Rezistenta pomilor la inghet. Cum sa protejezi pomii pe timp de iarna
Rezistenta pomilor la inghet. Cum sa protejezi pomii pe timp de iarna

Rezistenta pomilor la inghet. Cum sa protejezi pomii pe timp de iarna


Rezistenta pomilor la inghet. Afla cum sa protejezi pomii fructiferi pe timp de iarna, dar si care sunt temperaturile minime la care acestia pot fi afectati. Ce trebuie sa stii, dar mai ales ce ar trebui sa faci pentru a nu fi afectati de ger.

Rezistenta pomilor la inghet. Cum sa protejezi pomii pe timp de iarna – Cuprins:

Rezistenta pomilor la inghet. Cum sa ai grija de pomii fructiferi in sezonul rece

Rezistenta pomilor la inghet
Rezistenta pomilor la inghet

Rezistenta pomilor la inghet este o problema des intalnita, mai ales in zonele unde temperaturile scad destul de mult. Asadar, nu ar fi rau sa stii care sunt cele mai rezistente specii pomicole, pe care gerul nu le afecteaza atat de rau.

Trebuie sa stii ca marul, parul, prunul, ciresul si gutuiul sunt cei mai rezistenti pomi fructiferi. Spre exemplu, marul si parul rezista fara probleme pana la temperaturi de -38 grade Celsius, in timp ce prunul si ciresul pot rezista pana la -32 grade Celsius. Gutuiul, in schimb, rezista pana la -30 grade Celsius.

Visinul poate fi afectat daca temperaturile scad sub -30 grade Celsius. Caisul si piersicul, pot fi afectati daca temperaturile scad mai mult de -28 de grade Celsius, in timp ce piersicul poate rezista pana la temperaturi de -26 grade Celsius.

Daca ai smochini in curte sau in livada, afla ca acestia sunt destul de sensibili si pot rezista pana la temperaturi de -16 grade Celsius. Tocmai de aceea, este indicat sa ii invelesti pe timp de iarna, pana ce se aclimatizeaza sau sa cumperi un soi rezistent la frig.

Flori necrozate
Flori necrozate

Totusi, este foarte important de mentionat si starea de vegetatie a pomilor fructiferi, pentru ca in cazul inghetului tarziu mugurii si florile acestora pot fi afectati destul de rau, ceea ce duce la o recolta foarte mica sau compromisa in totalitate.

Rezistenta pomilor la inghet. Ar trebui sa stii ca in cazul in care pomii fructiferi sunt infloriti si temperaturile coboara sub valoarea de 0 grade Celsius, florile se vor usca.

Exista pomi fructiferi care chiar daca sunt afectati de ger vor forma in in continuare fructe. In acest caz mentionam marul si parul, care rezista destul de bine. Chiar daca sunt infloriti, marul si parul rezista la temperaturi de pana la -2 grade Celsius.

Nu acelasi lucru putem spune despre persic, nectarin si cais. Daca pomii sunt infloriti, acestia pot rezista la temperaturi de pana la -3 grade Celsius, insa daca gerul persista mai mult de o noapte productia va fi afectata intr-un procent foarte mare.

La fel se intampla si cu prunul, ciresul si visinul. Daca pomii fructiferi sunt infloriti, acestia pot rezista pana la temperaturi de -3 grade Celsius. Totusi, in cazul in care gerul persista, productia va fi afectata destul de serios.

Ramura de mar inghetata
Ramura de mar inghetata

Asadar, in cazul ingheturilor tarzii pomii fructiferi trebuie protejati in perioadele cu temeperaturi foarte scazute. Este recomandat sa folosesti perdele de fum rezultat in urma arderii resturilor vegetale, a crengilor sau a rumegusului. Asadar, poti imbunatati rezistenta pomilor la inghet.

Totodata, mai poti folosi aspersoarele pentru protejarea pomilor fructiferi de ingheturile tarzii. Atunci cand apa este pulverizata, temperatura aerului va creste cu 2-4 grade Celsius, insa metoda trebuie declansata cu cateva minute inainte de aparitia inghetului.

Citeste si: Solutii anti-inghet pomi fructiferi. Cum sa ii protejezi de ger

Chiar daca pe ramuri se va forma un strat de gheata, acesta va proteja florile sau mugurii de inghet. Pentru ca metoda sa fie eficienta, pulverizarea apei trebuie sa fie foarte fina.

Nu uita nici de varuirea pomilor fructiferi, pentru ca in acest fel eviti craparea scoartei sau a ramurilor mai groase. Pe timpul zilei, trunchiul pomilor nu se va mai incalzi atat de mult, pentru ca acea culoare alba va reflecta lumina soarelui. Asadar, diferentele de temperaturi zi-noapte nu o sa mai fie atat de mari.