Cum sa faci plantarea prunului toamna si care sunt pasii
Cum sa faci plantarea prunului toamna si care sunt pasii

Cum sa faci plantarea prunului toamna si care sunt pasii


Cum sa faci plantarea prunului toamna. Afla care sunt pasii, ce dimensiune trebuie sa aiba groapa, cand este cea mai buna perioada sa faci asta, dar si cum sa faci mocirlirea sau fasonarea radacinilor. Iata ce trebuie sa stii despre aceste operatiuni!

Cum sa faci plantarea prunului toamna si care sunt pasii – Cuprins:

Cum sa pregatesti terenul pentru plantarea prunilor

Plantare pom fructifer
Plantare pom fructifer

Pentru a se dezvolta in mod corect si pentru a fi ferit de boli, prunii au nevoie de pregatirea terenului inainte de plantare. Acest lucru trebuie sa fie facut din timp, mai ales daca plantatia se va infiinta pe un teren unde au mai fost cultivati si alti pomi fructiferi. Ce trebuie sa faci pentru a pregati plantarea prunului toamna?

Terenul se va pregati cu 1-2 ani inainte, deoarece este nevoie de refacerea structurii solului, dar mai ales de eliminarea posibilelor focare de infectie. In cazul in care pe suprafata acelui teren exista buruieni, va fi necesara si o erbicidare.

Se recomanda si fertilizarea solului folosind ingrasaminte organice. Pe scurt, poti folosi compost, gunoi de grajd sau mranita. Mai mult, ar trebui sa faci si scarificarea terenului pentru ca radacinile prunilor sa nu intampine probleme si sa se dezvolte mai usor. Dupa ce ai facut asta, va fi nevoie si de nivelarea terenului, dar si de pichetarea acestuia.

Cum sa faci plantarea prunului toamna

Cum sa faci plantarea prunului toamna
Cum sa faci plantarea prunului toamna

Cum sa faci plantarea prunului toamna. In cazul in care nu stiai, cea mai buna perioada pentru a planta prunii este toamna. Plantarea prunului se face din momentul in care au cazut frunzele si pana la venirea primului inghet. In cazul in care ratezi startul, trebuie sa stii ca prunul se poate planta si in ferestrele iernii, insa temperatura nu trebuie sa fie mai mica de 3 grade Celsius si solul nu trebuie sa fie inghetat!

Daca vrei sa infiintezi o plantatie mai mare, trebuie sa stii ca se tine cont si de vigoarea pomilor. Astfel, distanta de plantare trebuie sa fie de 4-5 metri intre randuri si de 3-4 metri intre pomii de pe acelasi rand. Daca vorbim despre soiuri viguroase, distanta de plantare pe acelasi rand poate creste pana la 5-6 metri.

Groapa in care vei planta prunii trebuie sa fie aiba o dimensiune de 50 cm lungime, 50 cm latime si o adancime de 50 cm. Dupa ce ai facut groapa, trebuie sa stii ca pe fundul acestuia se va pune un amestec format din gunoi de grajd si putin pamant fertil pe care l-ai scos din partea superioara a gropii.

Citeste si: Cum sa sapi, in mod corect, groapa pentru plantarea unui pom fructifer

Nu uita de punctul de altoire, care trebuie sa fie situat la 2-3 cm deasupra solului si orientat catre nord. Punctul de altoire este acea ingrosare de la capatul inferior al trunchiului. Acest aspect este foarte important atunci cand faci plantarea prunului toamna.

Bineinteles, va fi nevoie si de fasonarea radacinilor, adica de taierea acelor portiuni rupte sau vatamate, dar si a celor moarte. Dupa fasonare, va fi nevoie si de mocirlirea radacinilor intr-un amestec de pamant galben, gunoi de grajd si apa.

Dupa ce ai pus prunul in groapa si ai acoperit radacinile cu pamant, va fi nevoie sa faci o tasare a solului. Astfel, eviti formarea pungilor de aer. La final, completezi cu pamant si mai faci o tasare.

Dupa ce ai terminat cu plantarea prunului, iti recomandam sa pui si o galeata de apa, pentru a te asigura ca mentii umiditatea in zona radacinilor. Este nevoie mai ales daca te confrunti cu o toamna fara precipitatii. Ar fi bine sa pui si un tutore, adica un bat care sa mentina prunul drept si sa il protejeze de vanturile puternice de pe timpul iernii!