Cum se scrie corect: ”cearceaf” sau ”cearsaf”
Cum se scrie corect: ”cearceaf” sau ”cearsaf”

Cum se scrie corect: ”cearceaf” sau ”cearsaf”


Cum sa scrii corect, cearceaf sau cearsaf. Limba romana poate da de furca multor persoane, asa ca nu e un secret ca exista tot timpul discutii contradictorii atunci cand se utilizeaza corect. Este si cazul celor doua cuvinte, „cearceaf” si „cearsaf”. Nu multi stiu care e forma corecta, asa ca il utilizeaza gresit. Cum se scrie corect?

Cum se scrie corect: ”cearceaf” sau ”cearsaf” – Cuprins:

Ce inseamna, de fapt, aceste cuvinte si din ce limba vin?

Cum sa scrii corect, cearceaf sau cearsaf. Pentru cei ce nu stiu, cuvantul cearceaf vin din limba turca, adica de la „çarşaf” sau „čarčaf”. Cuvantul se refera la un obiect de rufarie fabricat din panza, care se asterne de obicei pe o saltea sau cu care se poate imbraca plapuma. Se mai poate referi la panza de turban sau la un sal.

Conform Dictionarului Explicativ Roman, cearsaf/cearceaf se refera la o bucata mare de panza alba, care uneori este brodata cu ornamente, si care se asterne pe pat. Mai mult, aesta se foloseste pentru a inveli plapuma, se mai refera si la prosop (cearsaf de baie) cu care se sterge corpul. De asemenea, auzim de multe ori de cearsaf de plaja, adica cel pe care se sta la plaja.

Dupa cum zicea, cuvantul „ČARȘAF” vine din limba turca, iar „ČAR”inseamna panza, in timp ce „ȘEB” inseamna noapte. Asadar, este o panza alba de asternut patul pentru culcare.

Si in limba bulgara, denumirea este asemanatoare pentru ca se foloseste „čaršaf”, iar in limba sarba se foloseste „čaršav”.

Cearsaf nu este folosit peste tot in tara, pentru ca in Transilvania si Banat se foloseste regionalismul „lepedeu”, in timp ce prin Olt se foloseste „panzaica”. In Moldova, Bucovina si nordul Munteniei, regionalismul pentru cearsaf este „prostrire”. De asemenea, alte sinonime mai sunt „verinca” (de pat), „giulgiu” sau „lintoliu”.

Mai mult, „cearsaf” se mai refera si la o bancnota de format prea mare sau la formulare ori acte de format prea mare. Dupa cum vedeti, exista foarte multe forma, insa care este cea corecta „cearceaf” sau „cearsaf”?

Afla cum se scrie corect „scri” sau „scrii” sau cum se foloseste corect „capsune” sau „capsuni”?

Cum se scrie corect, cearceaf sau cearsaf?

Ei bine, trebuie sa stiti ca putem folosi ambele forme, conform Dictionarului Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Eomana (DOOM). Asadar, se poate folosi cearsaf sau cearcea, iar ambele versiuni sunt corecte si nu incalcam nicio forma a limbii romana.

Totusi, daca aprofundam si citim ce spunea celebrul lingvist George Pruteanu, puteti folosi „cearsaf”, aceasta era forma pe care el o recomanda. „Cearceaf” ar fi fost doar o varianta tolerata a cuvantului.

Mai mult, formele corecte de plural sunt „cearsafuri” si „cearceafuri”. Ca si in cazul formei de singular, ambele forme de plural sunt corecte, cel putin conform DOOM.