Cum se scrie corect: ”scri” sau ”scrii”? Si de ce!
Cum se scrie corect: ”scri” sau ”scrii”? Si de ce!

Cum se scrie corect: ”scri” sau ”scrii”? Si de ce!


Atunci cand vedem pe cineva ca scrie gresit din punct de vedere gramatical, instinctul de profesor se trezeste in noi si vrem sa il invatam sa scrie corect in limba romana. De foarte multe ori, verbul „a scrie” e folosit gresit de elevi, liceeni, dar si de oameni care au terminat scoala acum foarte multi ani. Iata cum se scrie corect, „scri” sau „scrii” si de ce!

Cum se scrie corect: ”scri” sau ”scrii”? Si de ce! – Cuprins:

Cand se scrie „fi” cu doi „i”?

Daca tot suntem la capitolul gramatica, haideti sa vedem cand se scrie „fi” cu un singur „i” sau cu doi „i”. Cu toate ca pare greu, lucrurile sunt destul de simple. Trebuie sa retii faptul ca numai la imperativ, in forma negativa, „fi” se scrie cu un singur „i” (Nu fi suparat!). In rest, indiferent ca il folosim la forma afirmativa sau negativa, „fi” are doi „i”.

Atunci cand conjugam la modul conjunctiv perfect, „fi” se foloseste cu un singur „i” la toate persoanele (eu sa fi fost/tu sa fi fost/el sa fi fost/noi sa fi fost/voi sa fi fost/ei sa fi fost).

Cand conjugam la viitor, „fi” are un singur „i” (voi fi/vei fi/va fi/vom fi/vor fi/veti fi).

La modul conditional prezent, vom conjuga exact ca la modul viitor, adica „fi” se foloseste cu un singur „i” (as fi/ai fi/ar fi/am fi/ati fi/ar fi).

Conjunctivul prezent, devine un mic mai complicat pentru ca vom folosi „fi” cu un singur „i”, dar si cu doi „i” (eu sa fiu/tu sa fii/el sa fie/noi sa fim/voi sa fiti/ei sa fie).

Modul conjunctiv perfect foloseste „fi”cu un sigur „i” (eu sa fi fost/tu sa fi fost/el sa fi fost/noi sa fi fost/voi sa fi fost/ei sa fi fost).

Asadar, lucrurile nu sunt foarte grele, iar daca vrei sa citezi din Hamlet, acum o vei face foarte usor si absolut corect. „A fi sau a nu fi? Aceasta este intrebarea!” (To be or not to be!).

Afla si cum se scrie corect, “aseaza” sau “asaza” si cum se scrie corect: „uite-te” sau „uita-te”?

Cum se scrie corect, „scri” sau „scrii”?

Lucrurile stau destul de simplu aici, pentru ca forma „scri” este complet gresita si ea, de fapt, nu exista! Forma corecta, fie ca este la afirmativ sau la negativ, este cu doi „i” (tu sa scrii/sa nu mai scrii).

Exista numai „scrii”, aceasta este forma corecta, asa ca evita sa mananci un „i” pentru ca este gresit din punct de vedere gramatical.

La fel si verbul „a inscrie”. Radicalul este „inscri”, la care se adaauga terminatia in functie de persoana la care conjugam verbul: tu inscrii/el inscrie/noi inscriem/voi inscrieti, ei inscriu etc.