la arbustii de varsta mica.  Nu este indicat sa il plantezi in zone care se mentin racoroase pentru mult timp, deoarece arbustul se va imbolnavi.

Ingrijire artar japonez

Ingrijire artar japonez
Ingrijire artar japonez

Ingrijire artar japonez. Tratamentele antifungice sunt recomandate periodic pentru aceasta subspecie a artarului. Taierea artarului japonez este indicata si se face doar in lunile de repaus vegetativ, adica in lunile noiembrie-februarie.

Plantarea este recomandat sa fie facuta tot in perioada repausului vegetativ,  toamna, insa doar daca temperaturile nu au scazut mai mult de 5 grade Celsius, iar solul nu este inghetat. Este important sa stii ca daca ai cumparat artarul din magazinele de specialitate, acesta se va planta cu tot cu balotul de pamant cu care l-ai cumparat. In niciun caz pamantul de pe radacini nu trebuie curatat.

Citeste si: Cum sa cresti Zorele. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Mare atentie daca alegi sa il plantezi in aer liber. Chiar daca are nevoie de lumina, acest arbust trebuie ferit de actiunea directa a razelor soarelui care il pot afecta sever.

Trebuie sa mai stii ca un artar japonez are nevoie de taieri in primii doi ani de viata. Ulterior, odata ajuns la maturitate, este important sa ii toaletezi coroana, pe care a-i corecta forma.

Taierile sunt recomandate in perioada de repaus vegetativ, toamna, dupa ce frunzele cad, sau primavara foarte devreme. Toaletarea inseamna inlaturarea ramurilor rupte, uscate sau a celor care au fost atacate de daunatori si prezinta semne de imbolnavire.

Este important sa mai stii ca speciile de artar care pot fi achizitionate la noi in tara cresc, de obicei, destul de greu.

Boli si daunatori Acer palmatum

Acer palmatum
Acer palmatum

Un artar japonez este afectat de boli, mai ales daca nu ii sunt indeplinite conditiile de crestere si vegetatie. Asadar, inainte sa plantezi acest arbore exotic, ar fi bine sa te asiguri ca locul in care vrei sa il pui indeplineste toate conditiile necesare.

Cele mai intalnite boli ale acestei specii sunt fainarea si verticilioza. Tratamente impotriva acestor boli se pot cumpara de la farmaciile fitosanitare, asa ca poti ingriji artarul fara niciun fel de probleme.

Artarul japonez poate fi atacat si de daunatori, cei mai documentati de literatura fiins paduchii testosi, omida paroasa si afidele. Ca si mai sus, poti cumpara tratamentele necesare de la farmaciile fitosanitare.