Cum sa aplici tratamente la prun toamna. Ce solutii sa folosesti
Cum sa aplici tratamente la prun toamna. Ce solutii sa folosesti

Cum sa aplici tratamente la prun toamna. Ce solutii sa folosesti


Cum sa aplici tratamente la prun toamna. Afla ce solutii trebuie sa folosesti, dar mai ales care sunt pasii pe care ar trebui sa ii urmezi dupa ce culegi roadele acestor pomi fructiferi. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa aplici tratamente la prun toamna. Ce solutii sa folosesti – Cuprins:

Cum sa ingrijesti prunii dupa ce ai cules fructele

Cum sa ingrijesti prunii
Cum sa ingrijesti prunii

Cum sa ingrijesti un prun toamna si ce tratamente sa aplici, iata la ce sa fii atent! In cazul in care nu stiai, lucrarile pe timp de toamna sunt deosebit de importante pentru pomii fructiferi. Dupa ce te-au bucurat cu roadele lor, nu ar fi rau sa acorzi atentie prunilor, pentru a ii pregati pentru sezonul rece si pentru a te asigura ca acestia vor rodi la fel de bine si in anul ce urmeaza.

Asadar, dupa ce ai cules fructele, lucrarile de toamna sunt necesare pentru a ajuta pomii sa intre in noul ciclu de productie. In primul rand, trebuie sa te asiguri ca ai eliminat toate fructele mumificate din pomi, pentru ca acestea sunt afectate de monilioza, o boala des intalnita la pruni despre care am vorbit deja aici.

Dupa eliminarea fructelor mumificate trebuie sa ai in vedere si curatarea frunzelor cazute, din jurul trunchiului. Si acestea pot ascunde boli sau daunatori, asa ca va fi necesara o curatare temeinica a pamantului din jurul pomului.

Citeste si: Soiuri de prun. Cum sa alegi pomii in functie de judetul in care ii plantezi

Totodata, va fi necesara si eliminarea ramurilor uscate sau bolnave, dar si cele care s-au rupt. Acest lucru se face dupa ce prunul a intrat in perioada de repaus vegetativ, adica dupa ce au cazut toate frunzele. Este important sa stii si ce tratamente sa aplici la prun atunci cand vine toamna.

Dupa ce ai taiat ramurile si ai curatat coroana, va fi nevoie sa sapi pomii la baza. Operatiunea este foarte importanta pentru pruni pentru a combate un daunator periculos si anume cotarul brun. Acesta depune oua toamna, asa ca sapatul pamantului va impiedica femelele sa urce in pomi pentru ca procesul de inmultire sa aiba loc.

Daca te confrunti cu o toamna cu precipitatii scazute ar fi bine sa stii ca prunii au nevoie si de irigare. Este indicat sa verifici si prognoza meteo, deoarece venirea inghetului poate pune mari probleme pomilor fructiferi, deoarece apa va ingheta. Mare atentie!

Cum sa aplici tratamente la prun toamna

Cum sa aplici tratamente la prun toamna
Cum sa aplici tratamente la prun toamna

Cum sa aplici tratamente la prun toamna. Dupa ce ai cules fructele, prunii au nevoie de tratamente pentru a reduce rezerva de boli si daunatori. Drept urmare, va fi nevoie sa aplici un tratament cu produse cuprice, iar aici iti recomandam Champ 77 WG, Champion 50 WP, Alcupral 50 PU, Coprantol Duo sau zeama bordeleza.

Urmatoarele tratamente se aplica in lunile octombrie sau noiembrie, insa pana la venirea primului inghet. Prunul are nevoie de un tratament cu piatra vanata (sulfat de cupru), iar solutia pe care o folosesti trebuie sa aiba o concentratie de 3%.

Pentru a obtine o solutie cu o concentratie de 3% o sa ai nevoie de 300 grame de sulfat de cupru pe care il amesteci cu 10 litri de apa. Ar fi bine sa prepari solutia intr-o galeata de plastic, pentru ca zeama bordeleza pe care o obtii este coroziva. Acestea sunt cele mai importante tratamente pe care sa le aplici la prun cand vine toamna.

Bineinteles, tratamentul cu piatra vanata sau sulfat de cupru se aplica in zilele lipsite de precipitatii si atunci cand nu bate vantul. De asemenea, temperaturile trebuie sa fie mai mari de 3 grade Celsius.