Cum sa cresti Yucca. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa cresti Yucca. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa cresti Yucca. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Yucca este o planta decorativa, cu un aspect delicat si elegant, inconjurata de mister si care isi are originea in Mexic si Guatemala. La noi a fost adaptata atat pentru gradini, cat si pentru decorarea parcurilor. Yucca este o planta care poate fi cultivata atat in interior, cat si in exterior, ceea ce reprezinta un avantaj data fiind provenienta ei exotica.

Cum sa cresti Yucca. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori – Cuprins:

Inmultire Yucca

Inmultire Yucca
Inmultire Yucca

Multiplicarea acestei plante poate fi facuta atat prin seminte, cat si prin butasi. Trebuie sa stii ca reproducerea prin seminte implica polnizarea manuala a florilor, iar aceasta procedura se poate face foarte usor, prin utilizarea unei perii de par fin, in perioada de inflorire.

Fructele rezultate pot fi recoltate cand se coc, pastrate si plantate in primvara urmatoare. Este important ca solul de cultivare sa fie un amestec realizat din parti egale de nisip si turba.

Este recomandat ca in aceasta etapa, plantarea sa fie facuta intr-un borcan si ca acesta sa fie pastrat intr-un spatiu cu o temperatura cuprinsa intre 20 si 24 de grade Celsius, pana cand planta germineaza. Cand plantele cresc 2-3 centimetri, se poate incerca aclimatizarea lor treptata. Atentie! Este vital ca temperatura sa nu scada sub 20 de grade Celsius.

Inmultirea prin butasi se face primavara, prin recoltarea unor parti de tulpina cu o inaltime de 10-20 de centimetri. Plantarea acestora se va face initial in vase cu apa pentru favorizarea inradacinarii, planta fiind ulterior mutata in ghiveci sau in gradina.

Conditii de crestere

Yucca
Yucca

Yucca are nevoie de un sol bine drenat, moale si usor, capabil sa mentina o anumita umiditate care sa asigure supravietuirea plantei. Este indicat ca substratul sa fie format din 2 parti nisip, 4 parti turba si 2 parti sol de ghiveci pentru plantele de interior, care aduce un plus de materie organica.

Pe perioada sezonului cald, de la finalul primaverii si vara, Yucca are nevoie de mai multa apa, recomandarea fiind sa uzi planta din abundenta cu mare grija astefl incat apa sa nu stagneze la nivelul solului. In perioadele de canicula si seceta este important ca irgarea sa fie facuta la cel mult doua zile, tinand insa cont si de umiditatea din aer, dar si de compozitia solului.

Retine doar ca este esential ca solul sa fie mentinut umed, nu ud. Totodata, este indicat ca pe timpul verii sa pulverizezi frunzele plantei dimineata devreme sau seara tarziu,  utilizand apa la temperatura camerei.

Citeste si: Cum sa cresti bradul argintiu. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Pe timpul sezonului rece, Yucca nu are nevoie de multa apa, irigarea la 8-10 zile fiindu-i suficienta. Irigarea exesiva, indiferent de sezon, favorizeaza instalarea putregaiului si, duce, ulterior, la compromiterea plantei.

Yucca este o planta exotica si are nevoie de multa lumina. Asadar, iti recomand sa alegi pentru aceasta planta un spatiu foarte luminos, expunerea directa la razele soarelui fiindu-i benefica. Daca o cultivi in interior, atunci este recomandat sa amplasezi ghiveciul langa o fereastra cat mai mare. Pe durata sezonul cald, asaza ghiveciul in balcon, in plin soare, dar ai mare grija ca substratul sa se mentina umed.

In ceea ce priveste temperatura, Yucca se simte bine la temperaturi ridicate, peste 25 de grade Celsius, important fiind sa aiba parte de aer proaspat. Sunt ceva probleme cu temperaturile scazute si, din acest motiv, ti-as recomanda sa o protejezi peste iarna.

Trebuie sa stii ca nu va tolera temperaturi mai scazute de 10-15 grade Celsius, dar si ca este indicat sa eviti schimbarile bruste de temperatura, aclimatizarea treptata fiind esentiala pentru supravietuirea acestei plante. Mare grija si primavara si catre finalul verii, cand temperaturile nocturne sunt mai scazute decat cele de peste zi.

Ingrijire Yucca

Ingrijire Yucca
Ingrijire Yucca

Este indicat ca fertilizarea sa fie facuta de la inceputul primaverii si pana catre finalul verii, iar mai apoi sa fie redusa pana la sistarea ei, undeva la jumatatea toamnei. Se recomanda un ingrasamant pentru plante decorative prin frunze, cu un aport mai mare de azot, substanta care potenteaza cresterea si dezvoltarea frunzelor.

Batoanele fertilizante, cum sunt si cele de la Substral,pot fi folosite fara probleme. Aceste batoane se administreaza in perioada februarie-octombrie, iar in lunile mai reci, din octombrie si pana in februarie, se va renunta la aceste tratamente. De asemenea, pot fi utilizate toate tipurile de batoane cu eliberare lenta pentru plante decorative.

Yucca nu este, in general, taiata. Este recomandat, totusi, ca frunzeel care se usuca sa fie indepartate deoarece mentinerea lor poate favoriza instalarea unor boli. Poti taia planta cand aceasta creste mult prea inalta sau pentru a-i ajusta forma. Taierea nu se poate face decat primavara si pe rana rezultata trebuie aplicat mastic cicatrizant de altoit si taiat sau carbune vegetal pisat.

Asa cum am spus, pe timpul verii, este indicata pulverizarea frunzelor cu apa la temperatura camerei si este de preferat sa faci asta seara.

Boli si daunatori Yucca

Arbust ornamental
Arbust ornamental

Yucca poate fi afectata atat de boli, cat si de daunatori, de cele mai multe ori secundar sau ca o consecinta a nerespectarii conditiilor de mediu,

Astfel, pot aparea diferite tipuri de putregaiuri, ca o consecinta a stagnarii apei la nivelul substratului. Putregaiurile sunt, de cele mai multe ori de origine micotica, fiind cauzate de fungi precum Botrytis, Pythium sau Phytophtora.

Afidele si acarienii sunt cei mai importanti daunatori ai acestei plante. Prezenta afidelor este semnalizata de aparitia unor pete lipicioase si lucioase atat la nivelul frunzelor, cat si la nivelul florilor, in vreme ce acarienii lasa o panza fina de paianjen pe suprafata frunzei.