Tratament dupa taierea pomilor. Cum sa ii protejezi si ce substante sa folosesti
Tratament dupa taierea pomilor. Cum sa ii protejezi si ce substante sa folosesti

Tratament dupa taierea pomilor. Cum sa ii protejezi si ce substante sa folosesti


Tratament dupa taierea pomilor. Afla cum sa protejezi pomii fructiferi dupa ce ai facut taierile de intretinere sau de formare a coroanei, dar mai ales ce tratamente este indicat sa folosesti. Iata ce trebuie sa stii pentru a avea pomi sanatosi!

Tratament dupa taierea pomilor. Cum sa ii protejezi si ce substante sa folosesti – Cuprins:

Tratament dupa taierea pomilor. Cum sa protejezi pomii si sa ii mentii sanatosi

Tratament dupa taierea pomilor
Tratament dupa taierea pomilor

Inainte sa vorbim despre ce tratament sa aplici dupa taierea pomilor fructiferi, ar trebui sa stii si de ce sunt necesare aceste taieri periodice.

Ei bine, toaletarea pomilor fructiferi este necesara pentru a tine sub control bolile si daunatorii, pentru a favoriza cresterea ramurilor sanatoase si pentru a lasa aerul sa circule in interiorul coroanei. Totodata, taierile se fac si pentru formarea coroanei.

Toaletarea pomilor fructiferi va incepe cu taierea ramurilor uscate sau cele care s-au rupt pe perioada sezonului rece. Dupa ce ai facut asta, se vor taia si ramurile care se incaleca sau care sunt unite una de alta, dar si lastarii verticali care au crescut in anul precedent.

Lastarii verticali pot creste la baza pomilor sau pe ramuri. Acestia se taie de la punctul de insertie, insa in cazul in care  sunt scurti este bine sa ii lasam sa creasca pentru ca se pot transforma in ramuri de rod. Bineinteles, daca exista prea multi lastari, majoritatea se vor indeparta.

Dupa ce ai terminat treaba, va fi necesar sa aplici si un tratament dupa taierea pomilor fructiferi. Pentru asta, o sa ai nevoie de un produs pe baza de cupru ce va tine la distanta boli precum monilioza, focul bacterian, rapanul sau basicarea frunzelor.

Cuprul are rolul de a cicatriza ranile pe care le-ai provocat ramurilor si pentru a tine sub control acele boli pe care le-am mentionat mai sus.

Taieri de intretinere
Taieri de intretinere

Tratament dupa taierea pomilor. Cele mai bune tratamente pe care le poti aplica sunt cu urmatoarele produse: Kupferol, Coprantol Duo, Alcupral 50 PU, Cuprofix Ultra, Cupridin sau zeama bordeleza.

Desigur, va trebui sa tii cont si de conditiile atmosferice. Asadar, aplica tratamentul doar atunci cand temperaturile depasesc 5-6 grade Celsius, atunci cand nu exista vant sau atunci cand nu exista precipitatii.

Mare atentie! Scoarta pomilor fructiferi trebuie sa fie uscata, asa ca daca au fost cateva zile ploioase este bine sa astepti pana ce pomii s-au uscat. Mai mult, nu trebuie sa existe precipitatii nici imediat dupa aplicare, asa ca ia in considerare si acest sfat!

Citeste si: Ulei horticol. Cum sa il aplici pentru a proteja pomii fructiferi

Si inca ceva! Va trebui sa respecti cantitatea de substanta recomandata de producator, asa ca citeste cu atentie prospectul produsului pe care l-ai cumparat si respecta sfaturile producatorului. Asadar, aplica acest tratament dupa taierea pomilor cu atentie!

Instrumentele cu care faci taierile se vor dezinfecta dupa fiecare taiere atunci cand treci de la un pom la altul. In acest fel, te asiguri ca bolile nu sunt raspandite in toata livada si nu vei contamina ceilalti pomi fructiferi.

Dupa ce ai aplicat tratamentul cu produsul cupric, va fi necesar sa faci si un al doilea tratament cu un ulei horticol si un insecticid. Acestea sunt necesare pentru a tine daunatorii sub control se va efectua atunci la umflarea mugurilor sau la dezmugurit.