Cum sa cresti lemn cainesc. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa cresti lemn cainesc. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa cresti lemn cainesc. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Cum sa cresti lemn cainesc sau Ligustrum vulgare. Lemnul cainesc este un arbust indigen, extrem de raspandit pe continentul european, dar si in Africa de Nord. In Romania s-a adaptat mai ales zonelor de campie si poate urca pana in zona colinara. Este un arbust utilizat in decorarea gradinilor si a parcurilor.

Cum sa crest lemn cainesc. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori – Cuprins:

Inmultire lemn cainesc

Inmultire lemn cainesc
Inmultire lemn cainesc

Inmultirea lemnului cainesc sau Ligustrum vulgare se poate face in doua moduri: prin seminte si prin butasi. La inmultirea prin seminte este important ca acestea sa fie recoltate si curatata in mod corect si apoi pastrate la rece timp de cateva luni inainte de a fi cultivate.

Este recomandat ca plantarea lor sa fie facuta intr-un sol bine drenat, nisipos, cu ceva compost, indiferent de perioada din an. Este important ca ele sa fie introduse in sol la adancimea data de lungimea lor si sa fie acoperite cu un strat de nisip sau de pietris.

Nu este necesara o sursa de caldura adiacenta. Din contra, este recomandat ca recipientul cu seminte sa fie lasat intr-un loc racoros, in aer liber, important fiind ca solul sa fie mentinut umed. Asadar, mare atentie cand vrei sa cultivi lemn cainesc.

Citeste si: Cum sa scapi de omida paroasa la buxus si ce tratament sa aplici

De obicei, semintele vor germina in primavara imediat urmatoare momentului in care au fost plantate. Unii specialisti recomanda ca plantarea semintelor sa fie facuta undeva in lunile septembrie-octombrie.

In ceea ce priveste inmultirea prin butasi, este important ca teierea sa fie facuta sub un nod, iar ca frunzele, mugurii si florile sa fie indepartate.

In cea de-a doua etapa, ramura recoltata va fi scufundata, cu partea inferioara, intr-un hormon de inradacinare si apoi plantata intr-o oala cu foarte putin sol. Dupa ce va fi udata, va fi acoperita cu pastic si mentinuta intr-un spatiu calduros, cu mult soare.

Conditii de crestere Ligustrum vulgare

Ligustrum vulgare
Ligustrum vulgare

Conditii de crestere pentru lemn cainesc sau Ligustrum vulgare. Lemnul cainesc este o specie care se adapteaza usor in mai toate conditiile de mediu si se simte extraordinar in marile orase si tolereaza foarte bine conditiile de poluare de acolo. In plus, este o specie care rezista bine la ger si la seceta.

Chiar si asa, trebuie sa stii ca lemnul cainesc prefera solurile bine drenate, reavene si afanate. Se simte bine in solurile calcaroase, lutoase si nisipoase, cu un pH alcalin, acid sau neutru.

Nevoia de apa a acestui arbust este mica spre moderata.

Trebuie sa iti mai spun ca lemnul cainesc este un arbust cu un temperament de lumina si, prin urmare, prefera spatiile cu multa lumina, insorite sau cu semiumbra. Va vegeta, insa, si in umbra.

Ingrijire lemn cainesc

Lemn cainesc
Lemn cainesc

Ingrijire lemn cainesc. Este important ca lemnul cainesc sa fi udat primavara, inainte de infrunzire, dar si in perioadele de caldura extrema, chiar daca am spus ca rezista bine la seceta. In orice alta perioada, ii este suficienta apa de la ploaie.

Este important sa stii ca plantarea este indicat sa fie facuta in perioada de repaus vegetativ, toamna sau primavara, cand temperatura se mentine undeva la 5 grade Celsius, iar solul nu este inghetat. Poti obtine un gard viu frumos doar daca plantezi cel mult cinci fire de lemn dulce pe un metru.

Fertilizarea cu ingrasaminte chimice nu este necesara si nici indicata. Totusi, o data la cel mult doi ani, este recomandata fertilizarea cu ingrasaminte naturale.

Citeste si: Cum sa cresti Buxus. Ingrijre, inmultire, boli si daunatori

In primul an de viata, tunderea va fi facuta o singura data, primavara, inainte de infrunzire. Apoi, din al doilea an de viata pot fi aplicate doua tunderi anual, pentru a controla forma gardului viu si pentru a crea un aspect ingrijit.

Este important ca la prima tundere din an, cea de primavara, sa fie luat doar un pic din varfuri, sa fie indepartate crengile uscate, deteriorate sau inghetate peste iarna. Corectarea formei se va face la cea de-a doua tundere din an, adica cea din a doua parte a sezonului cald.

Trebuie sa iti mai spun ca acest arbust poate arbust poate atinge o inaltime de aproximativ 2,5, chiar 4 metri, in vreme ce doametrul coroanei poate atinge o dezvoltare similara, de cel mult 4 metri, dar pe orizontala.

Boli si daunatori Ligustrum vulgare

Gard lemn cainesc
Gard lemn cainesc

Boli si daunatori Ligustrum vulgare sau lemn cainesc. In ceea ce priveste bolile, lemnul cainesc este o planta destul de rezistenta, chiar la conditiile de mediu nu tocmai potrivite.

Uneori, ca o cauza a ingrijirii necorespunzatoare, pot sa apara diverse pete pe frunze.

Lemnul cainesc atrage fluturii ca un magnet, insa nu aceasta este cea mai mare problema cand vine vorba despre daunatorii. Ti-as recomanda sa fii foarte atent la invazia afidelor, a moliilor de frunze si a tripsilor.