Caderea florilor la tomate. Cum sa previi si ce tratamente aplici
Caderea florilor la tomate. Cum sa previi si ce tratamente aplici

Caderea florilor la tomate. Cum sa previi si ce tratamente aplici


Caderea florilor la tomate. Afla cum sa previi acest lucru, care sunt cauzele, dar si ce tratamente sa aplici pentru a te asigura ca vei avea o recolta pe masura. Ce trebuie sa stie orice gradinar si mai ales care sunt pasii pe care sa ii urmezi in tratarea acestei probleme.

Caderea florilor la tomate. Cum sa previi si ce tratamente aplici – Cuprins:

Cauzele caderii florilor la rosii

Cauzele caderii florilor la rosii
Cauzele caderii florilor la rosii

In cazul in care nu stiai, procesul de polenizare si de legare a fructelor este esential pentru a obtine o recolta pe masura. Daca polenizarea nu are loc atunci fructele nu se vor forma, insa vestea buna este ca ti-am pregatit un ghid despre cum sa faci chiar tu polenizarea rosiilor.

Totusi, caderea florilor la tomate (Solanum lycopersicum) este destul de des intalnita si principalul factor pentru care are loc are legatura cu apa insuficienta. Vorbim mai ales de zilele caldureoase, atunci cand planta va renunta la flori pentru a se salva, asadar toata seva se va distribui catre frunze.

Totodata, si umiditatea scazuta sau prea ridicata poate duce la slaba legare a fructelor. Polenul nu se mai lipeste daca nivelul de umiditate este prea scazut si daca umiditatea este prea crescuta transferul polenului se va face cu dificultate.

Citeste si: Cum sa combati caderea plantutelor la tomate. Cauze si tratamente

Un al treilea factor deosebit de important este temperatura, dar si diferentele de temperatura dintre zi si noapte. Se va intampla acelasi lucru, planta isi va conserva energia pentru a se salva, asa ca seva va fi distribuita catre frunze.

Urmatorul factor despre care vom vorbi este lumina, este foarte important pentru a preveni caderea florilor la tomate. Daca plantele nu au parte de lumina sau daca lumina este prea ridicata, atunci vom avea de a face si cu avortarea fructelor si caderea florilor.

In cazul in care folosesti o cantitate prea mare de azot, vei favoriza dezvoltarea excesiva a sistemului foliar, adica a frunzelor. Drept urmare, planta va avea flori mai putine, acestea vor inflori mai tarziu sau se vor usca. In acest caz, este important sa folosesti ca si ingrasamant magneziu, bor si calciu.

Atunci cand plantele sunt afectate de boli sau un atac al daunatorilor, vei avea de a face cu caderea florilor la tomate. Acest lucru se intampla pentru ca daunatorii pot depune oua in bobocii florali, larvele sau larvele pot manca interiorul acestora.

Cum sa previi caderea florilor la tomate

Caderea florilor la tomate
Caderea florilor la tomate

Pentru a preveni caderea florilor la tomate, trebuie sa iei in considerare urmatoarele aspecte. Nu de alta, dar este mai usor sa previi, decat sa te lovesti de problema. Si in plus, nu pui in pericol nici recolta de tomate.

Asadar, primul sfat pe care ti-l dam este sa te asiguri ca plantele primesc destula apa. Astfel, asiguri un mediu propice pentru ca tomatele sa dezvolte florile si sa lege fructele. In acest caz, iti recomandam un sistem de irigare prin picurare, este mult mai eficient si pe langa asta, faci o economie de bani.

Nu uita sa folosesti o folie de calitate atunci cand cultivi tomate in spatii protejate. Astfel, te asiguri ca plantele primesc destula lumina pentru ca procesul de fotosinteza sa aiba loc fara probleme. In cazul in care folia este veche, iti recomandam sa o inlocuiesti pentru a te asigura ca plantele beneficieaza de suficienta lumina in solar.

Caderea florilor la tomate. Dupa cum spuneam, temperatura nu trebuie sa fie prea mica (sub 10 grade Celsius), insa nici prea mare (peste 40 grade Celsius). Mare atentie si la acest aspect, daca vrei sa ai plante care cresc in mod corect. Daca temperatura este prea mare, ar fi bine sa stii si cum sa aerisesti solarul in mod corect.

In cazul in care plantele sunt afectate de boli sau daunatori, aplica tratamentele de la primele semne pe care le observi.

La capitolul fertilizare, poti folosi Complex Top K sau orice alt ingrasamant insa nu trebuie sa exagerezi cu cantitatile. Pentru a favoriza inflorirea, iti recomandam sa folosesti Floramec Avance si Sprintene.

Atunci cand tomatele au inflorit, specialistii recomanda fertilizarea cu potasiu, fosfor, calciu si magneziu. In acelasi timp, se recomanda reducerea cantitatii de azot pe care o folosesti.