Mecanic auto
Mecanic auto verificare

Cum sa intretii o masina corect. Ce trebuie schimbat si dupa cati kilometri


Cum sa intretii o masina. Atunci cand cumperi o masina noua sau second hand, automat iei in calcul si intretinerea acesteia. Este foarte important sa tii costurile sub control, asa ca intretinerea trebuie sa fie pe primul loc, pentru a te bucura de automobilul tau pe termen lung.

Sunt destui soferi care au intampinat defectiuni majore la masinile lor pentru ca nu au acordat atentie operatiunii de intretinere. Un alt caz este ca unii soferi nu isi permit sa isi intretina masinile cum trebuie, deoarece au ales un model prea scump pentru buzunarul lor, iar acum doar se uita la el.

Foarte important este sa alegem o masina care se potriveste si cu bugetul nostru, pentru ca intretinerea modelor premium costa. Nu spunem ca nu sunt frumoase sau ca nu sunt bune, spunem doar ca orice masina trebuie achizitionata daca ne permitem sa o si intretinem.

Cand se schimba filtrele de aer/polen ale masinii

Filtru aer masina
Filtru aer masina

Cum sa intretii o masina. Pentru ca traim in orase poluate, este important sa schimbam si filtrele de aer la timp, adica daca am atins 25.000 de kilometri. Poate ca unii soferi spun ca este prea devreme, insa pe langa sanatatea masinii, trebuie sa o luati in considerare si pe a dumneavoastra.

Filtrul de aer/polen se imbacseste pentru ca aduna praf, insecte sau fire de par. Toate aceste impuritati reduc si fluxul de aer pe care sistemul de climatizare il impinge in habitaclu. Acest lucru inseamna o racire mai slaba pe timp de vara sau o aburire a parbrizului in sezonul rece.

Nu veti dori sa respirati un aer care trece printr-un filtru imbacsit de praf si o sa doriti sa evitati si mirosul neplacut pe care acesta l-ar putea emana. Asa ca, daca simtiti acel miros greu atunci cand porniti ventilatorul sau aerul conditionat, trebuie sa stiti ca este din cauza filtrului de aer care trebuie schimbat.

Cum sa intretii o masina. La cati kilometri se face schimbul de ulei

Schimb ulei masina
Schimb ulei masina

Uleiul trebuie si el schimbat, la fel ca filtrul de ulei, iar producatorii recomanda ca acest lucru sa se intample intre 8.000 si 12.000 de kilometri parcursi. Mai mult, este recomandat sa verifici nivelul uleiului o data la doua saptamani, daca vrei sa pastrezi masina in stare foarte buna.

Bineinteles, schimbul de ulei se face la intervale diferite pe marci diferite de masini. Asa ca schimbul se face in functie de tipul uleiului din instalatie, tipul serviciului prestat de vehicul sau de tipul motorului.

Stim faptul ca uleiurile sintetice functioneaza la o gama mai larga de temperaturi, asa ca vor rezista mai mult ca uleiurile conventionale. Modul in care iti conduci masina dicteaza si schimbul de ulei, asa ca daca ai un stil de condus sportiv, trebuie sa stii automobilul tau va avea nevoie de o atentie sporita.

Cand se schimba lichidul de racire

Antigel masina
Antigel masina radiator

Pompa de apa trebuie tinuta in stare perfecta, pentru ca defectarea ei poate aduce probleme mari la motor. Pentru cei ce nu stiu, pompa de apa are rolul de a regla cantitatea de lichid de racire care ajunge in motor. Pe scurt, motorului ii este oferit tot timpul lichid proaspat si rece, care provine de la radiator.

Dupa cum vedeti, este o componenta foarte importanta, asa ca trebuie sa aveti grija ca aceasta sa functioneze la capacitate maxima. Asadar, trebuie sa folositi cel mai bun agent de racire pe care il puteti gasi.

Este recomandat sa schimbati lichidul de racire dupa 50.000 de km parcursi, pentru a mentine pompa de apa in stare perfecta si pentru a preveni coroziunea. Nu spunem ca asta garanteaza ca nu vor aparea defecte, ci ca puteti evita defectarile pentru un timp mai indelungat.

Simptomele unei pompe de apa defecte:

  • Scurgerea lichidului de racire (antigel)
  • Tambur desprins
  • Motor supraincalzit
  • Fum alb din radiator

Atunci cand pompa de apa se defecteaza, o puteti repara sau schimba. Reparatia poate fi destul de complicata, asa ca unele pompe nu mai pot fi salvate. Sfatul nostru este sa inlocuiti pompa de apa cu una noua, pentru ca asa evitati daune mai mari care pot aparea la motor!

Cum iti dai seama ca o bujie necesita inlocuire

Bujii masina
Bujii masina

Bujiile sunt componente foarte importante, pentru ca datorita lor are loc aprinderea amestecului carburantului din motoarele cu combustie interna. Acestea au forma cilindrica si sunt compuse dintr-un electrod central care este izolat cu portelan si acoperit cu o carcasa metalica, ce are la capat un electrod lateral.

Curentul electric este trimis catre bobina printr-un cablu, ajunge la electrodul central al bujiei, iar apoi „sare” pana pe electrodul lateral pentru a produce scanteia.

Bineinteles, dupa modul in care acestea sunt fabricate si in functie de materialul folosit pentru realizarea varfului, bujiile sunt de mai multe feluri:

  • Iridium
  • Nichel
  • Cupru
  • Argint
  • Platina
  • Platina dubla

Bujiile pot contine pana la 4 electrozi externi folositi pentru impamantare, atunci cand electrodul intern trimite curent prin varful sau.

Ce simptome are o bujie stricata:

  • Emana un miros neplacut in zona motorului
  • Masina poate avea trepidatii atunci cand porneste de pe loc sau cand este pornita dupa ce a fost oprita mai mult timp
  • Arata urme de uzura, poate fi uleioasa sau culoarea i s-a inchis foarte mult
  • Martorul check-engine se aprinde in bord
  • Masina nu accelereaza cum trebuie
  • Consumul masinii creste

Trebuie sa stiti ca bujiile se inlocuiesc atunci cand termenul acestora se apropie de final si se face in functie de modlul masinii, dar si de recomandarile producatorului.

Cum sa intretii o masina. Uleiul de servodirectie necesita si el schimbare

Schimb ulei servodirectie
Schimb ulei servodirectie

In general, trebuie sa schimbati lichidul sau uleiul de servodirectie la 50.000 de km parcursi sau o data la 4 ani. Totusi, in cazul in care lichidul de ulei dispare sau este contaminat, este bine sa verificati masina intr-un service autorizat.

Cauzele principale ale deteriorarii uleiului de servodirectie:

  • Supraincalzirea
  • Folosirea intensa a servodirectiei (dictata de un stil de condus agresiv)
  • Daune in integritatea sistemului
  • Lichidul nu respecta cerintele tehnice ale automobilului dumneavoastra
  • Schimbarea culorii (cauzata de uzurile din caseta sau pompa, ori contaminarea cu un ulei mai vechi)

Trebuie sa stiti ca uleiul are rol hidraulic, dar si de racire. Asa ca pentru a evita incingerea pompei de servodirectie sau stricarea acesteia, trebuie sa schimbati uleiul pentru ca acesta isi pierde in timp din proprietati.

Cand si la cati kilometri schimbi placutele si discurile de frana

Schimb placute frana
Schimb placute frana

Cum sa intretii o masina. Dupa 50.000 de kilometri trebuie sa stii ca sistemul de franare necesita si el o verificare amanuntita. Specialistii spun ca este bine sa in locuiesti placutele de frana la fiecare 50.000 de km parcursi.

Semne care te anunta ca trebuie sa schimbi placutele de frana ale masinii:

  • Scartait atunci cand apesi pedala de frana
  • Pedale de frana este pozitionata mai jos decat in mod normal
  • Vibratii atunci cand incerci sa opresti masina
  • Praf negru pe jante, in catitati mai mari decat de obicei

Discurile de frana necesita si ele schimbare intre 40.000 si 50.000, desi aceasta cifra difera foarte mult in functie de producator si de materialul din care acestea sunt produse.

Exista discuri care se schimba dupa 100.000 de kilometri sau discuri care nu necesita schimbare, cum ar fi cele carbon-ceramice. Unii producatori spun ca acestea rezista „o viata”, insa si acestea trebuie monitorizate periodic.

O baterie de masina slaba necesita inlocuire

Schimb baterie masina
Schimb baterie masina

Bateria masinii este si ea foarte importanta, pentru ca daca aceasta este descarcata nu putem porni masina deloc. Masinile au foarte multi consumatori (unele automobile vin chiar cu 2 baterii) asa ca este normal ca bateriile sa se consume.

Sistemul electronic al masinii este din ce in ce mai avansat, asa ca bateria masinii este prima care are de suferit. Bineinteles, termenul de utilizare al bateriei isi spune si el cuvantul, asa ca mare grija si monitorizati cu atentie!

La cati kilometri se schimba distributia

Distributie masina
Distributie masina

Daca vrei sa stii cum sa intretii o masina, atunci trebuie sa vorbim si despre distributia masinii, esentiala in functionarea fara probleme a unui automobil.

Puteti preveni defectarea acesteia prin schimbarea preventiva a kit-ului de distributie, periodic:

  • 60.000 – 90.000 km pentru distributia pe curea
  • 180.000 – 210.000 km pentru distributia pe lant
  • Chiar daca nu folositi masina, trebuie sa schimbati distributia dupa o anumita perioada (4-5 ani), deoarece materialele se deterioreaza in timp

Pentru cei ce nu stiu, distributia reprezinta un sistem auxiliar al motoarelor cu combustie interna, ce are rolul de a corela umplerea cilindrilor motorului cu amestec carburant, dar si de evacuare a gazelor arse in urma arderii.

Cum sa intretii o masina. La cati kilometri se schimba anvelopele unei masini

Anvelope vechi crapate
Anvelope vechi crapate

Atunci cand vine vorba de anvelopele unui automobil, ar trebui sa stii ca acestea au o durata de viata de aproximativ 80.000 de kilometri, insa asta in conditiile in care ai un stil de condus precaut. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum sa intretii o masina.

Bineinteles, vorbim despre un anvelopele care sunt folosite in mod corect, in functie de anotimp. Asadar, daca utilizezi anvelope all-season sau uiti sa le schimbi pe cele de vara sau cele de iarna, cu siguranta durata de viata o sa se reduca.

Mai mult, trebuie sa tii cont si de DOT-ul anvelopelor, adica data la care acestea au fost produse. Este recomandat sa nu cumperi anvelope care au fost tinute prea mult prin depozite, chiar daca acestea nu au fost utilizate absolut deloc. In timp, proprietatile acestora scad, asa ca nu o sa mai reziste atat de mult timp.

Chiar daca ai anvelope pe care nu le-ai utilizat foarte mult si acestea arata foarte bine, ar trebui sa stii ca atunci cand observi crapaturi pe suprafata acestora este indicat sa le schimbi. Crapaturile te anunta faptul ca acel cauciuc este vechi si nu mai este foarte sigur, iar riscul de explozie al anvelopei creste considerabil.