Cum sa combati musca miniera. Cum arata si ce tratament sa aplici?
Cum sa combati musca miniera. Cum arata si ce tratament sa aplici?

Cum sa combati musca miniera. Cum arata si ce tratament aplici?


Cum sa combati musca miniera. Afla cum arata acest daunator deosebit de periculos, dar mai ales ce tratament ar trebui sa aplici pentru a il elimina. Iata ce trebuie sa stii despre aceasta musca si ce pagube provoaca.

Cum sa combati musca miniera. Cum arata si ce tratament aplici? – Cuprins:

Cum arata musca miniera si cum identifici un atac?

Musca miniera
Musca miniera

Cu siguranta ai auzit de musca miniera (Liriomyza trifolii), dar mai ales de pagubele pe care le provoaca. Cu toate ca aceste muste nu provoaca pagube directe, ar trebui sa stii ca larvele acestora cauzeaza marile probleme cu care ne confruntam.

Practic, mustele miniere arata aproximativ ca mustele negre cu care suntem obisnuiti, diferentele fiind ca acestea au niste dungi galbene, dar si niste parti ale corpului in culaorea galbena.

Identificarea unui atac al mustei miniere, mai exact al larvelor, este destul de simplu pentru ca acestea lasa urme serioase pe suprafata frunzelor. Drept urmare, poti identifica un atac in numai cateva secunde.

Cum sa combati acest daunator si ce culturi ataca

Atac larve muste miniere
Atac larve muste miniere

Inainte de toate, trebuie sa stii ca musca miniera va depune ouale sub epiderma frunzelor, iar vestile proasta sunt ca femela poate depune pana la 600 de oua. Larvele care se dezvolta sunt lipsite de cap sau picioare, asa ca este de inteles de ce sapa galerii in interiorul frunzelor, unde se hraneste cu mezofilul.

Vestile proaste continua, deoarece musca miniera are 6-8 generatii pe an, iar o generatie se dezvolta in putin peste 2 saptamani. Exista si problema suprapunerii generatiilor, asa ca daca vorbim despre un atac mai puternic poti intalnii mai multe generatii.

Citeste si: Combatere tuta absoluta. Cum sa scapi de molia miniera a tomatelor

Dupa cum spuneam, musca miniera este un daunator deosebit de periculos si poate ataca pana la 22 de specii de plante. Totusi, atacurile cele mai grave se fac la tomate, castraveti, vinete, ardei, pepene galben sau verde, pastarnac sau varza.

Larvele mustei miniere sunt active si ataca la temperaturi de 26-28 grade Celsius. Este de mentionat faptul ca infestarea legumelor precum tomatele sau vinetele poate aparea inca din faza de rasad.

Pentru a combate musca miniera iti recomandam sa folosesti insecticide de ultima generatie, precum Laser 240 SC sau Vermitec. Mai poti folosi si Midash 200 SL, insa doar in spatiile protejate, nu pentru culturile din gradina.

Sunt necesare tratamente foliare care se repeta la un interval de 7 zile. Poti face un amestec de insecticid cu un adjuvant penetrat precum Silwet Gold. Trebuie sa mai stii ca fiecare insecticid se administreaza de maximum 3 ori.