Cum sa alegi becurile potrivite pentru casa ta, in functie de camerele in care le montezi
Cum sa alegi becurile potrivite pentru casa ta, in functie de camerele in care le montezi

Cum sa alegi becurile potrivite pentru casa ta, in functie de camerele in care le montezi


Stim ca multi dintre noi privesc becurile ca pe ceva banal, care doar trebuie sa faca lumina intr-o camera. Totusi, un bec ales cum trebuie poate face diferenta. Iata cum sa alegi becurile potrivite pentru casa ta si de ce este acest lucru atat de important.

Cum sa alegi becurile potrivite pentru casa ta, in functie de camerele in care le montezi – Cuprins:

Tipuri de becuri

In primul rand, trebuie sa stii ca exista mai multe tipuri de becuri si ele difera in functie de camerele in care vor fi amplasate. Fiecare tip ofera o intensitate de lumina, o temperatura de culoare, o durata de viata mai lunga sau mai scurta. Mai mult, becurile difera si in functie de timpul de aprindere pana la lumina completa. Iata ce tipuri de becuri pot fi gasite in comert.

Becuri incandescente

Becuri incandescente
Becuri incandescente

Acest tip de becuri este ofera o lumina calda, de culoare galbena si sunt folosite pentru iluminatul interior. Totusi, retine faptul ca becurile incandescente consuma multa energie si pot rezista timp de 1.000 de ore de functionare.

Avantajul este ca ofera o lumina foarte placuta, are un pret e achizitie mic, o aprindere rapida. Nu uitati ca doar 8% din energia folosita de acest bec este folosita pentru a converti lumina, asa ca este o paguba pentru casa ta.

Becuri cu halogen

Bec cu halogen
Bec cu halogen

Este un tip de bec incandescent, iar de obicei sunt folosite pentru a ilumina obiectele de arta din casa ta. Becurile pe halogen ofera o lumina galbena sau alba, insa dezavantajul este ca functioneaza la temperaturi mari, de peste 250 grade Celsius. Totodata, consumul de energie al acestui bec este destul de mare.

Avantajul acestor becuri este ca ofera o lumina de calitate inalta, se aprinde imediat, iar pretul de achizitie este destul de mic. Nici durata de viata nu este prea mare, aproximativ 2.500 – 3.000 ore.

Becuri fluorescente

Bec fluorescent
Bec fluorescent

Sunt acele tipuri de becuri care ofera o lumina foarte puternica, nu consuma foarte multa energie elctrica si ofera o durata de viata extrem de mare, asa ca nu este nevoie sa le inlocuiesti foarte des. Becurile fluorescente rezista pana la 10.000 – 15.000 de ore de functionare.

Totusi, dezavantajul este ca acestea contin vapori de mercur, in care se produce descarcarea electrica la fluxul de curent, iar riscul de contaminare a casei in caz de spargere este destul de mare.

Becuri LED

Bec LED
Bec LED

Cu toate ca sunt scumpe, becurile LED sunt cele mai economice si au cea mai mare durata de functionare. Totodata, acestea emit o lumin alba intensa si nu se incalzesc. Drept urmare, reprezinta o alegere extrem de buna pentru casa ta.

Un bec LED consuma de 7 ori mai putina energie in comparatie cu becul incandescent, iar durata de functionare este mai mare de 10 ani. Mai mult, becurile LED pot functiona intre 50.000 si 100.000 de ore. Foarte important este ca aceste becuri sunt si ecologice.

Cum sa alegi becurile potrivite pentru camerele din casa ta

Sufragerie
Sufragerie

Pentru ca fiecare camera din casa ta are nevoie de becuri speciale, o sa iti aratam ce putere trebuie sa aiba becurile pe trebuie sa folosesti. Iata la ce concluzie au ajuns expertii si ce trebuie sa stii despre iluminarea corecta a camerelor din casa ta.

Ce putere trebuie sa aiba becurile folosite in camerele din casa ta:

  • Bucatarie – putere intre 5.000 si 10.000 de lumeni
  • Baie – putere intre 4.000 si 8.000 de lumeni
  • Dormitor – putere intre 2.000 si 4.000 de lumeni
  • Sufragerie – 1.500 si 6.000 de lumeni
  • Sala de mese – 3.000 si 6.000 de lumeni
  • Birou – 3.000 si 6.000 de lumeni

Tineti cont ca acestea sunt recomandari pentru diferite tipuri de becuri pe care le alegi pentru camerele din casa ta. De obicei, lumina din bucatarie este mai puternica, iar in dormitor ai nevoie de o lumina mai slaba.

Intr-un birou, adica locul unde lucrezi, lumina trebuie sa fie mai puternica si o lampa de birou isi face treaba. Becurile incandescente se pot folosi pentru un candelabru, in timp ce becurile fluorescente sunt ideale pentru subsoluri.

Becurile cu halogen sunt bune pentru intrari sau scari, in timp ce sufrageriile au nevoie de becuri mai puternice. Intr-o sala de mese, lumina trebuie sa fie montata la o inaltime de minimum 60 cm deasupra mesei.

Afla si cum sa reduci factura la curent cu peste 20% in fiecare luna sau cum sa prelungesti viata unei centrale termice.