Cum se scrie corect: „aseaz” sau „asaza”? Si de ce!
Cum se scrie corect: „aseaz” sau „asaza”? Si de ce!

Cum se scrie corect: „aseaza” sau „asaza”? Si de ce!


Elevii din ziua de astazi sau chiar si oamenii in varsta, folosesc forme gresite ale cuvintelor in limba romana. Totusi, daca explicam oricui si ii aratam cum sa foloseasca in mode corect forma unui verb, suntem siguri ca acesta nu va mai face greseala niciodata. Afla cum se scrie corect: „aseaza” sau „asaza”? Si de ce!

Cum se scrie corect: „aseaza” sau „asaza”? Si de ce! – Cuprins:

Topul cuvintelor folosite gresit in limba romana

Bineinteles, exista foarte multe greseli si foarte multe persoane folosesc gresit anumite cuvinte in limba romana. Gasim aceste greseli la elevi de gimnaziu, liceeni, in facultati, dar si la oameni in varsta care nu mai tin cont de formele corecte ale cuvintelor si au uitat multe din scoala.

De pe bancile scolii am invatat ca „mingie” este un cuvant folosit gresit, iar forma corecta este „minge”. Cu toate astea, auzim mereu prima forma, desi este gresita.

Iata ce cuvinte vedem ca sunt scrise sau vorbite gresit: „tigare” in loc de „tigara”, „jmecher” in loc de „smecher”, „mi-ar place” in loc de „mi-ar placea”, „va cade” in loc de „va cadea”, „ora doisprezece” in loc de „ora douasprezece”, „azile” in loc de „aziluri”, „oualelor” in loc de „oualor”, „genoflexiune” in loc de „genuflexiune” sau „stinta” in loc de „stiinta”.

Si asta nu este tot, pentru ca cele mai des folosite cuvinte, cu toate ca au forma gresita, sunt acestea: „complectat” in loc de „completat”, „repercursiune” in loc de „repercusiune”, „gresala” in loc de „greseala”, „raiat” in loc de „reiat”, „segment” in loc de „segment”, „fregvent” in loc de „frecvent”,  „delicvent” in loc de „delincvent”, „glonte” in loc de „glont”, „maieu” in loc de „maiou”, „vroiam” in loc de „voiam”, „bacnota” in loc de „bancnota”, „ultimile” in loc de „ultimele”, „monstra” in loc de „mostra”, „servici” in loc de „serviciu”, „inopinant” in loc de „inopinat”, „nivele” in loc de „niveluri” sau „sangur” in loc de „singur”.

Afla si cum se scrie corect: „uite-te” sau „uita-te” sau cum se scrie corect, „nu fi suparat” sau „nu fii suparat!”.

Cum sa scrii corect: „aseaza” sau „asaza”?

De foarte multe ori auzim indemnul unei persoane care spune: „Aseaza-te, te rog!”. Ei bine, forma folosita este incorecta, cu toate ca pentru multi dintre noi pare ca scriem corect.

Forma corecta a verbului „a (se) aseza” este „asaza”. Conform regulei gramaticale si fonetice, dupa literele J si Ș trebuie sa scriem A, nu EA. Totusi, trebuie sa retineti ca doar in radicalul „asaz-” scriem A, nu EA. Atunci cand radicalul se termina in J sau S, putem adauga terminatii cu EA.

Mare atentie, nu generalizati si folositi gresit alte cuvinte cum ar fi gresala, aranjaza, trisaza etc. Forma corecta ramane greseala, aranjeaza, triseaza sau deranjeaza.