Cum sa combati musculita neagra la rosii si ce insecticid sa utilizezi
Cum sa combati musculita neagra la rosii si ce insecticid sa utilizezi

Cum sa combati musculita neagra la rosii si ce insecticid sa utilizezi


Musculita neagra la rosii. Afla cum sa combati acest daunator si de ce este important sa aplici tratamentele la timp. Cand se fac stropirile si ce insecticid sa utilizezi pentru ca recolta de tomate sa nu fie afectata. Iata ce trebuie sa stii si tu!

Cum sa combati musculita neagra la rosii si ce insecticid sa utilizezi – Cuprins:

Aphis fabae. Cum sa recunosti acest daunator

Aphis fabae
Aphis fabae

Musculita neagra la rosii (Aphis fabae) cunoscuta si sub numele de afida neagra a fasolei este o insecta de mici dimensiuni care poate provoca daune destul de serioase. Ca si afidele de culoare verde cu care suntem obisnuiti, acestea actioneaza in acelasi mod.

Pe scurt, aceste afide de culoare neagra se hranesc cu seva plantelor, ceea ce inseamna ca o sa fie afectata cresterea tomatelor, dar in acelasi timp si a fructelor deoarece nu vor mai primi substantele nutritive necesare.

Pe langa faptul ca plantele sunt afectate, afidele favorizeaza si aparitia bolilor. Mai mult, excrementele acestor insecte contin cantitati mari de glucide, iar acestea pot fi recunoscute usor sub forma suprafetelor lipicioase de pe frunzele plantelor.

Prezenta afidelor poate fi semnalata cu ajutorul furnicilor, care se hranesc cu excrementele acestora. Asadar, daca o sa observi furnici pe lastari sau pe frunze, atunci mai mult ca sigur exista un atac al afidelor in cultura de tomate.

Atacul afidelor se va desfasura destul de rapid si daca nu aplici tratamentele la timp atunci intreaga cultura poate fi afectata. Asadar, mare atentie pentru ca trebuie sa aplici tratamentele din timp!

Musculita neagra la rosii. Cum sa o combati si cu ce insecticid

Musculita neagra la rosii
Musculita neagra la rosii

Musculita neagra la rosii. Daca si tu ai observat prezenta afidelor in cultura de tomate, atunci trebuie sa stii ca tratamentele trebuie aplicate de indata. Nu de alta, dar plantele pot fi atacate rapid.

Primul insecticid pe care il poti folosi pentru a scapa de aceste musculite negra este Mavrik 2 F. Doza este de 5 ml la 10 litri de apa, iar tratamentele se pot repeta la un interval de 7-10 zile.

Pentru a detecta din timp prezenta afidelor negre la tomate poti folosi si capcanele lipicioase. Odata observata prezenta acestui daunator aplica tratamentele de indata.

Este foarte important sa alternezi insecticidele folosite pentru a scapa de acest daunator, pentru ca in caz contrar acesta poate deveni imun la aceleasi substante pe care le utilizezi.

Citeste si: Cum sa combati plosnita verde a tomatelor si ce tratament sa aplici

Un alt insecticid pe care il poti utiliza este Mospilan 20 SG, un insecticid sistemic cu efect rapid ce poate combate toate stadiile de dezvoltare al daunatorilor. Avantajul este ca acest insecticid patrunde in tesuturile plantelor, asa ca nu va fi spalat de eventualele ploi sau de apa pe care o utilizezi pentru a iriga.

Si Karate Zeon poate fi utilizat cu succes pentru a combate musculita neagra la rosii. Acest insecticid de contact te va ajuta sa tii la distanta daunatorii, insa tine minte ca in cazul in care exista precipitatii trebuie aplicat din nou.

Expertii ne sfatuiesc sa utilizam si un ingrasamant precum AMN Fusek pentru a putea ajuta plantele sa devina mai rezistente la atacul afidelor. Totodata, fertilizarea este necesara si pentru a stimula cresterea sanatoasa a plantelor.