Cultivarea tomatelor in camp. Cum sa o faci in mod corect
Cultivarea tomatelor in camp. Cum sa o faci in mod corect

Cultivarea tomatelor in camp. Cum sa o faci in mod corect


Cultivarea tomatelor in camp poate fi realizata atat pentru consum propriu, cat si pentru comercializare sau prelucrare industriala. Daca este ingrijita cum trebuie, aceasta cultura are o dificultate medie.

Este important de retinut ca o astfel de cultura poate fi infiintata timpuriu, adica primavara sau vara, cat si vara-toamna si ca aceste tomate sunt numai bune de recoltat la 110-130 de zile de la infiintarea culturii.

Cultivarea tomatelor in camp. Cum obtii rasaduri de rosii

Rasaduri de rosii plantate
Rasaduri de rosii plantate

Cultivarea tomatelor in camp. Obtinerea rasadurilor se face din seminte de buna calitate. In aceasta etapa de crestere, este necesar ca semintele sa aiba anumite conditii pentru a germina.

Astfel, au nevoie de 20-25 de grade Celsius pentru a germina în 6-8 zile. In plus, tine cont ca tomatele sunt mari iubitoare de lumina, dar si de un substrat care sa asigure necesarul de umezeala.

Rasadurile pot fi obtinute atat in camp, cat si in recipiente mai mici. Pot fi folosite coji de oua, cofraje sau chiar mici recipiente de plastic. Atentie, insa. Daca alegi sa folosesti recipiente, este recomandat sa le acoperi cu folie de plastic, de preferat roz sau portocalii, care sa imite lumina soarelui. Acestea se indeparteaza dupa ce primele plantute apar din pamant.

Regula de baza pentru obtinerea de rasaduri de rosii este ca pe timpul zilei semintele sa se bucure de lumina si caldura, iar pe timpul noptii de intuneric si racoare.

Este important ca, daca te decizi sa obtii rasadurile afara, sa nu plantezi semintele pana ce temperaturile nu se echilibreaza undeva la +12 grade Celsius.

Trebuie sa mai tii cont ca rasadurile sunt numai bune de plantat cand ajung la 50-60 de zile maturitate, zile calculate din momentul semanarii.

Citeste si: Cum sa faci ingrasamant cu sare amara pentru rosii mai gustoase

Acest detaliu este important pentru planificarea obtinerii de rasaduri si plantarea acestora afara. Este important sa nu te grabesti cu semanatul, mai ales daca obtii rasadurile in aer liber. Zilele scurte, mohorate, fara lumina si caldura soarelui nu sunt favorabile obtinerii unor rasaduri bune, cultura ta putand fi astfel compromisa.

Daca te decizi sa obtii rasadurile intr-o tavita, ai grija ca aceasta sa fie curata si dezinfectata. Adauga substrat de 7-8 centimetri si uda-l cu apa. Apoi, presara semintele tomate in mici santuri, realizate la 2 centimetri unele de altele. Semintele se cultiva la o distanta de aproximativ 1 centimetru una de cealalta.

Semintele trebuie apoi pulverizate cu apa si, ulterior, acoperite cu un strat de 0.5-1.5 centimetri de substrat foarte fin, eventual cernut.

Se recomanda udarea doar daca substratul este uscat. Totodata, este indicata acoperirea tavitei cu o folie de plastic si plasarea acesteia intr-un loc calduros.

Este important ca folia de plastic sa fie ridicata zilnic pentru aerisire, altfel sunt sanse mari sa apara mucegaiuri. Rasadurile se vor uda cu moderatie, cu apa la temperatura camerei sau, daca ai posibilitatea cu apa de ploaie.

Unde se simt cel mai bine tomatele

Cultivarea tomatelor in camp. Conditii de crestere
Cultivarea tomatelor in camp. Conditii de crestere

Cultivarea tomatelor in camp. Asa cum am spus deja, tomatele sunt mari amatoare de caldura. Asta inseamna ca daca temperaturile scad sub 3 grade, chiar daca doar pentru scurt timp, planta este compromisa.

Semintele germineaza cel mai bine intre 20 si 25 de grade, iar diferenta de grade se reflecta in timpul necesar germinarii, 8 zile la 20 de grade si doar 6 zile la 25 de grade Celsius.

Plantele de tomate prefera temperaturi de 20-27 de grade. Minima fiziologica este de 7 grade, iar maxima se duce la 35 de grade Celsius.

Asa cum am precizat, tomatele sunt si mari amatoare de lumina asa ca trebuie sa te asiguri ca ai un camp cu mai putina umbra si mai multa lumina solara.

In ceea ce priveste umiditatea,  tomatele au nevoie de cantitati mari de apa. Lipsa apei duce la cresteri reduse ale plantei, avortarea florilor, ofilirea sau moartea plantelor.

Citeste si: Cum sa folosesti gunoi de pasare ca ingrasamant pentru rosii

Pe de alta parte, udarea excesiva, mai ales in perioade de seceta provoaca, de cele mai multe ori, craparea fructelor, adica a tomatelor. Este important ca irigarea sa fie facuta printr-un sistem de irigare prin picurare.

Daca vorbim despre umiditate, este necesar sa amintim si de umiditatea relativa a aerului care, pentru tomate, este optima la 60-70%.

Tomatele sunt mai putin pretentioase fata de sol, se simt bine in soluri moderate, bine drenate, reavene, lutoase, nisipos-lutoase sau nisipoase.

Totusi, tomatele suporta bine si solurile lutoase, argiloase sau argilo-lutoase. Important este ca pH-ul sa fie cuprins intre 5.5 si 6.8, desi aceste plante vegeteaza si la valori cuprinse in intervalul 5-7.5.

Este necesar sa iti mai spun ca o astfel de cultura merge foarte bine dupa una de ceapa, ceapa esalota, usturoi, castravete, praz, mazare, dovleac, fasole, bob sau dovlecel si ca este recomandata rotatia culturilor, cu revenirea tomatelor in camp nu mai devreme de 3-4 ani. Monocultura nu este recomandata din cauza riscului de aparitie a diverselor boli

Cultivarea tomatelor in camp. Cum sa ingrijesti cultura

Cultivarea tomatelor in camp
Cultivarea tomatelor in camp

Inainte de a-ti spune cum te ingrijesti de o astfel de cultura, o sa iti spun despre infiintarea ei, care se poate face primavara-vara, in perioada 5-10 mai, in zonele de sud, si 10-20 mai in nord, unde, de obicei este mai frig.

Important este ca temperaturile sa nu scada sub 10 grade Celsius noaptea. Asa cum am spus, infiintarea culturii se face cu rasad de aproximativ 50 de zile.

Poti infiinta cultura si vara-toamna, in prima jumatate a lunii iunie. Si aceasta se face, cel mai bine, tot cu ajutorul unui rasad matur.

Citeste si: Cum sa cumperi rasaduri sanatoase de rosii si cum le alegi

Este important sa stii ca inainte sa plantezi rasadul este recomandat sa realizezi o mobilizare a terenului, prin aratura la o adancime de 25 de centimetri. Ulterior, solul se niveleaza.

Trebuie sa mai stii ca inainte de plantare poti fertiliza rasadurile cu substante omologate prin scufundarea sau udarea substratului anterior plantarii.

Apoi, fertilizarea de baza va fi realizata cu ingrasaminte granulate, fara clor, cu cateva zile inainte de plantare. Poti utiliza aici ingrasaminte de tip Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21.

In ceea ce priveste infiintarea culturii, este important sa respecti cateva reguli care tin de distanta dintre rasaduri, care difera de la tip la tip.

Distanta de plantare a rosiilor in camp

Distanta plantare rosii in camp
Distanta plantare rosii in camp

Astfel, in cazul tomatelor prunisoare, distanta dintre plante trebuie sa fie de 0,3-0,4 metri, iar intre randuri de un metru.

Apoi, la culturile de tomate pentru consum proaspat, tipul Bobcat F1, distanta dintre plante este de preferat sa fie de 0.5 metri, iar cea dintre randuri sa fie cuprinsa intre 0.7-1 metru.

Daca ai o cultura de tomate pe biloane, atunci intre plante vei respecta o distanta de 0.5 metri, iar intre randuri de cel mult  1 metru.

Pe de alta parte, la culturile de tomate in camp pe araci, este recomandata o distanta de 0.5 metri intre plante si un metru intre benzi, adica randuri duble.

Asta inseamna ca vor fi doua randuri mai apropiate, la 0.6-0.7 metri unul de altul, iar urmatoarea serie de doua randuri va fi la un metru de prima.

Mulcirea, fertilizarea si irigarea tomatelor in camp

Irigarea rosiilor
Irigarea rosiilor

Asa cum am mai spus, ingrijirea unei astfel de culturi presupune instalarea unui sistem de irigare prin picurare. Asadar, cultivarea tomatelor in camp necesita atentie.

Mai sunt necesare lucrari de mulcire cu folie neagra, alb-negru sau gri, scopul acestei actiuni fiind de a combate buruienile.

Lucrarile de intretinere a culturii includ prasitul mecanizat sau manual, smulgerea buruienilor, erbicidarea si fertilizarea, dar si aplicarea unor tratamente impotriva bolilor si a daunatorilor.

Citeste si: Cum sa faci mulcirea rosiilor si de ce este necesara

Trebuie sa stii ca erbicidarea se face doar la culturile fara folie de mulcire, fiind recomandate Stomp Aqua, Sencor, Titus 25DF sau Dual Gold 960 EC.

In ceea ce priveste fertilizarea, cea de baza va fi facuta toamna,  cu gunoi de grajd semifermentat sau, asa cum am mai spus, cu ingrasaminte granulate.

Fertilizarea faziala se poate face cu fertilizanti hidrosolubili administrati in timpul irigarii prin picurare.

Specialistii recomanda produsele YARA pentru fertilizarea tomatelor cultivate in camp.

Boli si daunatori la tomate

Cultivarea tomatelor in camp. Boli si daunatori
Cultivarea tomatelor in camp. Boli si daunatori

Principalele boli care pot afecta tomatele de camp sunt patarea neagra a tomatelor sau alternarioza, ofilirea, mana de sol si mana tomatelor. Fii foarte atent la cultivarea tomatelor in camp!

In ceea ce priveste daunatorii, coropisnita, musca plantulelelor, musculita tomatelor, tantarul, afidele, acarienii, dintre care se remarca paianjenul lat, paduchele verde al piersicului, molia miniera, omida fructelor, viermii sarma, limaxul cenusiu, tripsii, cartita, plosnita verde a tomatelor sunt cele mai frecvente.

Desigur, pe piata de specialitate exista numeroase produse menite sa previna aparitia bolilor si/sau a daunatorilor, dar si substante care, odata aparute bolile si/sau daunatorii, te ajuta sa ii combati cu succes.