Cum sa faci mulcirea rosiilor si de ce este necesara
Cum sa faci mulcirea rosiilor si de ce este necesara

Cum sa faci mulcirea rosiilor si de ce este necesara


Cum sa faci mulcirea rosiilor. Iata de ce este necesar sa faci aceasta operatiune la plantele din gradina ta si cum poate ajuta dezvoltarea legumelor. Iti explicam si care este cea mai buna metoda, dar si cele mai bune materiale pe care le poti folosi.

Mulcirea. Ce este si cum se face?

Mulcire rasaduri tomate
Mulcire rasaduri tomate

In cazul in care inca nu stiai, mulcirea rosiilor reprezinta operatiunea de acoperire a solului cu un trat de materiale precum paie, folie etc. Acesta metoda ofera doua mari avantaje pentru plantele din gradina, asa ca ti le vom enumera mai departe.

In primul rand, mulcirea tomatelor mentine umezeala in sol, iar pe timpul verii este extrem de utila. Pamantul nu se mai usuca atat de repede, iar rosiile se vor dezvolta fara nici cea mai mica problema.

Totodata, mulcirea poate tine la distanta buruienile, dr in acelasi timp si daunatorii. Daca mulcirea se face cu folie de plastic, aceasta metoda tine sub control atacurile tripsului californian si tripsului tutunului.

Cum sa faci mulcirea rosiilor cu paie

Mulcirea rosiilor cu paie
Mulcirea rosiilor cu paie

Una dintre cele mai utilizate metode este mulcirea rosiilor cu paie. Principalul dezavantaj al acestei metode il reprezinta faptul ca in paie se pot afla seminte de la alte plante. Drept urmare, ar trebui sa stii si sursa balotilor de paie.

Pentru a te asigura ca paiele sunt in regula, iti recomandam sa folosesti paiele de grau sau cele de secara. Stratul de multi trebuie sa aiba in jur de 7-14 centimetri si se poate pune la aproximativ 2 luni de la plantarea rasadurilor de rosii.

Mulcirea rosiilor cu paie este o metoda foarte veche, insa extrem de folositoare. Iti recomandam sa faci acest lucru daca si tu plantezi rosii la tine in gradina, deoarece aduce foarte multe beneficii.

Mulcirea rosiilor folosind folie

Folie mulcire pentru rosii
Folie mulcire pentru rosii

O alta metoda eficienta de a tine buruienile la departare, dar in acelasi timp si daunatorii sau bolile, este sa faci mulcirea rosiilor cu folie neagra de plastic. Dupa cum spuneam, aceasta metoda poate preveni si atacul tripsilor.

Totusi, aceasta metoda trebuie sa se faca inainte cu aproximativ 5-7 zile, deoarece folia neagra de plastic are rolul de a incalzi si solul.

Un alt avantaj este ca temperatura solului creste si pe perioada noptii, asa ca daca iti cultivi tomatele in gradina, acestea se vor dezvolta si mai repede.

Citeste si: Rasaduri de rosii bio. Cum sa le recunosti sau cum le poti obtine

Mare atentie! Dupa ce ai pus folia, asigura-te ca ai ancorat-o si ca nu va fi zburata de vant. Poti pune greutati sau poti folosi un sistem de fixare de sarma zincata sub forma literei „U”.

Dupa cum era de asteptat, folia de plastic va impiedica si cresterea buruienilor, deoarece lumina nu va ajunge la sol si plantele daunatoare vor fi tinute la distanta.

Vei face si economii la apa, deoarece umiditatea va fi mentinuta in sol pentru mai mult timp, iar apa se va pierde mult mai greu.

Mai trebuie sa stii faptul ca dupa fiecare ciclu de cultura, folia trebuie stransa si aruncata. Aceasta nu mai poate fi refolosita, asa ca anul urmator va trebui sa cumperi una noua.