Cum se scrie corect: ”capsune” sau ”capsuni”?
Cum se scrie corect: ”capsune” sau ”capsuni”?

Cum se scrie corect: ”capsune” sau ”capsuni”?


Daca nu stii cum se scrie corect, „capsune” sau „capsuni” iti vom explica in acest articol tot ce trebuie sa stii si cum trebuie sa il folosesti in mod corect. De fiecare data, pluralul acestui cuvant pune in dificultate multa lume, asa ca nu ar fi rau sa stii care este forma lui corecta.

Afla si cum se scrie corect, „nu fi suparat” sau „nu fii suparat”. De asemenea, trebuie sa stii si cum se scrie corect, „aseaza” sau „asaza” si de ce!

Cum se scrie corect in limba romana, iata cele mai intalnite greseli

Ei bine, nu numai cuvantul „capsuni” da batai de cap romanilor, pentru ca sunt extrem de multe greseli care apar atunci se vorbeste limba romana.

Arhicunoscutul „pe care” inca pune probleme serioase celor care nu stiu sa il foloseasca. „Masina pe care mi-am cumparat-o”este forma corecta, nu si „masina care am cumparat-o”.

„Din cauza” si „datorita” este iarasi un exemplu bun. „Din cauza” se foloseste doar in contextele negative, in timp ce „datorita” se foloseste atunci cand aducem in discutie un lucru pozitiv. „Datorita lui am evoluat” si NU „din cauza lui am evoluat”. „Din cauza lor am ajuns un om de succes astazi” este forma incorecta, in timp ce forma corecta este „datorita lor am ajuns un om de succes astazi”.

„Vroiam/voiam” da iarasi batai de cap romanilor. Trebuie sa stii ca forma de imperfect, adica atunci cand te referi la persoana I, este „voiam”. De exemplu „eu voiam sa fac ceva”, in timp ce forma gresita este „eu vroiam sa fac ceva”. Forma de imperfect, la singular si plural a verbului „a vrea” la persoana I este „vream”.

„Decat/doar”, un subiect delicat pentru vorbitorii de limba romana. „Decat” se foloseste doar langa verbele la forma negativa, atunci cand incepem propozitia cu NU. „Nu am decat 3 zile de concediu”. „Doar” va fi folosit in propozitiile cu verbe in forma afirmativa, de exemplu „am doar 3 zile de concediu”.

Asadar, speram ca am lamurit cateva dintre dilemele cu care ne confruntam zi de zi, asa ca haideti sa vedem si cum se scrie corect, „capsune” sau „capsuni”.

„Capsune” sau „capsuni”, cum e corect?

Ce trebuie sa stiti, este ca sunt substantive care au forme duble sau multiple de plural, insa unele pot defini realitati diferite, iar altele au acelasi sens. Substantivele cu forme duble de plural au acelasi sens.

Atunci cand vine vorba de fruct, ambele forme „capsune” sau „capsuni” sunt acceptate si corecte. Totusi, cand vorbim despre planta, forma corecta la plural este „capsuni”.

Asadar, data viitoare poti cere de la supermarket o casoleta sau doua de „capsuni” sau „capsune”, ambele variante fiind corecte. Atunci cand vei cumpara rasaduri pentru a cultiva aceste fruncte, vei cumpara doar fire de „capsuni”, NU si de „capsune”!