Cand se planteaza salata in gradina si cum sa faci asta
Cand se planteaza salata in gradina si cum sa faci asta

Cand se planteaza salata in gradina si cum sa faci asta


Cand se planteaza salata in gradina. Afla care este perioada ideala pentru plantarea salatei primavara, dar si cum sa faci asta. Cum sa obtii rasadurile si la ce distante se planteaza. Ce trebuie sa stii pentru a avea o cultura de salata verde in gradina ta.

Cum sa obtii rasaduri de salata verde

Rasaduri de salata verde
Rasaduri de salata verde

Inainte de a stii cand se planteaza salata in gradina, ar fi bine sa stii si cum sa obtii rasadurile de salata verde. Nu de alta, dar este foarte usor si nu trebuie sa depui prea mult efort.

Solul in care pui semintele trebuie sa aiba un pH neutru sau putin acid, iar salata se va dezvolta foarte bine intr-unul cu mult humus pentru ca acestea retin bine apa. Bineinteles, nu uita nici de apa, pentru ca rasadurile sa creasca in mod corect.

Pentru a germina, semintele de salata verde au nevoie de o temperatura constanta de16-18 grade Celsius. Desigur, se pot dezvolta si la temperaturi mai mici, insa mai perioada va fi mai mare.

Expertii ne recomanda sa oferim rasadurilor intre 6 si 8 ore de lumina pe zi, iar in acest mod te asiguri ca se vor dezvolta in mod corect si destul de repede.

Abia atunci cand plantele au 3 frunze reale acestea pot fi mutate in ghivece sau in tavite alveolare. Rasadurile pot fi tinute fara probleme in ghivece sau tavite pana in momentul plantarii.

Cand se planteaza salata in gradina. Cum sa faci asta si la ce distante

Cand se planteaza salata in gradina
Cand se planteaza salata in gradina

Cand se planteaza salata in gradina. Ideal, rasadurile se planteaza la o luna de cand au rasarit, adica atunci cand au 5 frunze reale. Nu uita ca inainte de plantare rasadurile trebuie udate foarte bine, deoarece trebuie sa fie hidratate.

Rasadurile de salata se pot planta in gradina in prima jumatate a lunii aprilie, iar asta inseamna ca va trebui sa incepi treaba pentru a obtine rasadurile la inceputul lunii martie. 

Pentru ca salata sa creasca in mod corect si sa aiba destul spatiu pentru a se dezvolta va fi necesar sa respecti distantele de plantare. Tine minte ca distanta dintre rasadurile de pe acelasi rand trebuie sa fie de 20 cm, iar distanta dintre randuri de 30 cm.

Citeste si: Cand se seamana mararul. Cum sa faci asta si la ce distante

Dupa ce le-ai plantat, rasadurile trebuie udate foarte bine. Nu ar fi rau sa folosesti si un ingrasamant pentru a favoriza inradacinarea plantelor.

Desigur, salata poate fi cultivata si toamna, mai exact rasadurile se pot planta si la sfarsitul verii. Daca vrei sa cultivi salata de toamna, asta inseamna ca vei incepe semanarea la inceputul lunii august, pentru a putea planta rasadurile la sfarsitul lunii septembrie. Recoltarea salatei se poate face la aproximativ 45-50 de zile.

Dupa cum vezi, nu este atat de greu sa obtii rasadurile de salata si sa le plantezi in gradina. Acum ca stii cum sa faci asta tot ce trebuie sa faci este sa cumperi seminte de salata verde si sa te pui pe treaba.