Cum sa cresti arborele de miere. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa cresti arborele de miere. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa cresti arborele de miere. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Evodia sau arborele de miere isi are originea in China centrala, iar la noi este cultivat ca arbore ornamental, in parcuri si gradini. Este un arbore care poate atinge si 20 de metri inaltime, si care, desi s-a adaptat foarte bine la conditiile de mediu de la noi, in primii ani de viata, mai precis in primii doi ani, este sensibil la inghet.

Cum sa cresti arborele de miere. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori – Cuprins:

Inmultire arbore de miere

Inmultire arbore de miere
Inmultire arbore de miere

Sunt doua modalitati de a multiplica acest arbore – fie prin butasii de pe tulpina lemnoasa, fie prin samanta care va fi plantata toamna.

Inmultirea prin butasi presupune desprinderea unor crengute de pe arborele mama, inradacinarea acestora si plantarea ulterioara in gradina.

Inmultirea prin seminte implica mai intai recoltarea de seminte si, plantarea acestora direct in sol, insa toamna. Este recomandat ca, pentru a favoriza germinarea, semintele sa fie tinute in apa calda cateva zile.

Conditii de crestere arborele de miere

Conditii de crestere arborele de miere
Conditii de crestere arborele de miere

Asa cum am spus, in primii doi ani de viata, Evodia hupehensis sau arborele de miere este mai sensibil la inghet si la temperaturile foarte scazute, asa ca peste iarna, mai ales daca locuiesti intr-o zona unde temperaturile scad sub -15 grade Celsius, este indicat sa protejezi arborele pe durata sezonului rece. Trebuie sa stii ca arborele ajuns la maturitate, in schimb, rezista pana la -31 de grade Celsius.

Daca vorbim despre plante tinere, atunci nevoia de apa a acestora este mare. Acestea nu suporta seceta si, din acest motiv, este necesara o atentie sporita pentru asigurarea cantitatii de apa necesara cresterii optime. Insa, odata ajunsa la maturitate, Evodia nu mai este la fel de sensibila si rezista si in conditii de seceta.

Citeste si: Cum sa cresti Buxus. Ingrijre, inmultire, boli si daunatori

Trebuie sa mai stii ca arborele de miere are nevoie de soluri argiloase, nisipoase, lutoase si calcaroase pentru a se dezvolta optim. Cel mai bine se simte in soluri fertile, reavene si bine drenate, cu un pH cuprins intre 6.4-7.6.

Evodia este un arbore cu temperament de lumina si prefera, evident, zonele bine luminate, cu expunere catre sud-est. Totusi, se adapteaza bine si la conditii de semiumbra. Trebuie sa mai stii ca Evodia are o toleranta destul de mare la aerosoli.

Ingrijire arborele de miere

Ingrijire arborele de miere
Ingrijire arborele de miere

Ingrijire arborele de miere. Este important sa asiguri necesarul de apa al arborelui in toate etapele de dezvoltare, cu mentinerea solului reavan la maturitate. Asadar, necesarul de apa este crescut la tinerete si mediu la maturitate, cu nevoie de irigare regulata.

Atentie! Evita, pe cat posibil, folosirea unei cantitati prea mari de apa sau a udarii mult prea frecvente. Solul trebuie mentinut reavan, dar nu trebuie sa balteasca.

Fiind un arbore care se dezvolta atat pe verticala, cat si pe orizontala, la nivelul coroanei avand un diametru de pana la 5-10 metri, este nevoie ca arborii sa fie plantati spatiat unii de altii.

Evodia este un arbore care tinde sa se dezvolte pe mai multe trunchiuri, insa, cu taiere acesta poate fi fortat sa se dezvolte pe un singur trunchi. Taierea este recomandata atat din acest motiv cat si pentru a asigura o dezvoltare pe o structura solida.

Citeste si: Cum sa cresti Zorele. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Atentie si la locul in care este plantat. Crengile tind sa se rupa si sa cada si de aceea, daca este plantat pe marginea strazii sau cu acces catre o zona circulata, taierea ramurilor este mai mult decat indicata pentru a preveni accidentele.

Durata de viata a copacului de miere este cuprinsa intre 15 si 40 de ani, in functie, evident, de conditiile de mediu si de ingrijirea de care beneficiaza.

Arborele de miere este potrivit pentru a oferi umbra pe suprafete mici si, din acest motiv, se recomanda plantarea lui in zona teraselor sau a gradinilor mici. Este, cumva, un copac urban, care poate fi plantat pe marginea strazilor pentru ca, odata cu trecerea timpului, va tinde sa se dezvolte mai degraba pe orizontala decat pe verticala.

Boli si daunatori Evodia

Boli si daunatori Evodia
Boli si daunatori Evodia

Vestile bune sunt ca nu exista boli sau daunatori specifici acestui copac. In fapt, arborele de miere este rezistent la boli si la daunatori.

Copacul de miere este, insa, extrem de atractiv pentru albine, fluturi si pentru pasari. De fapt, este un copac pe care apicultorii il iubesc pentru ca albinele produc foarte multa miere dupa vizitele la Evodia.

Asadar, fara a vorbi despre albine ca despre daunatorii clasici, ar trebui sa ai grija unde amplasezi arborele, mai ales daca ai copii prin curte. Se pare ca omizile ar putea fi ele atrase de acest arbore.

In ceea ce priveste problemele legate de boli, in afara rezistentei scauze la frig si la seceta a plantelor mai tinere de doi ani, Evodia nu are alte probleme.