Cum sa cumperi rasaduri de rosii si cum le alegi pe cele sanatoase
Cum sa cumperi rasaduri de rosii si cum le alegi pe cele sanatoase

Cum sa cumperi rasaduri sanatoase de rosii si cum le alegi


Cum sa cumperi rasaduri sanatoase de rosii. Afla cum le alegi pe cele sanatoase si cum eviti sa fii pacalit, asta daca decizi sa le cumperi din piata sau de pe marginea drumului. La ce trebuie sa fii atent si cum le inspectezi.

Cum sa cumperi rasaduri de rosii si cum le alegi pe cele sanatoase – Cuprins:

Cum sa cumperi rasaduri de rosii. Cum le selectezi pe cele sanatoase

Cum sa cumperi rasaduri de rosii
Cum sa cumperi rasaduri de rosii

Cum sa cumperi rasaduri sanatoase de rosii. Pentru ca este perioada de plantare a rasadurilor de rosii (Solanum lycopersicum), ne-am gandit ca ar fi util pentru toata lumea sa stie care sunt rasadurile sanatoase si pe care ar trebui sa le eviti. Nu de alta, dar nu vrei sa fii pacalit si sa cumperi rasaduri de proasta calitate.

In primul rand, ar trebui sa stii ca semintele care sunt utilizate la producerea rasadurilor trebuie sa fie certificate. In acest fel, te asiguri ca acestea nu contin agenti patogeni precum virusi, ciuperci, fitoplasme sau bacterii.

Citeste si: Rasaduri de rosii bio. Cum sa le recunosti sau cum le poti obtine

Desigur, pentru a te asigura ca rasadurile au fost obtinute din seminte certificate ar trebui sa le cumperi de la vanzatori autorizati.

Sfatul nostru este sa nu le cumperi din piata sau de pe marginea drumului, deoarece nu ai nicio siguranta. Doar asa o sa fii sigur ca inveti cum sa cumperi rasaduri sanatoase de rosii.

Un alt aspect important la cumpararea rasadurilor este varsta, deoarece acestea ar trebui sa aiba maximum 50 de zile de la rasarire, adica rasaduri neimbatranite.

Totodata, iti recomandam sa cumperi rasaduri care inca au pamant pe radacini si au fost produse in tavite alveolate, ghivece ori cubulete nutritive.

Rasad tomate
Rasad tomate

Cum sa cumperi rasaduri sanatoase de rosii. Si daca tot am adus vorba de radacini, este esential ca rasadurile cumparate sa aiba radacini dezvoltate. Radacinile trebuie sa ocupe aproximativ 80-90% din substratul de cultura.

Rasadurile de rosii sanatoase trebuie sa aiba aproximativ 25 cm inaltime, 6-8 frunze dezvoltate care sa nu fie afectate de boli sau daunatori si care au o culoare verde inchis. Mai mult decat atat, trebuie inspectezi rasadurile si sa te asiguri ca prima inflorescenta da sa apara.

Citeste si: Distanta de plantare a rosiilor. Cum sa plantezi rasadurile in mod corect

Cum sa cumperi rasaduri sanatoase de rosii. Inspecteaza cu atentie frunzele pe toate partile, pentru a te asigura ca nu sunt afectate de daunatori (acarieni sau afide), dar nu sunt afectate nici de boli precum virozele, bacteriozele sau micozele. Rasadurile nu trebuie sa fie nici alungite!

De asemenea, rasadurile de rosii trebuie sa prezinte perisori pe tulpina, iar inainte de plantare este absolut necesar sa fie calite, adica sa fie expuse treptat la conditiile din exterior. Astfel, rasadurile se vor obsnui cu temperaturile minime sau maxime, dar si cu lumina soarelui.

Expertii recomanda ca rasadurile sa fie calite, asa ca inainte cu 7-8 zile de plantare vor trebui asezate intr-un mediu potrivit, unde temperatura este mai scazuta. Astfel, se vor aclimatiza cu locul in care vor fi plantate.