Cum sa combati caderea plantutelor la tomate. Cauze si tratamente
Cum sa combati caderea plantutelor la tomate. Cauze si tratamente

Cum sa combati caderea plantutelor la tomate. Cauze si tratamente


Cum sa combati caderea plantutelor la rasadurile de tomate. Afla din ce cauza se intampla acest lucru, dar mai ales ce tratamente poti folosi pentru ca rasadurile tale sa creasca in mod corect. Iata ce trebuie sa stii si tu!

Cum sa combati caderea plantutelor la tomate. Cauze si tratamente – Cuprins:

De ce cad rasadurile, care sunt cauzele

Rasaduri de rosii
Rasaduri de rosii

Ei bine, caderea plantutelor sau putrezirea coletului poate fi intalnita la plantele tinere, iar in cazul nostru la rasadurile de tomate. Practic, tulpina rasadurilor este afectata, iar apoi se subtiaza in zona atacata.

Boala este cauzata de ciuperca Pythium ultimum si se instaleaza in rasadnite dupa rasarirea plantelor, pana cand rasadurile au 3-4 frunze adevarate. De regula, se observa pete mici de culoare verde inchis pe tulpina rasadurilor, insa ciuperca poate ataca si radacinile.

Drept urmare, tulpina rasadurilor se subtiaza, iar apoi se brunifica. Rezultatul este cunoscut: rasadurile de tomate se vor ofili si vor cadea la pamant.

Atacul ciupercii este favorizat de temperaturile cuprinse intre 20 si 30 de grade Celsius, dar si de umiditatea ridicata, de peste 90%. Alte cauze pentru caderea plantutelor o reprezinta absenta luminii, un pH acid al substratului pe care l-ai folosit pentru a pune semintele, dar si o ventilare insuficienta.

Cum sa combati caderea plantutelor la tomate

Caderea plantutelor la tomate
Caderea plantutelor la tomate

Daca si tu vrei sa ai rasaduri sanatoase, ar fi bine sa stii si cum sa combati caderea plantutelor la tomate. Nu de alta, dar cultura ta poate fi serios afectata tocmai de la inceputuri.

Primul pas pe care ti-l recomandam este sa te asiguri ca folosesti un substrat de calitate, al carui pH sa fie cuprins intre 5.5 si 6.5.

Dupa aceea, ar fi bine sa te asiguri ca densitatea rasadurilor la semanare nu va fi ridicata. In acest fel, reduci pierderile care pot fi cauzate de ciuperca Pythium ultimum. Totodata, iti recomandam sa nu folosesti prea mult azot, pentru ca vei risca un atac mai sever.

Citeste si: Cum sa combati putregaiul cenusiu la tomate (Botrytis Cinerea). Ce tratament sa aplici

Ai grija sa asiguri o buna aerisire a rasadurilor, pentru a te asigura ca acestea nu vor fi infectate. De asemenea, ar fi bine sa ca irigarea in exces sa nu existe, asa ca ai grija atunci cand uzi rasadurile.

In cazul in care ai observat primele semne, ar fi bine sa aplici si tratamentele necesare. In acest sens, iti recomandam Previcur Energy, un fungicid sistemic care poate combate bolile de sol. Mai poti folosi Beltanol, un fungicid bactericid sistemic ce actioneaza la nivelul sistemului radicular, adica al radacinilor. Alte produse pe care le poti folosi sunt Folpan, Amistar, AMN Promot, Proplant si Merpan.

Mai trebuie sa stii ca in cazul unui atac, rasadurile afectate trebuie indepartate imediat din rasadnite, iar apoi trebuie sa aplici cat mai repede tratamentul chimic.