Cum sa faci inmultirea muscatelor prin butasi
Cum sa faci inmultirea muscatelor prin butasi

Cum sa faci inmultirea muscatelor prin butasi, in mod corect


Inmultirea muscatelor prin butasi. Cum sa faci acest lucru si care este perioada in care poti inmulti muscatele. Iata ce trebuie sa stii despre cele mai populare flori si cat de usor este. Nu trebuie sa fii un expert pentru a inmulti florile prin butasi.

Cand poti sa plantezi butasi de muscate

Cand se planteaza butasii de muscate
Cand se planteaza butasii de muscate

Inmultirea muscatelor prin butasi. Un lucru foarte interesant despre muscate (Pelargonium) este ca acestea sunt active pe toata perioada sezonului cald, insa este si o perioada ideala cand ar trebui sa faci acei butasi.

Metoda are o rata foarte ridicata de succces, insa ar trebui sa stii ca se poate efectua cel mai bine intre lunile februarie si octombrie.

Citeste si: Pregatirea muscatelor dupa iarna. Cum sa faci acest lucru

Totusi, asteapta pana ce planta intra intr-o mica pauza si nu are flori. Atunci poti taia mici ramuri pentru a te asigura ca nu faci rau plantei. Va fi necesar sa tai varfurile lastarilor cu o foarfeca sau un cutit foarte ascutit. Acestia trebuie sa aiba o lungime de 8-10 cm.

Mare atentie, cand tai planta mama trebuie sa fii atent deoarece nu trebuie sa ranesti muscata. Lastarii pe care ii tai trebuie sa aiba 2-4 frunze si sa fie taiati sub unul dintre noduri.

Cum sa tai lastarii si sa faci inmultirea muscatelor prin butasi

Cum sa tai lastarii de muscate
Cum sa tai lastarii de muscate

Dupa cum spuneam, lungimea lastarilor pe care ii tai trebuie sa aiba 8-10 centimetri si 2-4 frunze. Mai mult, acestia trebuie sa fie taiati sub unul din noduri, iar apoi pusi in pahare cu apa sau in ghivece cu pamant.

In aproximativ 2-3 saptamani, butasii vor prinde radacini, insa trebuie sa te asiguri ca ii tii la o temperatura de 20-22 grade Celsius. In acelasi timp, uda butasii la 2-3 zile, insa foloseste apa de la temperatura camerei. In cazul in care pui lastarii in apa, iti sugeram sa umpli doar jumatate de pahar.

Citeste si: Cum sa prepari ingrasamant natural cu drodjie pentru muscate

Daca vrei sa eviti mucegairea butasilor te sfatuim sa pui intr-o pulbere de carbune de lemn ars partea pe care urmeaza sa o infigi in pamant.

Iti sugeram sa lasi lastarii sa stea la aer timp de 3 zile, iar abia apoi sa ii plantezi. Acestia o sa isi dezvolta un sistem de aparare care o sa impiedice putrezirea si o sa tina la distanta bolile dintr-un mediu care nu este steril.

Inmultirea muscatelor prin butasi
Inmultirea muscatelor prin butasi

Nu uita ca ghiveciul trebuie sa fie pus intr-un loc cu lumina, insa nu in bataia directa a soarelui. Sub nicio forma nu trebuie sa acoperi lastarii pe care tocmai i-ai plantat deoarece acestia vor putrezi.

Dupa ce planta se va fi prins, va fi necesar sa ciupesti varfurile, deoarece acest lucru va stimula ramificatia plantei, dar in acelasi timp va ajuta si la dezvoltarea ramurilor laterale. Nu uita sa dezinfectezi ustensilele pe care le folosesti inainte si dupa folosire.

Citeste si: Cum sa faci ciupirea muscatelor si de ce este necesara

Procesul de inradacinare al muscatelor poate dura pana la 30 de zile, asa ca rabdarea este cheia in tot acest proces. Transplantarea butasilor inradacinati se poate face in alte ghivece sau in jardiniere.

Tine minte ca muscatele nu necesita un ghiveci mare, ci doar un sol bine drenat! Asigura-te ca ghivecele au gauri pentru ca excesul de apa sa se scurga. In caz contrar, te poti trezi ca radacinile plantei au putrezit.