Cum sa reduci factura la curent cu peste 20% in fiecare luna
Cum sa reduci factura la curent cu peste 20% in fiecare luna

Cum sa reduci factura la curent cu peste 20% in fiecare luna


Recunoastem faptul ca ne place sa facem economii, asa ca daca si tu esti la fel ca noi, iti vom arata cum sa reduci factura la curent cu peste 20% in fiecare luna. Iata cum iti poti reduce factura la Enel, pentru a folosi acei bani in scopuri personale sau pentru a ii pune in contul de economii.

Sunt multe moduri de a economisi energie, plecand de la mici schimbari, la modificari aduse casei tale. Nu uita ca si apartamentul sau casa in care locuiesti poate fi imbunatatita, pentru a economisi mai multa energie.

Avantajele unui recuperator de caldura

Recuperator de caldura
Recuperator de caldura

Mai intai, o sa iti spunem cateva lucruri despre recuperatorul de caldura, acel dispozitiv care te ajuta sa nu pierzi caldura, insa sa lasi si aerul proaspat sa intre in casa ta. Daca inca nu stiai, un recuperator de caldura poate face asta, asa ca nu ar fi rau daca ai lua in considerarea cumpararea unuia.

Modul in care functioneaza un recuperator de caldura este extrem de simplu si o sa ramai surprins cand o sa iti spunem ca acesta poate fi folosit si pe timp de vara. Exact! Pentru ca el ajuta sistemul de aer conditionat.

Cum functioneaza un recuperator de caldura
Cum functioneaza un recuperator de caldura

Iti dam un exemplu, atunci cand in interiorul casei avem 24 de grade Celsius si deschidem geamul, inseamna ca toata caldura de afara va intra in casa. Ei bine, in cazul sistemelor de ventilatie cu recuperare sau recuperatoarele de caldura, aerul din exterior este adus cat mai aproape de temperatura celui din interior. Astfel, daca afara sunt 38 de grade si in interiorul casei sunt 24 de grade, atunci aerul care o sa intre prin recuperatorul de caldura va avea o temperatura aproximativa de 27 de grade Celsius.

Un recuperator de caldura nu se subsituie unitatii de racire sau de incalzire (aer conditionat/centrala termica), insa le poate ajuta sa faca un efort mai mic, ceea ce inseamna mai putini bani cheltuiti pentru incalzirea sau racirea casei. Un recuperator de caldura de poate ajuta sa faci economii de pana la 25% pe an, pentru incalzirea sau racirea casei tale.

Cum sa faci economii si sa reduci factura la curent cu peste 20% in fiecare luna

Casa cu lumini aprinse
Casa cu lumini aprinse

Bineinteles, primul sfat pe care ti-l dam este sa iti schimbi un pic obiceiurile. Este cel mai simplu mod de a face economii, asa ca daca obisnuiesti sa lasi becurile aprinse, aerul conditionat mergand, lasi televizorul aprins noaptea sau alte dispozitive conectate la priza, este momentul sa te opresti.

Scoate toate dispozitivele din priza cand pleci de acasa pentru mai mult timp si nu mai lasa televizorul sa mearga tot timpul. Si neaparat, stinge lumina cand pleci de acasa sau atunci cand nu stai in camera respectiva!

Becuri LED
Becuri LED

Becurile vechi sunt o problema majora, iar pentru a face economi ar trebui sa iei in considerarea cumpararea unor becuri eficiente din punct de vedere energetic.

Te poti orienta catre becuri LED, pentru ca acestea folosesc intre 25-80% mai putina energie si au o durata de viata de pana la 25 de ori mai mare ca cea a becurilor clasice. Daca o sa ti se para scumpe, gandeste-te ca energia pe care o folosesc si durata de viata a acestor becuri iti va returna investitia inzecit!

Prelungitor
Prelungitor

Prelungitoarele „smart” sunt o inventie recenta, iar scopul lor este sa impiedice dispozitivele electronice sa foloseasca energie electrica atunci cand sunt oprite. S-a dovedit ca 75% din energia folosita de o casa pentru dispozitivele electronice este consumata atunci cand acestea sunt, de fapt, oprite!

Termostat pentru casa

Termostat pentru casa

Un termostat este solutia ideala pentru a opri consumul de energie a centralei termice sau a aparatului de aer conditionat, atunci cand dormi sau esti plecat. Acestea pot fi si programate, asa ca vei putea face economii serioase.

Electrocasnice
Electrocasnice

Un sfat mai costisitor este sa iei in considerare cumpararea de electrocasnice care sunt eficiente din punct de vedere energetic. Asa ca, data viitoare cand cumperi un frigider, o masina de spalat sau purificatoare de aer, asigura-te ca ele fac parte dintr-o clasa energetica superioara (ideal este A+++).

Gandeste-te ca o masina de spalat eficienta consuma 25% mai putina energie electrica si pana la 45% mai putina apa, decat una conventionala.

Vaillant centrala termica
Vaillant centrala termica

Daca folosesti o centrala electrica, atunci sigur trebuie sa iei in considerare si modalitati de reducere a consumului de apa calda sau de a reduce costurile de incalzire a casei tale.

Foloseste mai putina apa calda si un termostat de unde poti reduce temperatura apei calde, la o temperatura de 48-50 de grade Celsius. Afla si cum sa faci setarile standard ale unei centrale termice!

Conform specialistilor, temperatura din interiorul casei nu trebuie sa depaseasca 23 de grade pe timp de zi si 20 de grade pe timp de noapte. Daca esti plecat de acasa, seteaza temperatura la 18-19 grade. Fiecare grad Celsius conteaza si scade consumul de energie.

Geamuri termopan
Geamuri termopan

Totodata, recomandam sa iei in considerare si instalarea ferestrelor de tip termopan, asta daca nu ai deja unele. Pierderea de caldura este redusa pana la 20%, asa ca poti face economii serioase la factura de curent.

Aparat de aer conditionat
Aparat de aer conditionat

Mai mult, centrala, sistemul de ventilatie si aparatele de aer conditionat trebuie sa fie si ele eficiente din punct de vedere energetic. Izolarea casei face pereche buna cu aceste aparate, asa ca nici acest lucru nu trebuie uitat. Totul iti poate aduce o reducere a cheltuielilor la factura de curent electric de pana la 20%.

Gura de ventilatie
Gura de ventilatie

Gurile de ventiatie reprezinta un alt motiv pentru care factura ta la Enel este mare. De exemplu, pe timp de iarna, nu e o idee rea sa acoperi hota atunci cand nu gatesti, pentru ca pe acolo vine aer rece de afara! Iarasi, orice crapatura sau spatiu mai mare de pe langa geamuri ori usi, inseamna pierdere de energie si crestere a costurilor pentru factura de curent electric.