Plantare seminte rosii pentru rasad
Plantare seminte rosii pentru rasad

Cum sa plantezi seminte de rosii pentru rasad. Ghidul complet


Plantare seminte rosii pentru rasad. Cum sa plantezi seminte de rosii pentru rasad. Afla ce trebuie sa faci si care este cea mai buna perioada pentru a obtine rasadul. Ghidul complet pentru cei ce vor sa le obtina pentru consum propriu sau sa le vanda la piata.

Plantare seminte rosii pentru rasad. Cand se planteaza acestea?

Seminte de rosii romanesti
Seminte de rosii romanesti

Plantare seminte rosii pentru rasad. Inainte de a va apuca de treaba, ar trebui sa luat in calcul si cand o sa plantati rasadul. In cazul in care veti obtine rasadul prea repede, trebuie sa va ganditi si la temperaturile exterioare scazute.

Rasadul de rosii se planteaza la aproximativ 55-60 de zile de la semanare, asa ca ar fi bine sa calculati si perioada in care vreti sa il plantati. In cazul in care planuiti sa vindeti semintele la piata si vreti sa fiti printre primii care le ofera, atunci luati in calcul si incalzirea solarului.

Citeste si: Cum sa cultivi rosii bio. Evita pesticidele si aplica metoda cu fir de cupru

Daca o sa cultivi rosiile pentru consum propriu si nu te pricepi atat de bine, iti recomandam sa plantezi rasadul atunci cand temperatura solului depaseste 12 grade Celsius.

Drept urmare, ar trebui sa le plantezi spre sfarsitul lunii aprilie. Nu uitati ca tomatele sunt plante termofile, adica iubesc temperaturile ridicate, dar si lumina!

Cum sa pregatesti semintele de rosii pentru plantare

Pregatire seminte rosii pentru plantare
Pregatire seminte rosii pentru plantare

Plantare seminte rosii pentru rasad. Recomandarea noastra este sa folosesti seminte de rosii din soiuri romanesti, pentru ca rezultatul o sa fie pe gustul tau. In cazul in care acestea au fost tratate cu fungicide, ar trebui sa le dezinfectati folosind o solutie de permanganat de potasiu, in care le tineti timp de 20-30 de minute.

Dupa aceea, clatiti-le cu apa si puneti-le la uscat. Ar fi bine sa folositi o bucata de tifon, pentru a le scoate cu usurinta din solutie.

Urmatorul pas este sa le puneti intr-o bucata de bumbac sau intr-un prosop de hartie, iar apoi intr-o punga de plastic. Pune punga de plastic intr-un loc cald, dar verifica-le periodic pentru a te asigura ca umiditatea este corespunzatoare.

Dupa aproximativ 3-5 zile, semintele vor incolti, asa ca o sa fie nevoie sa le plantati. Daca semintele nu au incoltit, atunci te sfatuim sa le arunci, pentru ca sunt seci. Opreste doar semintele incoltite.

Cum sa plantezi semintele de rosii pentru rasad

Plantare seminte rosii pentru rasad
Plantare seminte rosii pentru rasad

Plantare seminte rosii pentru rasad. Pentru a planta semintele de rosii pentru rasad, iti recomandam folosirea unor cofraje de oua, ghivece de flori, tavi alveolare sau acele tipuri de ghivece bio. Puteti cumpara aceste tavite pentru rasaduri de la eMag.ro.

Urmatorul pas este sa dezinfectati tava, sa va asigurati ca este gaurita pentru a se scurge excesul de apa si sa o uscati. Dupa aceea, umpleti cu un strat de pamant, pe care il udati cu apa la temperatura camerei.

Acum, semanati rosiile folosind o pensa si asezati semintele la o distanta de 1 cm una fata de cealalta. Dupa ce ati terminat de semanat, udati „plantatia” folosind un pulverizator, pentru a nu muta semintele din locul in care au fost plantate.

Samanta de rosie plantata
Samanta de rosie plantata

Plantare seminte rosii pentru rasad. Acoperiti tava de rasaduri cu o folie, iar apoi asezati-o intr-un loc calduros. Trebuie sa mai stiti ca semintele vor rasari atunci cand temperatura exterioara este de 10-12 grade Celsius, insa expertii recomanda o temperatura optima de germinare de 24-26 de grade Celsius.

Daca temperatura este mai mica, semintele de rosii vor germina mai greu, iar daca temperaturile sunt prea mari, plantele vor rasari mult prea devreme.

In fiecare zi va trebui sa aerisiti si tavile, iar foliile trebuie ridicate. Nu de alta, dar trebuie sa va asigurati ca mucegaiul nu se va dezvolta. Dupa ce plantele au rasarit, nu mai este nevoie sa folositi folia de pe tavi.

Rasaduri de rosii
Rasaduri de rosii

Plantare seminte rosii pentru rasad. Dupa ce rosiile au rasarit, temperatura trebuie redusa la 18-20 de grade Celsius pe perioada zilei si undeva la 15 grade Celsius pe timpul noptii.

Procedati asa pentru 2-3 zile, pentru ca planta sa isi dezvolte radacina  si sa preveniti alungirea rasadului. Primele frunze ale rasadului vor aparea cam la 8-12 zile de la rasarire.

Udarea plantelor se face la 3-4 zile. Daca o sa folositi apa de la robinet, atunci lasati-o sa stea o zi la temperatura camerei pentru a favoriza evaporarea clorului si sedimentarea sarurilor.