Cum sa combati viespea neagra a prunului. Schema de tratament
Cum sa combati viespea neagra a prunului. Schema de tratament

Cum sa combati viespea neagra a prunului. Schema de tratament


Cum sa combati viespea neagra a prunului (Hoplocampa minuta), cel mai periculos daunator al acestui tip de pom fructifer, pentru a te bucura de arbori cu poame sanatoase. Invata cum recunosti un astfel de atac, dar si ce tratamente trebuie sa aplici. Ce trebuie sa stii pentru ca recolta sa nu fie afectata.

Ce este viespea neagra a prunului

Cum arata viespea neagra a prunului
Cum arata viespea neagra a prunului

Viepsea neagra a prunului (Hoplocampa minuta) este cel mai periculos daunator al acestui pom. Est raspandit in multe tari din Europa, Asia Mica si Orientul Mijlociu. Tara noastra nu face exceptie. Este intalnita pe intreg teritoriul Romaniei, acolo unde exista pruni. Prefera, toturi, zonele de deal si submontane.

Daunatorul are o singura generatie pe an si ataca nu doar prunul, ci si caisul si ciresul. O singura viespe neagra a prunului poate depune si 60 de oua.

Ierneaza in stadiul de larva intr-un cocon la adancime mica in sol (2-10 cm), sub coroana pomilor. Tocmai de aceea, este foarte important sa faci saparea in jurul pomilor. In cazul in care nu stii cum sa faci aceasta operatiune, ti-am pregatit un mic ghid despre aceasta operatiune.

Pagubele pe care le produce acest daunator feroce sunt semnificative. De aceea, este extrem de important sa fie aplicate tratamente potrivite pentru a-l starpi.  Grav este si ca acestea pot transporta infectii sau boli la alte gazde.

Citeste si: Cum sa combati gandacul paros (Epicometis hirta)

O vei recunoaste destul de simplu. In stadiul de adult, viespea neagra a prunului are 4-5 mm lungime, de culoare neagra, lucioasa. Are antene negre si picioare de culoare galbena-maronii. Aripile sunt transparente, cu mici nervuri. 

In stadiul de adult, are viata scurta, adica de doar 15 zile. O singura viespe poate depune pana la 60 de oua. Acestea au aspect sticlos si fiecare ou va fi depus pe cate o floare si incubeaza in aproximativ doua saptamani.

Larvele au aproximativ 11 mm si este o omida falsa, de culoare alba, cu forma cilindrica si capul ceva mai inchis la culoare (brun).

Acest stadiu dureaza alte 25, pana la 40 de zile. In tot acest timp, trec prin 4-5 stadii de larvare.

Un cuib de matase va proteja perfect pupa. Acest stadiu dureaza alte 20 de zile si se petrece primavara.

Cand apare si care sunt semnele atacului

Semne atac viespe neagra la prun
Semne atac viespe neagra la prun

Daca prunii din livada sau din curte vor fi atacati de acest temut daunator, vei incepe sa le simti prezenta din primavara, mai precis din luna aprilie, cand temperaturile sunt destul de prietenoase.

Este  momentul lor cand trec la stadiul de adult si se intampla acest lucru inainte sa infloreasca pomul. Apar mai intai in zonele de campie, unde temperaturile sunt ceva mai prietenoase, si apoi in zonele de deal. Mare atentie in aceasta perioada, pentru ca viespea iti poate afecta recolta.

Exista un echilibru perfect intre zborul adultilor si inflorirea pomilor preferati al acestui daunator, petrecandu-se concomitent.

In flori vor fi depuse si ouale, 1-2 pe floare. Larvele vor ajunge in fructele de abia legate si vor consuma samburele moale, inca crud.

Pe timpul noptii, larvele vor trece de pe un fruct pe altul, o singura vietate reusind astfel sa distruga pana la 6 fructe inca necoapte.

In prima luna de vara, larvele ajung pe sol, loc unde vor si ierna. Vor ajunge odata cu fructul distrus sau vor pica singure. Pentru a se proteja, larvele se vor inveli intr-un cocon. Vor sta asa pana in primava viitoare. 

Fructele atacate de larve vor ajunge pe sol, o data cu prima cadere fiziologica a fructelor, Acestea vor avea un colorit straniu, asemanator celor din parga. Printre specialisti, fenomenul este cunoscut ca ”fulgerarea prunelor”.

Viespea neagra a prunului. Schema de tratament

Viespea neagra a prunului. Schema de tratament
Viespea neagra a prunului. Schema de tratament

Daca nu se intervine, cei care au livezi in care a patruns acest daunator se pot trezi cu pagube inseminate, de pana la 95%. Tocmai de aceea, este absolut necesar sa acorzi o atentie deosebita acestui daunator.

Urmele atacului vor putea fi usor observate. Pe suprafata  fructele vor putea fi vazute gaurele minuscule de 1,2 mm.  Daca se taie, fructul va emana un miros neplacut, ca de plosnita. In interior se vor putea observa urme de fecale(ale larvei).

Pentru a proteja pomii, trebuie efectuate doua tratamente. Primul se va face la debutul infloritului, iar al doilea se va face in momentul cand se scutura petalele.

Este necesar sa aplici trei tratamente la distanta de 7 zile, Va trebuie sa alternezi insecticidele folosite, adica Karate Zeon sau Decis 25 WG.

Lucrari de combatare a daunatorului

Hoplocampa minuta
Hoplocampa minuta

Daca vrei sa te asiguri ca pomii nu vor fi afectati de viespea neagra a prunilor, este bine sa faci mai multe lucrari care iti garanteaza ca atacul va fi combatut.

Asadar, este recomandat sa ari bine solul. Va trebui sa faci aceasta lucrare de mai multe ori, adica si toamna, cat si primavara devreme. Prin arat, practic vei distruge  mare parte din larvele care stau ascunse bine in sol.

Daca este vorba despre o infestare  usoara, ai sansa sa scapi usor de ele, fara prea multe interventii. Practic, larvele pot fi culese manual sau indepartate din pom cu un puternic spray de apa, eliminand astfel pericolul producerii de pagube insemnate.