Cum se scrie corect: „uite-te” sau „uita-te”? Si de ce!
Cum se scrie corect: „uite-te” sau „uita-te”? Si de ce!

Cum se scrie corect: „uite-te” sau „uita-te”? Si de ce!


De multe ori, persoanele din jurul nostru pocesc limba romana in fel si chip, asa ca auzim de fiecare data diverse forme gresite ale cuvintelor care sunt folosite in a se exprima. Haideti sa aflam impreuna, cum se scrie corect: „uite-te” sau „uita-te”? Care este forma corecta si de ce!

Cum sa scrii corect in limba romana, iata cele mai intalnite greseli

Bineinteles, verbul „a (se) uita” nu este singura greseala pe care o auzim in viata de zi cu zi, pentru ca elevii nu mai pun atat de mult pret pe scoala, asa ca auzim din ce in ce mai multe greseli. Profesorii nu ii mai pot stapani pe elevi, iar acestia folosesc forma verbelor cum le vine in minte.

Lipsa lecturii se vede, pentru ca elevii citesc din ce in ce mai putin, iar vocabularul pe care il folosesc este din ce in ce mai sarac. Nu uitati, pentru a avea un vocabular dezvoltat, este necesar sa citesti foarte mult, pentru ca doar asa vei ajunge sa vorbesti corect si sa inveti cuvinte noi si noi moduri de a te exprima.

In fiecare zi vedem postari pe Facebook, in care lumea scrie incorect, iar cele mai dese greseli sunt „numai” in loc de „nu mai”, „abea” in loc de „abia”, „aptipild” in loc de „abtibild”, „japoneji” in loc de „japonezi”, „tigare” in loc de „tigara”, „jmecher” in loc de „smecher”, „plaje” in loc de „plaja”, „va cade” in loc de „va cadea”, „mi-ar place” in loc de „mi-ar placea”, „clasa intaia” in loc de „clasa intai”, „oualelor” in loc de „oualor” sau „chibrite” in loc de „chibrituri” etc.

Afla si cum se scrie corect, “aseaza” sau “asaza” si cum se scrie corect, „nu fi suparat” sau „nu fii suparat!”.

Cum se scrie corect, „uita-te” sau „uite-te”?

In primul rand, trebuie sa clarificam faptul ca „a uita” si „a se uita” au intelesuri complet diferite in limba romana. Iata ce inseamna fiecare, inainte sa clarificam cum se scrie corect:

  • A uita – este un verb si inseamna a nu tine minte
  • A se uita – este tot un verb si inseamna a privi

Uita-te – are sensul de „priveste” si vine de la „te uita”. Forma corecta este „uita-te”, iar forma gresita este „uite-te”.

„Uite” este o interjectie si este folosit cu sensul de „iata”.

Iata cum sa folosesti corect „uita-te” si „uite”:

  • Uita-te – Uita-te la mine atunci cand iti explic ceva!
  • Uite – Uite, eu cred ca este momentul sa vorbim!

Forma incorecta este urmatoarea:

  • Uite-te – Uite-te la mine cand iti explic ceva!

Asadar, forma corecta de imperativ a verbului „a (se) uita” este „uita”, in niciun caz „Uite-te”. Atunci cand folosesti verbul la persoana a II-a, singular, asigura-te ca folosesti „Uita”.

Cand vrei sa indemni pe cineva sa vada ceva anume, ii spui „Uita-te” sau „Uite”, in nici un caz „Uite-te”!