Cum sa combati gandacul paros (Epicometis hirta)
Cum sa combati gandacul paros (Epicometis hirta)

Cum sa combati gandacul paros (Epicometis hirta)


Cum sa combati gandacul paros. Afla cum poti sa tii la distanta acest daunator care reprezinta un pericol pentru culturile de rapita, dar si pentru pomii fructiferi. In acelasi timp, gandacul paros ataca si florile ori arbustii ornamentali, asa ca mare atentie!

Cum sa combati gandacul paros (Epicometis hirta) – Cuprins:

Epicometis hirta

Epicometis hirta
Epicometis hirta

Pentru cei ce nu stiu, gandacul paros sau Epicometis hirta este un coleopter comun, care ataca in mod fecvent pomii fructiferi, vita de vie, dar si cruciferele. Atacul are loc in perioada infloritului si este des intalnit in zonele de stepa si silvostepa.

O sa recunosti destul de usor acest daunator, deoarece are o lungime de 10-12 mm, culoarea este negru-mat, iar corpul este acoperit cu peri de culoare alb-galbui.

Ouale acestor gandaci parosi sunt de culoare alba si au o forma rotunda, larva este de tip scarabeiform forma de C), iar pupa este de culoare alb-galbuie si are o lungime de 13-16 mm.

Dupa cum spuneam, gandacul paros ataca pomii fructiferi chiar in perioada infloritului, asa ca daca si tu ai patit acest lucru, trebuie neaparat sa stii cum sa actionezi. Totodata, acesti daunatori ataca si vita de vie in perioada infloritului, dar si culturile de rapita ori alte crucifere.

Cum sa combati gandacul paros

Gandacul paros
Gandacul paros

Daunele pe care le produc acest gandaci organelor florarale sunt semnificative, iar operatiunea de combatere este destul de dificila si in acelasi timp riscanta.

Spunem asta deoarece acesti gandaci consuma florile pomilor fructifer, iar la vita de vie se hranesc cu pistilul, staminele si ovarele.

Gandacul paros ataca pomii fructiferi precum mar, prun, cais sau piersic. Acesti daunatori ataca in lunile martie – iunie. Desigur, atacurile pot fi indentificate si pe alte culturi care infloresc in perioada mentionata.

Citeste si: Combatere tuta absoluta. Cum sa scapi de molia miniera a tomatelor

Dupa cum spuneam, combaterea acestor gandaci este destul de dificila, deoarece acestia ataca plantatiile in perioada infloritului, atunci cand stropirile sunt interzise.

In cazul in care inca nu stiai, in acea perioada are loc polenizarea entomofila, iar acesta este motivul pentru care este atat de dificil sa indepartezi acest daunator.

Pentru ca tratamentele se aplica doar in cazul in care exista un atac puternic, adica sunt foarte multi gandaci parosi in plantatie, o sa iti explicam ce ai putea sa faci fara a aplica tratamente chimice.

In primul rand, gandacul paros se poate indeparta prin scuturare. Aceasta operatiune trebuie facuta dimineata, pentru ca atunci gandacii sunt amortiti de frig.

Un lucru foarte interesant este faptul ca, daca acesti gandaci sunt arsi, cenusa rezultata in urma arderii au un efect de repelent.

Mar inflorit
Mar inflorit

O alta metoda de combatere a gandacului paros este utilizarea capcanelor cu feromon. Atunci cand vorbim despre o plantatie mare, ia in considerare faptul ca o sa ai nevoie de peste 30 de capcane pentru un hectar.

Vasele de culoare albastra sunt iarasi eficiente in lupta cu gandacul paros, insa atunci sunt umplute cu apa si un detergent care miroase puternic a flori. Gandacii sunt atrasi de acea solutie, iar apoi se vor ineca.

Si cum natura are metodele ei de combatere a daunatorilor, trebuie sa mai stii faptul ca viespea Scolia hirta te poate ajuta, deoarece aceasta se hraneste cu larvele acestor gandaci parosi.

Citeste si: Combaterea buruienilor. Cum sa le elimini folosind doar metode 100% naturale

O alta metoda 100% naturala este sa plantezi loturi mici de crucifere in apropierea livezilor, care vor atrage gandacii. Daca inca nu stii, legumele crucifere isi iau numele de la florile care cresc in forma de cruce.

Acestea sunt: broccoli, conopida, varza de Bruxelles, hreanul, gulia, mustarul, nasturelul sau macrisul de balta, ridichea, rucola sau varza chinezeasca.

Este recomandat si aratul terenului in lunile august-septembrie, pentru a te asigura ca distrugi formele hibernante ale gandacului paros.

Acum, sa discutam un pic si despre tratamentele chimice. Trebuie sa stii ca atacul gandacului se face intre orele 10:00 si 15:00, adica in aceeasi perioada cand are loc si zborul albinelor. Tocmai de aceea, nu este recomandat sa se faca stropiri.

Totusi, exista insecticide care au un impact redus asupra albinelor, iar acestea sunt Mavrik 2F si Mospilan 20 SG. Nu exista un insecticid omologat pentru combaterea acestui daunator, asa ca mare atentie!