Cum sa faci mutarea pomilor fructiferi si in ce perioada
Cum sa faci mutarea pomilor fructiferi si in ce perioada

Cum sa faci mutarea pomilor fructiferi si in ce perioada


Mutarea pomilor fructiferi. Cum sa faci aceasta operatiune fara a afecta pomii, dar si in ce perioada trebuie facuta pentru ca acestia sa se prinda. Ce trebuie sa stii si care sunt pasii pe care sa ii urmezi!

Cum sa faci mutarea pomilor fructiferi si in ce perioada – Cuprins:

Mutarea pomilor fructiferi. Cum sa faci asta in mod corect

Mutarea pomilor fructiferi
Mutarea pomilor fructiferi

Daca si tu iei in considerarea mutarea pomilor fructiferi din diverse motive, atunci ar trebui sa tii cont de pasii pe care sa ii urmezi pentru ca acestia sa se prinda in noul loc de plantare.

In primul rand, trebuie mentionat faptul ca poti muta pomii care au o varsta de 5-7 ani, pentru ca daca acestia sunt prea batrani operatiunea va fi mult mai dificila si scad sansele de prindere.

Asadar, pentru a muta un pom fructiferi, primul pas va fi sa faci o gaura in jurul acestora folosind o cazma si sapand conic. Nu iti face griji daca o sa tai niste radacini atunci cand faci groapa, pentru ca acestea vor creste iarasi in noul loc de plantare.

Mare atentie! Pamantul din jurul radacinilor trebuie pastrat, asa ca nu le scutura pentru a il transporta mai usor. Acel pamant va ajuta radacinile sa se adapteze mai repede dupa ce il replantezi.

Ideal ar fi sa trasezi un cerc in jurul pomului fructifer in care trunchiul sa se afle in centru. Apoi, lasa aproximativ 30-40 cm distanta si de acolo vei incepe sa sapi.

Dupa ce ai scos pomul fructifer din pamant, va trebui sa te ocupi de fasonarea radacinilor. Mai exact va trebui sa le tai pe cele care au fost rupte atunci cand ai facut groapa sau pe cele care sunt mult prea lungi.

Taierea coroanei
Taierea coroanei

Totodata, va trebui sa tai si 70-80% din coroana pomului fructifer. In acest mod te asiguri ca pomul nu va fi fortat trimita substantele nutritive catre ramuri, asa ca se va concentra pe regenerarea radacinilor.

Noua groapa in care vei muta pomul fructifer trebuie sa fie de doua ori mai mare decat dimensiunile mingii de pamant si a radacinilor. Astfel, te asiguri ca pomul o sa se prinda in noua locatie si ca dezvoltarea radacinilor nu o sa fie afectata.

Dupa ce pui pomul in noua groapa, adauga pamant in spatiul ramas si apoi taseaza foarte bine pentru a evita formarea golurilor de aer ce duc la uscarea radacinilor. Pasul final va fi sa uzi pomul foarte bine si apoi sa mulcesti suprafata de pamant din jurul trunchiului pentru a te asigura ca umiditatea din sol se va pastra.

Citeste si: Transplantarea trandafirilor. Cum sa faci asta in mod corect si in ce perioada

Noua locatie in care muti pomul trebuie sa fie expusa la lumina, mai exact sa beneficieze de minimum 5-6 ore de lumina mai ales in prima parte a zilei. Astfel, cresc si sansele ca acesta sa se prinda.

Perioada ideala pentru a muta pomii fructiferi este primavara, mai exact luna martie insa dupa ce a trecut pericolul de inghet. Totusi, mutarea pomilor fructiferi poate fi facuta si in luna noiembrie, insa dupa ce pomii au intrat in perioada de repaus vegetativ, adica dupa ce au cazut toate frunzele.

Sub nicio forma nu trebuie sa muti pomii fructiferi dupa ce acestia prezinta muguri sau in timpul sezonului de fructificare.