Cum sa combati fuzarioza la tomate si ce tratament sa folosesti
Cum sa combati fuzarioza la tomate si ce tratament sa folosesti

Cum sa combati fuzarioza la tomate si ce tratament sa folosesti


Fuzarioza la tomate. Iata cum sa combati aceasta boala a rosiilor din gradina ta si ce tratament ar trebui sa folosesti pentru a te asigura ca plantele vor fi sanatoase. Sfaturi pentru gradinari.

Ce este fuzarioza la tomate si care sunt simptomele acestei boli

Fuzarioza la tomate
Fuzarioza la tomate

Fuzarioza este o boala deosebit de periculoasa pentru cultura de tomate si este provocata de Fusarium oxysporium, adica o ciuperca ce este transmisa de sol si care infecteaza plantele direct la radacina. Boala mai afecteaza si culturile de ardei sau vinete.

Astfel, ciuperca va coloniza vasele xilemului, iar plantele se vor ofili sau radacinile ori coletul (zona de trecere intre tulpina si radacina) vor putrezi. Drept urmare, calitatea si cantitatea productie vor fi afectate destul de rau.

Trebuie sa mai stii ca aceasta boala a tomatelor se va dezvolta mai rapid in solurile bogate in azot, care au si un nivel redus de potasiu. Totodata, se poate dezvolta si in solurile nisipoase.

Aceasta ciuperca se va dezvolta la temperaturi de 28 grade Celsius, intr-un sol acid, cu o umiditate ridicata. Perioada de incubatie va fi in functie de ciclul de cultura, dar si conditiile de mediu. Astfel, poate varia intre 4 si 32 de zile.

Citeste si: Cum sa folosesti sare Epsom pentru rosiile din gradina

Simptomele fuzariozei la rasadurile de tomate sunt destul de usor de identificat, deoarece frunzele de la baza se vor ingalbeni, se curbeaza si planta se va ofili.

La plantele mature, frunzele de la baza plantei se vor ingalbeni, iar apoi acest lucru se va intampla si la toata planta. Dupa aceea, planta incepe sa se ofileasca, iar apoi va muri.

Desigur, fuzarioza la tomate poate afecta si plantele tinere, iar acestea nu vor ajunge la maturitate. Fructele nu se vor mai dezvolta, iar cresterea va fi incetinita.

Pe scurt, aceasta boala va ucide celulele plantelor gazda si vor folosi continutul acestora pentru a isi sustine propria crestere.

Foarte interesant este si faptul ca ciuperca Fusarium oxysporium va produce si o enzima numita tomatinaza, care va descompune radacinile tomatelor si vor proteja agentul patogen.

Cum sa previi fuzarioza la rosii

Fuzarioza rosii
Fuzarioza rosii

In cazul in care o planta este infectata, fuzarioza se va raspandi destul de repede la restul culturii prin stropii de apa, unelte, dar si prin echipamente. Totodata, rasadurile se pot infecta atunci cand folosim un pamant infectat.

Vestea proasta este ca agentul patogen rezista timp de 10 ani in sol si pana la o adancime de 80 cm.

Mai mult decat atat, fuzarioza va fi ajutata de aplicarea ingrasamintelor cu azot amoniacal in exces, in timp ce azotul nitric va scadea severitatea acestei boli a tomatelor.

Aplicarea redusa a azotului va reduce si numarul de plante care vor fi afectate. Ingrasamintele aplicate in exces favorizeaza dezvoltarea rapida a bolii, asa ca este indicat sa respecti dozele recomandate de producatori, dar si timpul de pauza.

Citeste si: Cum sa previi caderea florilor la rosii. De ce se intampla acest lucru?

Pentru a preveni fuzarioza la tomate va trebui sa folosesti Nemasol 510 sau orice alt dezinfectant pentru sol. Nu uita nici de rotatia culturilor, despre care am vorbit in acest articol mai pe larg.

In acelasi timp, se recomanda si folosirea de Alcaplant, un produs ce va furniza calciu culturilor de tomate, dar in acelasi timp va preveni si problemele ori daunele fiziologice legate de calciu.

Sal-Wax Ca este o alta solutie care ajuta la prevenirea fuzariozei deoarece va neutraliza sarurile toxice si va mobiliza calciul si potasiul atunci cand vorbim despre un sol cu o salinitate ridicata.

Tratament fuzarioza la tomate

Tratament fuzarioza la tomate
Tratament fuzarioza la tomate

In primul rand, vorbim despre tratarea semintelor de tomate cu fungicide pe baza de metiram. In acelasi timp, daca plantele au fost afectate de fuzarioza, terenul se va trata imediat cu Topsin M 70.

In perioada de vegetatie, se pot aplica tratamente cu Dithane M-45 sau Mirage F-0.5%. Iti mai sugeram sa nu intarzii cu aceste tratamente pentru plantele din gradina ta, deoarece boala se propaga foarte repede!

Citeste si: Cum sa faci copilirea rosiilor si cu ce le stropesti dupa acest proces

Va fi destul de greu sa tratezi fuzarioza la tomate, daca nu imposibil. Frunzele, ramurile sau plantele afectate de fuzarioza trebuie distruse, deoarece oricum vor muri si astfel vei putea proteja si restul culturii.

Cea mai buna cale de a lupta impotriva acestei boli este sa cultivi soiuri rezistente, insa chiar si acestea pot avea simptome daca vorbim despre infectii severe.

Cel mai important este sa tratezi semintele inainte de a le pune in pamant, pentru ca prevenirea este cea mai buna metoda de a lupta impotriva acestei boli a tomatelor.