Rasaduri de salata verde. Cum sa le obtii si cand sa le plantezi
Rasaduri de salata verde. Cum sa le obtii si cand sa le plantezi

Rasaduri de salata verde. Cum sa le obtii si cand sa le plantezi


Rasaduri de salata verde. Salata verde este poate una dintre cele mai cunoscute si consumate legume de la noi. Asteptam primavara ca facem un castron cu salata din aceste frunze cat mai proaspete pentru ca este extrem de bogata in vitamine si minerale si foarte prietenoasa cu mucoasa stomacului.

Tipuri de sol si temperaturi preferate de salata verde

Rasaduri de salata verde
Rasaduri de salata verde

Ea se planteaza mai ales primavara si toamna, dar daca ai parte de o iarna blanda o poti cultiva cu succes si atunci. Vara nu este chiar anotimpul ei preferat, asadar o astfel de cultura infiintata la temperaturi crescute are nevoie de ingrijire si conditii ceva mai speciale.

Inainte de a trece la treaba, este mai bine sa stii ca salata nu este sensibila la temperaturi,  in faza de germinare avand nevoie de cel mult trei grade Celsius. Cumva, este previzibil, fiind o planta originara din Rusia.

Nici cand rasare nu devine mai pretentioasa. Cand dezvolta cateva frunze tinere, salata rezista chiar si la temperaturi negative.

Citeste si: Cum sa faci rasaduri de castraveti. Cand se pun semintele? Ghid complet!

Se dezvolta foarte bine la 16 grade Celsius si nu are pretentii legate de lumina. Ii plac mult solurile cu mult humus, care retin bine apa, avand nevoie de apa pentru a se dezvolta.

Ii mai place un pH neutru sau foarte putin acid. Poate fi cultivata in asociere cu ridichile de luna sau cu ceapa verde.

De asemenea, pentru ca are o perioada destul de scurta de crestere si maturizare, ea poate fi cultivata in sistem de culturi succesive sau dupa o cultura de rosii, vinete, castraveti sau ardei.

La fel, poate fi asociata cu alte plante printre care ceapa verde, usturoiul verde sau ridichile. Important este ca terenul pe care va fi plantata sa fie bine curatat de buruieni si sa fie fertilizat cu materie organica.

Aceasta este o parte esentiala a pregatirii terenului pentru o astfel de cultura. O a doua activitate importanta este maruntirea pamantului.

Rasaduri de salata verde. Cum sa le obtii

Rasaduri de salata verde
Rasaduri de salata verde

Exista doua modalitati prin care poti planta salata in gradina ta, fie prin plantarea de rasaduri, fie prin insamantare.

Daca se alege cea de-a doua varianta este necesara maruntirea temeinica a pamantului si mentinerea acestuia umed pentru a asigura o germinare cat mai uniforma.

Este important, de asemenea, ca temperatura sa fie mai mare de 3 grade Celsius. Totusi, temperatura ideala pentru ca rasadurile de salata verde sa se dezvolte in mod corect este cuprinsa intre 16 si 18 grade Celsius.

Citeste si: Cum sa plantezi rasadurile. La ce distanta si in ce perioada

Rasadurile se pot obtine in spatii cat mai calde, cum sunt solariile, pe sere inmultitor sau pe pat germinativ cu turba.

Daca vrei sa le obtii in casa, iti recomandam sa oferi rasadurilor si lumina, pentru a se dezvolta uniform. Ofera plantelor intre 6 si 8 ore de soare, pentru ca acestea sa se dezvolte cum trebuie.

Abia cand planta dezvolta 3 frunze reale, poate fi mutata in ghivece sau in tavi de tip alveolar unde vor ramane pana la momentul plantarii. Stimulatorii pentru inradacinare pot fi folositi dupa prima udare de la mutarea in ghiveci.

Cand se planteaza salata verde in gradina

Plantare salata verde
Plantare salata verde

Inainte de plantare, ar trebui sa iei in considerare un ingrasamant natural precum compostul sau mranita. De asemenea, poti folosi si un fertilizator cu eliberare treptata.

Cand cultivi salata in gradina, poti face asta esalonat, astfel incat sa te bucuri de ea mai mult timp. Trebuie sa o plantezi cand are o luna de viata si ca sa iti dai seama de asta este de ajuns sa examinezi frunzele.

Acele rasaduri de salata verde care au 5 frunze adevarate sunt suficient de mature incat sa fie plantate in gradina. Este necesar sa le uzi foarte bine inainte de plantarea definitiva, astfel incat rasadurile sa fie bine hidratate.

Salata nu este o planta foarte pretentioasa, dar chiar si asa, are nevoie de spatiu. Asadar, lasa intre rasaduri aproximativ 20 de centimetri si 30 cm intre randurile culturii.

Citeste si: Cum sa plantezi semintele de legume in mod corect. Evita aceste greseli!

Dupa plantare, cultura trebuie udata generos si abia dupa aceea poti aplica un ingrasamant care sa ajute la inradacinarea corecta a plantei.

Apoi, cand irigi din nou terenul poti aplica un ingrasamant care sa potenteze fertilitatea si structura solului, asigurandu-te in acest sens ca oferi conditii optime de absorbtie la nivelul radacinii tinerei plante.

Daca vrei sa obtii salata pentru primavara, atunci aceasta se planteaza sau se seamana toamna tarziu ori primavara timpuriu. In cazul in care vrei sa obtii salata pentru vara, plantarea se face din aprilie pana la sfarsitul lunii iunie.

Pentru toamna, salata se cultiva la sfarsitul verii. Datorita faptului ca salata are o perioada scurta de vegetatie, aceasta poate fi recoltata la 45-50 de zile dupa semanat, iar dupa ce au trecut 120 de zile poti recolta si semintele.

Rasaduri de salata verde. Cum sa le ingrijesti dupa plantare

Salata verde
Salata verde

Poti folosi mai multe produse insecticide sau fungicide pentru a preveni aparitia bolilor sau a daunatorilor.

Daca vrei sa te asiguri ca scapi de buruieni, sa pastrezi umiditatea optima si ai o temperatura ridicata la nivelul solului, poti inveli solul cu o folie de polietilena.

Nu exista reguli stricte cu privirea la irigarea culturii. Este indicat sa faci acest lucru ori de cate ori simti ca este necesar si in functie de conditiile meteo. Plantele pot fi sprijinite, daca simti ca este necesar, cu ingrasaminte specifice.

Cand salata este gata de recoltare este foarte simplu, pentru ca aceasta operatiune consta in taierea partii cu frunze, dar numai cand este vremea racoroasa si uscata.

Citeste si: Cum sa plantezi seminte de rosii pentru rasad. Ghidul complet

Daca alegi sa cultivi salata in sere sau solarii, poti face asta doar cu rasad, in orice perioada a anului deoarece in aceste spatii sunt indeplinite conditiile optime pentru dezvoltarea plantei. Asadar, poti planta rasaduri de salata verde cand doresti.

Trebuie alese soiuri in functie de momentul ales pentru plantare, la fel ca la plantarea in aer liber.

Nu sunt mari diferente intre ingrijirea din spatiile special amenajate si din gradina, dar este de retinut ca poti planta rasadurile la distante mai mici una de cealalta, adica la 15 de centimetri. Si tot aceasta distanta trebuie pastrata si intre randuri.

Daca vrei sa protejezi salata de inghet o poti acoperi cu un tip special de folie, folia microporoasa.