Cum sa combati septorioza la tomate. Tratamente, metode de prevenire
Cum sa combati septorioza la tomate. Tratamente, metode de prevenire

Cum sa combati septorioza la tomate. Tratamente, metode de prevenire


Cum sa combati septorioza la tomate. Afla care sunt primele semne ale bolii, dar mai ales ce tratament este necesar pentru a te asigura ca plantele din gradina ta nu vor fir afectate si ca recolta nu va fi pusa in pericol.

Cum sa combati septorioza la tomate. Tratamente, metode de prevenire – Cuprins:

Primele semne ale bolii. Cum afecteaza plantele

Septoria lycopersici
Septoria lycopersici

Septorioza tomatelor sau patarea alba a frunzelor de tomate este cauzata de o ciuperca pe nume Septoria lycopersici, asadar vorbim despre o boala micotica ce poate fi intalnita destul de des la culturile de rosii.

Fie ca este vorba de culturi de tomate din sere, solarii, din gradini sau din camp, trebuie sa tratezi cu maxima seriozitate aceasta boala pentru ca poate afecta recolta destul de grav.

Conform expertilor, septorioza este favorizata de prezenta apei pe frunzele de tomate, dar si de o temperatura cuprinsa intre 20 si 25 grade Celsius. Totodata, umiditatea ridicata a aerului poate favoriza aparitia bolii, iar sporii ciupercii vor germina la temperaturi cuprinse intre 11 si 26 grade Celsius.

Mai mult decat atat, instalarea bolii este favorizata si de o circulatie proasta a aerului, asa ca mare atentie si la acest aspect. Ar fi bine sa stii si cum sa favorizezi circulatia aerului intr-un solar, asa ca ti-am pregatit aici un mic ghid.

Septorioza tomatelor va ataca prima data frunzele care se afla cel mai aproape de sol, iar apoi ciuperca va fi raspandita in cultura de rosii cu ajutorul picaturilor de apa, dar si cu ajutorul insectelor ori cand facem lucrari de intretinere la plante. Vestea proasta este ca sporii pot supravietui pana la 3 ani, iar boala poate fi transmisa si prin seminte.

Dupa cum spuneam, atacul incepe de la frunzele de jos, cele apropiate de pamant. Vei observa mici pete cu un diametru cuprins intre 1 si 6 mm, ce au o culoare bruna si centrul este alb cu puncte negre. Pe masura ce boala va evolua, diametrul petelor va creste, iar frunzele afectate se vor ingalbeni, se vor brunifica si vor cafea.

Mai departe, septorioza va ataca tulpina plantelor, dar si petiolul (parte a frunzei care sustine limbul si care se prinde de tulpina) si caliciul (invelisul extern al unei flori).

Cum sa combati septorioza la tomate. Metode de prevenire

Septorioza la tomate
Septorioza la tomate

Inainte de a stii ce tratamente sa aplici pentru a combate septorioza la tomate, ar fi bine sa stii si cate ceva despre metodele de prevenire. Nu de alta, dar acestea te vor ajuta sa ai plante sanatoase si fara tratamente chimice.

In primul rand, trebuie sa ai in vedere rotatia culturilor de tomate. Aceasta trebuie facuta o data la 3-4 ani, asa ca tine cont si de acest aspect. Discutam mai mult despre rotatia culturilor de legume in acest ghid.

Mai departe, trebuie sa tii cont si de mulcirea culturilor de legume, dar si despre respectarea distantelor de plantare. Daca nu stii la ce distanta se planteaza rosiile, iti spunem totul in acest ghid.

Citeste si: Cum sa combati putregaiul cenusiu la tomate (Botrytis Cinerea). Ce tratament sa aplici

Tine cont si de efectuarea lucrarilor la timp, iar aici vorbim despre copilire, despre legarea plantelor sau despre carnit. In cazul in care folosesti azot pentru fertilizare, este indicat sa nu folosesti o cantitate prea mare.

Daca ai observat un posibil atac de septorioza la tomate, frunzele trebuie taiate, iar apoi distruse. Sub nicio forma nu arunca frunzele pe jos, pentru ca vei favoriza raspandirea bolii in toata cultura de tomate. Cand desfiintezi o cultura de tomate, toate plantele se vor distruge prin ardere.

Si acum, sa vorbim despre tratamente. Pentru ca boala poate afecta pana si rasadurile, trebuie sa aplici tratamentele inca de la inceput. La primele semne ale bolii, tratamentele se aplica la un interval de 7-10 zile, insa este indicat sa verifici timpul de pauza recomandat de producator.

Pentru a combate septorioza la tomate iti recomandam un tratament cu unul din aceste produse: Orius 25 EW, Ortiva Top sau Amistar.