Cum sa faci storceag de peste. Reteta originala din Delta Dunarii
Cum sa faci storceag de peste. Reteta originala din Delta Dunarii

Cum sa faci storceag de peste. Reteta originala din Delta Dunarii


Cum sa faci storceag de peste. Afla care este reteta originala din Delta Dunarii, de ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara aceasta ciorba de peste dreasa cu ou si smantana absolut delicioasa, dar si ce pasi trebuie sa urmezi pentru a o face la tine acasa.

Cum sa faci storceag de peste. Reteta originala din Delta Dunarii – Cuprins:
Cum sa faci storceag de peste. Reteta originala din Delta Dunarii
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 5-6 portii
Ingrediente
Ingrediente storceag de peste
  • 1 sturion mic (1.5 - 2 kg)
  • 5-6 cartofi
  • 2 cepe
  • 1 ardei gras
  • 2 morcovi
  • 3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 2-3 linguri de otet
  • 2 galbenusuri de ou
  • 150 ml de zer de lapte sau smantana pentru gatit
  • sare
  • marar (optional si putin patrunjel)

Ce este storceagul

Storceag de peste
Storceag de peste

In cazul in care nu ai mai preparat pana acum storceag de peste si nu ai mai auzit de acest preparat specific Deltei Dunarii, o sa iti vorbim un pic despre istoria acestui fel de mancare.

Storceagul este un preparat originar din localitatea Sfantu Gheorghe, aflata in inima Deltei Dunarii, singurul loc in care aceasta ciorba de peste dreasa cu ou si smantana se prepara dupa reteta autentica.

Conform specialistilor, reteta originala de storceag a fost brevetata de ucrainienii (haholii) care locuiau in Sfantu Gheorghe in anii 1940.

De unde si acest nume de storceag? Ei bine, denumirea vine de la sturionii mici. Haholii si lipovenii ii numeau “starceak”, iar reteta originala contine numai sturioni pentru ca acesta este marele secret al preparatului despre care vorbim.

Conform istoriei, aceasta ciorba de peste a aparut intr-o perioada dificila din punct de vedere economic. Pescuitul era controlat de stat, asa ca toti pestii mari prinsi de pescarii din zona ajungeau la cherhanalele din Delta Dunarii. Drept urmare, pestii mici ajungeau in oalele cu ciorba ale pescarilor si asa a luat nastere storceagul.

Storceag de peste. Cum sa faci aceasta ciorba dupa reteta din Delta Dunarii

Cum sa gatesti storceagul
Cum sa gatesti storceagul

Pentru a prepara aceasta reteta lipoveneasca de la Sfantu Gheorghe, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa pui la fiert 3 litri de apa intr-o oala incapatoare.

In timp ce apa se incalzeste, se taie zarzavatul. Ceapa si ardeiul se taie marunt, cartofii se taie cubulete, iar morcovul se taie marunt sau se poate da prin razatoare. 

Cand apa a inceput sa fiarba, adauga ceapa, ardeiul si morcovii. Totul se lasa la fiert timp de 15 minute, iar apoi se pun cartofii si se mai lasa la fiert pentru inca 10 minute.

Este momentul sa spalam bine pestele. Cu toate ca nu are solzi, sturionul are o piele aspra acoperita cu un mucus. Poti curata pestele foarte bine daca il freci cu sare si malai.

Citeste si: Cum sa pastrezi ciorba si pentru cat timp. Greseli de evitat

Dupa ce pestele a fost curatat bine, se taie capul si coada. Restul se poate taia cuburi sau felii, iar apoi se sareaza foarte bine.

Bucatile de peste se adauga in oala cu storceag, iar apoi se mai pune inca o cana de apa. Pune si 1-2 linguri de otet si lasa totul sa fiarba timp de 10 minute.

Intre timp, vom pregati acel amestec de ou cu smantana pentru gatit sau zer, depinde ce ai la indemana. Se bat galbenusurile de ou impreuna cu smantana sau zerul, pana la omogenizare.

Adauga si un polonic de zeama din oala cu ciorba, putin cate putin. Dupa aceea, totul se pune in oala cu storceag si se lasa sa dea in clocot. Reteta este gata si poti opri focul! La final, nu uita sa presari marar tocat peste storceagul pregatit ca in Delta Dunarii.