Prune cu clei. Cum sa tratezi si sa previi aceasta problema
Prune cu clei. Cum sa tratezi si sa previi aceasta problema

Prune cu clei. Cum sa tratezi si sa previi aceasta problema


Prune cu clei. Afla cum sa tratezi aceasta problema la pomii fructiferi din livada ta si ce tratamente este recomandat sa aplici. Mai mult, iti explicam si cum sa previi acest lucru.

Prune cu clei. Cum sa tratezi si sa previi aceasta problema – Cuprins:

Prune cu clei. Cum sa tratezi pomii fructiferi pentru a preveni

Prune cu clei
Prune cu clei

Daca si tu ai observat prune cu clei la pomii fructiferi din livada ta, ar fi bine sa stii in primul rand de ce se intampla acest lucru. Ei bine, la baza problemei stau doi daunatori si anume viespea prunelor si viermele prunelor.

Femelele unei specii de fluturi si cateva specii de viespi depun ouale atunci cand prunii sunt infloriti ori direct pe fructe, iar apoi larvele vor patrunde in fruct si se vor hrani cu samburele sau cu pulpa.

Atunci cand ouale sunt depuse pe flori, fructele nu vor prezenta nici un semn de atac pana la aparitia cleiului. Acest lucru indica faptul ca daunatorul sau larva a iesit din fruct. Vestea proasta este ca fructul va fi compromis, asa ca mare atentie la prevenirea acestei probleme.

Pentru a preveni un posibil atac si in anul ce urmeaza, este necesar sa strangi toate fructele contaminate ce au cazut din pom. Acestea trebuie distruse prin ardere sau daca sunt coapte, pot fi folosite pentru a face tuica.

Mai departe, solul din jurul prunilor trebuie sapat toamna tarziu. Motivul este destul de simplu: larvele hibernante isi gasesc locul in sol, iar atunci cand vei sapa le vei expune la gerul iernii sau la pradatori adica la pasari.

Molia prunului
Molia prunului

Bineinteles, aplicarea tratamentelor la timp este esentiala daca vrei sa obtii o recolta pe masura si fructele sa nu fie afectate. Toocmai de aceea, trebuie sa faci stropirile la timp.

Primul tratament se aplica in faza de buton alb, asa ca va fi nevoie sa faci o stropire cu Dimilin 25 WP. Dupa aceea, este nevoie de o stropire la inceputul scuturarii petalelor, iar in acest caz vei avea nevoie de unul din aceste produse: Karate Zeon, Decis 25 WG, Laser 240 SC sau Fastac 10 EC.

Citeste si: Cum sa combati viespea neagra a prunului. Schema de tratament

Atunci cand fructele au un diametru cuprins intre 0.5 si 1 cm, va fi nevoie de un tratament cu unul din aceste produse: Laser 240 SC, Karate Zeon, Dimilin 25 WP, Faster 10 EC, Fastac 10 EC sau Vantez 60 CS.

Cand fructele vor avea un diametru cuprins intre 2 si 2.5 cm, va fi nevoie sa aplici un tratament cu unul din aceste produse: Fastac 10 EC, Coragen, Karate Zeon, Dimilin 25 WP, Faster 10 EC, Decis 25 WG sau Vantex 60 CS.

Ultimul tratament se va aplica atunci cand fructele au un diametru cuprins intre 3 si 3.5 cm. Poti folosi unul din aceste produse: Dimilin 25 WP, Faster 10 EC, Decis 25 WG, Karate Zeon, Laser 240 SC sau Fastac 10 EC.