Cum sa cresti Limbusoara. Inmultire, ingrijire, boli si daunatori
Cum sa cresti Limbusoara. Inmultire, ingrijire, boli si daunatori

Cum sa cresti Limbusoara. Inmultire, ingrijire, boli si daunatori


Iberis Umbellata, cunoscuta si ca Limbusoara, este o planta erbacee anuala, cu o crestere compacta, ce isi are originea in zona de sud a Europei. Este o planta care are ceva nevoie de spatiu, in conditiile in care se poate dezvolta pana la o inaltime de 40 de centimetri, in vreme ce pe orizontala se intinde pana spre aproape o jumatate de metru.

Cum sa cresti Limbusoara. Inmultire, ingrijire, boli si daunatori – Cuprins:

Inmultire Limbusoara

Flori Limbusoara
Flori Limbusoara

Cea mai recomandata modalitate de propagare a acestei plante este inmultirea prin seminte. Este indicat ca acestea sa fie plantate toamna sau primavara, cand temperaturile se mentin undeva la 21 de grade Celsius. In aceste conditii, semintele germineaza in cel mult 2 saptamani.

Atentie, semintele de Limbusoara trebuie plantate la o distanta de aproximativ 15 centimetri una de cealalta. Este important ca, odata recoltate, semintele sa fie pastrate cu grija si uscate, inainte de a fi plantate in sezonul urmator.

Este, de asemenea, recomandat ca semintele sa fie acoperite cu pungi de plastic inainte de a fi recoltate pentru a permite o uscare partiala pe planta mama. Ulterior, semintele recoltate sunt puse pe un prosop de hartie, curatate cu mare grija de resturi si pastrate intr-un plic de hartie.

Citeste si: Cum sa cresti Trompeta ingerilor. Ingrijire, inmultire, conditii de crestere

Iberis Umbellata sau Limbusoara se poate multiplica si prin rasaduri. Conditia este ca semintele sa fie plantate la inceputul primaverii, la o adancime foarte mica, adica undeva la un milimetru, apoi sa fie acoperite cu nisip de rau. Vasul in care sunt cultivate semintele trebuie acoperit cu o folie de sticla, astfel incat solul sa se poata mentine moderat de umed.

Este indicat ca aceasta cultura sa fie pastrata intr-un loc luminos si cald, iar udarea solului sa fie facuta doar daca este absolut necesar si doar prin pulverizarea apei pe substrat.  Este important sa stii ca, daca alegi aceasta varianta, de cultivare intr-un recipient, planta  nu va putea fi transplantata, fiind extrem de sensibila la o astfel de procedura.

Conditii de crestere Iberis Umbellata

Iberis Umbellata
Iberis Umbellata

Limbusoara are nevoie de un sol bine drenat, cu un pH slab acid-netru-slab alcalin. Se recomanda ca udarea sa fie facuta in mod regulat, prin utilizarea unei cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Atentie! Un sol imbibat cu apa va favoriza putrezirea radacinilor.

Daca ai ales sa cultivi aceasta planta in ghiveci, atunci este recomandat ca udarea sa fie facuta doar cand solul este complet uscat.

Iberis Umbellata este o planta destul de pretentioasa la lumina, mai ales pentru faptul ca isi are originea in regiuni insorite. Asadar, nevoia de lumina este destul de mare si, din acest motiv, se recomanda cultivarea in spatii luminoasa sau semiumbrite.

Atentie si la nevoia de caldura a acestei plante. Este recomandat ca, pe timpul iernii, pentru a impiedica o eventuala afectare produsa de frig sau de ger, solul sa fie mulcit.

Ingrijire Limbusoara

Ingrijire Limbusoara
Ingrijire Limbusoara

Cum sa ingrijesti Limbusoara. In perioada de crestere si inflorire este indicata fertilizarea bilunara cu ingrasaminte speciale pentru plante prin flori. Este recomandata taierea florilor ofilite, atat pentru a oferi plantei un aspect frumos, ingrijit, cat si pentru a prelungi perioada de inflorire.

Taierea plantei se face dupa trecerea perioadei de inflorire. Scopul este mentinerea unui aspect compact al plantei si, in acest sens, taierea se va face pentru scurtarea ramurilor cu o treime din lungimea lor.

Este important ca planta sa fie mutata dupa varsta de cinci ani, pentru ca isi pierde de capacitatea de inflorire si, in acest fel, din potentialul decorativ, mai ales ca florile incep sa se micsoreze ca dimensiune.

Asa cum am spus, la plantare este indicat sa fie mentinuta o distanta de 15 centimetri intre seminte sau intre rasaduri, iar solul solul din jurul plantei trebuie sa fie compactat si udat. Atentie si la posibila incurucisare dintre plante, in cazul in care intentionezi sa plantezi si alte flori pe langa Iberis Umbellata.

Boli si daunatori Limbusoara

Boli si daunatori Limbusoara
Boli si daunatori Limbusoara

Asa cum am spus, Iberia Umbellata este sensibila la umezeala excesiva din sol, la lipsa de lumina si la frig.

Pot sa apara mai multe boli, mai ales ca o consecinta a nerespectarii condiiilor de mediu. Cele mai importante sunt Aternaria spp, Botrytis spp, Pythium spp sau Xanthomonas spp.

In ceea ce priveste daunatorii, Iberia Umbellata este afectata de melci si afide. Puricii de pamant pot fi si ei prezenti si sunt usor de recunoscut prin gaurile rotunde pe care le lasa pe frunze, dar si prin umezirea solului din jurul plantei.