Cum sa combati musculita alba de sera si ce culturi ataca
Cum sa combati musculita alba de sera si ce culturi ataca

Cum sa combati musculita alba de sera si ce culturi ataca


Musculita alba de sera. Afla cum sa combati acest daunator arhicunoscut, ce tratamente sa aplici si mai ales ce culturi ataca. Este absolut necesar sa il tii sub control, deoarece poate produce pagube majore!

Cum sa identifici un atac al acestui daunator

Musculita alba de sera
Musculita alba de sera

Inainte de toate, ar trebui sa stii ca acest daunator poate fi gasit pe plante ornamentale sau pe legume, asa este un adevarat pericol. Mai mult decat atat, musculita alba de sera actioneaza in acelasi mod ca si afidele, adica se hranesc cu seva plantelor si daunele pe care le produc sunt aproape identice.

Primele semn ca ai un atac al musculitei albe de sera in gradina ta vor fi acele pete lipicioase de pe frunze, faptul ca plantele se vor opri din crestere, dar si ingalbenirea frunzelor.

Asadar, o sa fie nevoie de o inspectie vizuala mai atenta, pentru ca este posibil sa fi si afide. Uita-te atent pe frunzele plantelor, examineaza suprafata exterioara si inferioara, deoarece acestea stau ascunse.

Nu o sa fie greu de observat, pentru ca arata exact cum se numesc. Sunt niste musculite albe si o sa observi destul de multe pe suprafete mici. Asadar, dupa ce ai identificat problema, vine si solutia.

Ce culturi ataca musculita alba de sera

Atac al musculitei albe de sera
Atac al musculitei albe de sera

Dupa cum spuneam, musculita alba de sera poate sa atace plantele ornamentale, dar mai ales legumele din gradina ta. Astfel, acest daunator poate produce pagube semnificative in sere, atunci cand vorbim de culturile de ardei, tomate, fasole sau castraveti.

Bineinteles, musculitele vor ataca si culturi de tomate, castraveti sau vinete din camp. Dupa cum vezi, daunatorul poate ataca foarte multe culturi, asa ca este necesar sa stii si cum sa combati musculita.

Citeste si: Cum sa combati antracnoza vitei de vie si ce tratament sa aplici

Larvele si adultii vor ataca frunzele plantelor si se vor hrani cu seva acestora, iar asta inseamna ca frunzele vor incepe sa se usuce si vor cadea.

Mai mult decat atat, excrementele zaharoase ale acestor musculite vor favoriza si dezvoltarea unor ciuperci care aduc si alte probleme, punand in pericol sanatatea plantelor.

Vestea proasta este ca musculita poate dezvolta intre 3 si 6 generatii pe an, mai ales pentru culturile din camp. Atunci cand vine vorba de culturile de sera, musculita se poate dezvolta pe toata durata anului.

Cum sa combati musculita alba de sera

Bemisia tabaci
Bemisia tabaci

Trebuie sa stii ca, de fapt, exista doua specii de musculite albe: Bemisia tabaci si Trialeurodes vaporariorum. Totusi, daunele pe care le produc sunt aceleasi, asa ca trebuie neaparat sa aplici tratamente pentru a tine sub control atacul.

Primul produs pe care ti-l recomandam pentru a combate musculita alba de sera este cu Vertimec Pro. Este recomandat sa aplici stropirea la primele semne ale unui atac, asa ca imediat ce ai observat acest lucru ar fi bine sa aplici tratamentul.

Citeste si: Cum sa prepari un ingrasamant foliar cu calciu pentru plante

Trebuie sa mai stii ca nu se aplica mai mult de doua tratamente pe sezon si ca timpul de pauza pana la recoltare va fi de 3 zile. Nu consuma legumele imediat dupa ce faci stropirea! Poti repeta tratamentul cu Vertimec Pro o data la 28 de zile.

Mospilan este un produs arhicunoscut, asa ca o sa iti spunem ca si acesta este bun pentru combaterea musculitei de sera. Aplica tratamentul atunci cand observi primele semne ale atacului. Nu uita de timpul de pauza de o zi.

Mavrik este un tratament care poate fi folosit cu succes si in spatii protejate, adica sere sau solarii. Bineinteles, asta nu inseamna ca nu se poate folosi si pentru culturile din camp. Aplica-l la primele semne ale unui atac.

Alte produse pe care le poti folosi pentru a combate musculita alba de sera sunt Decis, Fastac, Kohinor sau Movento. Dupa cum vezi, solutii sunt, insa este important sa le aplici la timp!