Saparea in jurul pomilor. Cum sa o faci si de ce este necesara
Saparea in jurul pomilor. Cum sa o faci si de ce este necesara

Saparea in jurul pomilor. Cum sa o faci si de ce este necesara


Saparea in jurul pomilor. Afla de ce este necesara aceasta lucrare pentru pomii fructiferi din gradina ta si cum trebuie sa facuta in mod corect. Cum ajuta pomii si de ce ar trebui sa o faci si tu.

Saparea in jurul pomilor. Cum sa o faci si de ce este necesara – Cuprins:

De ce este saparea in jurul pomilor necesara

Sapatul pomilor
Sapatul pomilor

In cazul in care te intrebai de ce este necesar sa faci saparea in jurul pomilor fructiferi pe timp de toamna, o sa iti spunem ca totul ajuta la sanatatea pomilor. Practic, vei combate daunatorii, dar lucrarea te va ajuta sa distrugi si ouale acestora.

Sapand in jurul pomilor, vei scoate la suprafata daunatorii care se pregatesc de iernat, dar si ouale acestora. Drept urmare, acestia vor cadea prada pasarilor si asta inseamna ca pomii fructiferi nu vor mai fi afectati atat de tare de daunatori in sezonul urmator.

Pe langa eliminarea daunatorilor, saparea in jurul pomilor toamna mai ajuta si la cresterea permeabilitatii solului. Pe scurt, apa va fi absorbita mai usor si va ajunge mai repede la radacinile pomilor fructiferi. De asemenea, ingrasamintele vor fi absorbite mult mai usor si vor ajunge mai repede la radacini.

Tocmai de aceea am spus ca lucrarea este absolut necesara pentru toti pomii fructiferi, dar asta inseamna ca vei depune ceva mai mult efort daca ai o livada mai mare. Bineinteles, totul va ajuta la marirea productiei in anul ce urmeaza.

Cum sa sapi pamantul din jurul pomilor, in mod corect

Saparea in jurul pomilor
Saparea in jurul pomilor

Inainte de te ocupa de saparea in jurul pomilor, ar fi bine sa strangi si frunzele care au cazut in jurul trunchiului. Nu uita ca acestea pot ascunde boli, dar reprezinta si locul ideal in care se pot ascunde daunatorii.

Si fructele stricate care au cazut sau cele mumificate pot ascunde boli si daunatori, asa ca iti sugeram sa le arunci ori sa le distrugi. Totodata, ar fi bine sa nu lasi niciun fruct in pom, pentru ca exista riscul de boli.

Este indicat ca inainte de a sapa pamantul din jurul pomilor sa faci si toaletarea acestora. Ne referim la taierile de toamna, care constau in inlaturarea ramurilor uscate sau bolnave, dar si a celor crescute prost.

Citeste si: Cum sa pregatesti vita de vie pentru iarna. Sfaturi utile!

Saparea in jurul pomilor se poate face in luna octombrie, insa pana la sfarsitul acesteia. Nu iti recomandam sa sapi pamantul din jurul pomilor dupa ce a venit gerul, deoarece temperaturile negative pot afecta radacinile.

Sapatul pomilor nu se face la o adancime foarte mare, pentru a nu taia radacinile. Tocmai de aceea, iti sugeram ca adancimea sa nu fie mai mare de 10 centimetri. Dupa cum vezi, nu este o lucrare atat de grea, insa trebuie sa respecti anumiti pasi, pentru a te asigura ca totul iese cum trebuie.

Dupa ce ai sapat solul de la baza pomilor, poti administra si ingrasamintele. Poti folosi ingrasaminte organic, adica gunoi de grajd sau compost, dar in acelasi timp poti administra si fertilizatori ce contin fosfor si potasiu.