Schimbare lichid de frana. Cum sa iti dai seama ca acesta si-a pierdut din proprietati
Schimbare lichid de frana. Cum sa iti dai seama ca acesta si-a pierdut din proprietati

Schimbare lichid de frana. Cum sa iti dai seama ca acesta si-a pierdut din proprietati


Schimbare lichid de frana. Sistemul de franare este fara doar si poate una dintre componentele de baza ale oricarei masini, acesta necesitand o atentie speciala din partea soferului. Si asta dintr-un motiv extrem de simplu, sistemul de franare asigurand nu numai siguranta celui de la volan, cat si siguranta celorlalti participanti la trafic.

Cum sa intretii sistemul de franare al masinii

Sistem de franare
Sistem de franare

Schimbare lichid de frana. Probabil ca este mai mult decat evident pentru orice sofer, trebuie sa va avertizam ca nu puteti pleca niciodata la drum in cazul in care simtiti ca exista anumite nereguli la sistemul de franare al masinii pe care o conduceti!

Cand vorbim despre buna functionare a sistemului de franare ne ducem cu gandul inevitabil si la atentia pe care o acorda soferul anumitor aspecte. Spre exemplu, putem vorbi despre inlocuirea placutelor de frana atunci cand este nevoie!

De asemenea, sabotii si garniturile din instalatie trebuie sa fie schimbati, de asemenea, odata la ceva vreme. Nu in ultimul rand, nu trebuie sa uitam despre lichidul de frana, acesta jucand un rol extrem de important in buna functionare a intregului sistem de franare.

Citeste si: Cum sa montezi folii auto in mod legal, pentru a nu primi amenda

Mai mult decat atat, lichidul de frana este extrem de important deoarece influenteaza mai mult sau mai putin toate celelalte componente ale sistemului de franare.

Mai exact, uzura componentelor sistemului de franare este cauzata de lipsa lichidului de frana sau de pierderea proprietatilor acestuia.

Asadar, putem spune ca buna functionare a masinii depinde in timp si de acest lichid. Ca sa constientizam mai bine importanta acestui lichid de frana, trebuie insa mai intai sa intelegem care este rolul lui. Pe scurt si pe intelesul tuturor, lichidul de frana transmite forta de apasare a piciorului pe pedala de frana.

Shimbare lichid de frana. Cand trebuie inlocuit?

Schimbare lichid de frana
Schimbare lichid de frana

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, odata cu trecerea timpului, lichidul de frana ajunge sa isi piarda din proprietati.

Astfel, este important pentru fiecare sofer sa stie cand trebuie sa inlocuiasca lichidul de frana pentru a nu se ajunge la probleme mai complicate ale intregului sistem de franare.

Conform specialistilor in mecanica, schimbarea lichidului de frana se face o data la 1 – 2 ani. Totusi, trebuie sa tineti cont de faptul ca fiecare producator recomanda o anumita perioada pentru modelele sale, asa ca nu uita sa consulti si manualul de utilizare al masinii.

Citeste si: Cum sa cureti farurile matuite ale masinii. Cele mai bune solutii!

Situatia sta diferit atunci cand vorbim despre masinile care fac parte din categoria sport, precum Ferrari spre exemplu. In aceste cazuri, lichidul de frana se schimba la fiecare sase luni sau atunci cand masina parcurge o distanta de 5.000 de kilometri.

Lucrurile sunt insa mult mai simple atunci cand vorbim despre masinile normale pe care le avem cu totii! Potrivit specialistilor, in cele mai multe cazuri, lichidul de frana trebuie schimbat la fiecare doi ani sau la parcurgerea unei distenta de aproximativ 30.000 – 40.000 de kilometri.

Cum iti dai seama ca lichidul de frana are nevoie de o schimbare

Lichid de frana
Lichid de frana

Schimbare lichid de frana. Calitatea lichidului de frana se depreciaza in timp, una dintre cauzele care provoaca acest lucru avand legatura cu diferentele de temperatura dintre vara si iarna. Lichidul de frana nou are un continut de apa de doar 0.4%, punctul de fierbere fiind de 205 grade Celsius.

Vaporii de apa din instalatie deterioreaza insa lichidul de frana. In acelasi timp, impuritatile ii scad punctul de fierbere la 150 de grade Celsius. Astfel, continutul de apa din lichidul de frana ajunge la un nivel de 3 – 4%.

Citeste si: Pete de ulei pe ciment. Cum sa le cureti?

Atunci cand punctul de fierbere ajunge la un nivel mai scazut, sistemul de franare isi pierde din eficienta. In acest caz, nu numai ca siguranta masinii este pusa in pericol, dar lichidul de frana contaminat va cauza in timp si coroziunea altor componente interne ale masinii, precum etrierele la pompa de frana.

In aceste conditii, pedala de frana va fi mult mai moale si nu va mai putea sa transmita toata forta de franare la roti. Asadar, acordati o atentie sporita acestui aspect si asigurati-va ca inlocuiti lichidul de frana atunci cand trebuie.

Un lichid de frana nou are o culoare maro deschis in mod normal sau chiar transparenta la unele modele. Odata cu trecerea timpului insa, lichidul de frana se innegreste. Este principalul semn pe care trebuie sa il luati in considerare si sa intelegeti ca trebuie sa inlocuiti lichidul de frana!