Arbore de matase. Cum sa plantezi si sa ingrijesti Albizia julibrissin
Arbore de matase. Cum sa plantezi si sa ingrijesti Albizia julibrissin

Arbore de matase. Cum sa plantezi si sa ingrijesti Albizia julibrissin


Arbore de matase (Albizia julibrissin). Afla cum sa plantezi si sa ingrijesti unul dintre cei mai spectaculosi copaci care in infloreste pe timp de vara, din luna iulie si pana in una august. Cu siguranta ai vazut si tu acesti copaci, asa ca o sa iti aratam ce trebuie sa faci pentru a avea unul in propria curte.

Arbore de matase. Cum sa plantezi si sa ingrijesti Albizia julibrissin – Cuprins:

Cum sa plantezi Albizia julibrissin

Albizia julibrissin
Albizia julibrissin

Inainte de toate, e nevoie sa stii ca arborele de matase are nevoie de mult soare si prefera solul reavan, adica acela care are suficienta umiditate. Asadar, va fi nevoie sa il uzi atunci cand sunt precipitatii reduse.

Pentru a planta un arbore de matase sunt doua modalitati. Prima data, poti apela la o cunostinta care are deja unul plantat in curte, pentru ca sansele ca un astfel de arbore sa se fi prins deja prin alte locuri din curte sunt destul de mari.

De obicei, semintele sunt zburate de vant, asa ca vor germina in locurile unde se pot dezvolta.

Desigur, a doua modalitate este sa cumperi un arbore de matase la ghiveci, care sa aiba o inaltime de peste un metru.

Arbore de matase
Arbore de matase

Astfel, te asiguri ca acesta va trece cu bine peste iarna. Nu uita ca acesta nu suporta umbra, asa ca va trebui sa eviti sa il plantezi in apropierea altor copaci.

Nu te astepta ca Albizia julibrissin sa infloreasca din primul an, pentru ca vor mai trece 5-6 ani de la plantare pana ce acesta va incepe sa aiba flori.

Citeste si: Cum sa folosesti gunoiul de pasare ca ingrasamant

Trebuie sa mai stii ca radacinile acestui arbore se vor dezvolta destul de mult, asa ca ar trebui sa eviti plantarea acestuia in apropierea trotuarului sau in apropierea aleilor. Dezvoltarea acestora poate duce la craparea aleilor.

Ti-am mai recomanda sa gasesti si un loc unde arborele sa nu fie expus vanturilor puternice pe timp de iarna.

In cazul in care ai un loc cu soare si adapostit, atunci acela este ideal pentru a planta arborele de matase.

Cum sa ingrijesti un arbore de matase

Arbore de matase
Arbore de matase

Dupa cum spuneam, Albizia julibrissin are nevoie de un sol reavan. In cazul in care urmeaza perioade de seceta, acest arbore are nevoie de apa o data la doua saptamani. Lasa apa sa curga timp de 10 minute, pentru a te asigura ca acesta primeste destula.

In luna martie, arborele va avea nevoie de un fertilizator, asa ca iti recomandam sa folosesti un ingrasamant 10-10-10 (azot-fosfot-potasiu).

Citeste si: Cum sa plantezi pomii fructiferi fata de gardul vecinului. La ce distanta?

Foloseste acest fertilizator atunci cand arborele se afla in perioada de repaus vegetativ si pune-l la baza, iar apoi administreaza apa timp de 10 minute, pentru a te asigura ca acesta va ajunge si la radacini.

Poti folosi si compost sau ingrasamant organic. Aplica-l primavara devreme, inainte ca frunzele sa apara.

Arbore de matase flori
Arbore de matase flori

Martie este luna ideala pentru a inlatura ramurile bolnave sau care s-au rupt de-a lungul iernii. Trebuie sa stii ca Albizia julibrissin suporta taierea ramurilor daca faci aceasta operatiune primavara devreme.

Desigur, atunci cand vara este pe sfarsite, nu ar fi rau sa aduni toate semintele care au cazut prin curte. Dupa cum spuneam, acestea vor germina oriunde vor gasi conditiile prielnice, asa ca mare atentie!

Citeste si: Afacere cu plante medicinale. Cum sa le cultivi si sa obtii profit

In cazul in care ai cunostinte care vor asemenea arbori, atunci le poti face cadou, pentru ca din acestea vor rasari noi generatii.

Arborele rezista la temperaturi de pana la -18 grade Celsius, insa daca vorbim despre cei tineri, ar trebui protejati in primii ani de la plantare.

Dupa cum vezi, este extrem de simplu sa plantezi si sa ingrijesti un arbore de matase. Acum ca stii cum sa faci aceste lucruri, iti dorim mult succes!