Cum sa cultivi tuberoze. Sfaturi despre ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa cultivi tuberoze. Sfaturi despre ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa cultivi tuberoze. Sfaturi despre ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Cum sa cultivi tuberoze sau Polianthes tuberosa. Tuberozele isi au originea in Mexic, unde cresc in camp deschis. Sunt plante care nu tolereaza frigul si care, initial, au ajuns, prin comert, in Asia. In Europa au venit abia in secolul XVII, insa in prezent sunt extrem de populare. Iata ce trebuie sa stii daca si tu vrei sa cultivi tuberoze la tine in curte sau gradina.

Inmultire tuberoze

Muguri Polianthes tuberosa
Muguri Polianthes tuberosa

Tuberozele (Polianthes tuberosa) se inmultesc prin bulbi. Acestia sunt crescuti 2-3 ani in loturile speciale pentru inmultire. Totusi, iti recomandam sa ii cumperi doar din surse sigure si de la vanzatori autorizati, pentru a te asigura ca o sa obtii rezultate pe masura.

Cultura incepe in aprilie, moment in care bulbii de pun in ghivece de cel mult 13 centimetri diametru, asa ca mare atentie la acest aspect! Se recomanda ca solul sa fie un amestec din mranita, pamant si nisip. Ghivecele se tin intr-o camera calda si se uda doar la nevoie. Daca vrei obtinerea timpurie de flori, atunci se recomanda aplicarea de ingrasaminte si pastrarea ghivecelor in camere cu mai multa caldura.

Bulbii mari pot fi plantati si direct in gradina, undeva la sfarsitului lui aprilie si inceputul lui mai, in functie de conditiile meteo, la o distanta de 20 de centimetri unul de altul. Vei obtine tuberoze abia in septembrie.

Bulbii mai mici trebuie pastrati si plantati in straturi dese. Acestia vor atinge maturitatea abia in anul urmator plantarii si tot atunci vor si inflori.

Trebuie sa stii ca bulbii de trei ani trebuie scosi din pamant si aruncati, deoarece nu vor mai inflori si in al patrulea an. Pe scurt, daca vrei sa te bucuri de flori ar trebui sa iei in considerare si acest sfat.

Unde se simte cel mai bine Polianthes tuberosa

Polianthes tuberosa
Polianthes tuberosa

Tuberoza prefera solurile bogate in humus, bine drenate, nisipoase, cu o fertilitate buna si care sunt mentinute afanate. Se simte bine in soluri cu pH neutru. Este indicat ca solul sa fie arat toamna, la o adancime de 25-30 de centimetri. Maruntirea terenului se va face primavara, inainte de infiintarea culturii.

Vara, udarea se va face frecvent, regulat si folosind cantitati mai mare de apa. Udarea bulbilor imediat dupa cultivare se face fara a astepta ca substratul sa se usuce in totalitate. Plantele au nevoie de apa pentru a se dezvolta in mod corect.

Citeste si: Cum sa cresti Dieffenbachia. Ingijire, inmultire, fertilizare, boli si daunatori

Iarna, daca planta este cultivata in apartament, se intrerupe udarea, insa este necesara mentinerea unei temperaturi de 15 grade Celsius. Nu uita ca plantele intra in perioada de repaus vegetativ, pentru a se pregati de o nou inflorire in sezonul ce urmeaza.

Tuberozele se simt bine in locuri luminoase, insorite, cu multa caldura, unde soarele ajunge usor si se mentine cateva ore bune pe zi. Daca alegi sa o plantezi intr-un spatiu umbrit sau semiumbrit, trebuie sa stii ca inflorirea va fi usor intarziata, iar florile vor avea culori mai putin intense decat in cazul plantelor cu acces la soare.

Ingrijire tuberoze. Ce ingrasamant sa folosesti

Ingrijire tuberoze
Ingrijire tuberoze

Tuberoza are nevoie de lumina si de caldura, de apa si de un sol bogat in humus. Trebuie ferita de curentii de aer si de vanturile puternice, asa ca ar trebui sa ai grija unde plantezi florile in curtea ta.

In timpul perioadei de crestere si inflorire se recomanda fertilizarea bilunara cu ingrasaminte lichide sau hidrosolubile oentru plante cu flori.

Poti folosi, la fel de bine, ingrasaminte cu eliberare prelungita. Daca vrei o cultura bio, atunci poti folosi la fertilizare zat de cafea, coji de oua sau coji de banane. Acestea se vor aplica de doua ori pe luna in perioada de crestere si inflorire. Ai aici un ghid despre cum sa folosesti zatul de cafea la flori si cu ce le ajuta.

Citeste si: Cum sa faci inmultirea muscatelor prin butasi, in mod corect

Asa cum ti-am spus, udarea este importanta pe timpul verii. La fel de important este sa cureti buruienile care pot afecta planta. Toamna, dupa prima bruma, se recomanda scoaterea bulbilor, curatarea lor de pamant si pastrarea lor in pungi de hartie, in locuri racoroase si intunecate.

Daca se usuca peste iarna, atunci, trebuie tinuti in apa cu o zi inainte de plantare. Mare grija, insa, ca la plantare sa nu ii bagi prea adanc in pamant

Trebuie sa stii ca bulbii de tuberoze ingheata la 0 grade Celsius, iar florile sunt afectate de bruma.

Boli si daunatori la tuberoze

Tuberoze inflorite
Tuberoze inflorite

Atat bolile, cat si daunatorii tind sa atace plantele catre finalul culturii. Mana apare la nivelul frunzelor si este cea mai importanta boala care apare la tuberoze.

Acestea sunt atacate si de paianjenul rosu, tot catre finalul perioadei de vegetatie. Prezenta acestuia se manifesta cu pete albicioase care cresc ca dimensiune. In timp, frunza se usuca si cade.

Citeste si: Cum sa cresti Gazania. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Si afidele ataca tuberozele, iar semnele sunt extrem de vizibile deoarece toate partile plantei par acopeite cu picaturi de miere. Este mediul perfect pentru aparitia ciupercilor negre. Frunzele se decoloreaza si se deformeaza. Trebuie sa stii ca afidele sunt purtatoare de virusi si planta poate fi compromisa si din acest punct de vedere.

Afectarea de tripsi este mai putin vizibila la inceput. Insa, cu timpul, frunzele sunt acoperite cu celule uscate, florile si mugurii sunt deformati si planta pare inghetata. Pe flori, dar si pe partea superioara a frunzelor si in locurile de hranire apre puncte verzi sau negre, pete argintii sau un aspect de lovire, o adancitura.

Pentru inlaturarea bolilor si a daunatorilor sunt recomandate produsele omologate din magazinele de specialitate. Va fi nevoie sa aplici un tratament pentru a te asigura ca ai plante sanatoase!